Politikai hírek és

  • 1999. augusztus 5.

Belpol

Barak-Jelcin-csúcs Borisz Jelcin orosz államfő ígéretet tett az oroszországi antiszemitizmus megfékezésére, amikor Moszkvában találkozott Ehud Barak izraeli kormányfővel. A felek a kétoldalú kapcsolatokról, a közel-keleti békefolyamatról és az Irakkal és Iránnal folytatott orosz együttműködésről tárgyaltak. Izrael korábban jelezte gyanúját, hogy Oroszország hozzásegíti ezen országokat a tömegpusztító fegyverek előállításához. A palesztinok a Wye-megállapodás (újabb területek átadása a palesztinoknak) teljes végrehajtását várják el Baraktól - közölték palesztin illetékesek, miután az izraeli kormányfő találkozott Arafat palesztin elnökkel. Barak korábban azt javasolta, hogy a megállapodás végrehajtását kössék össze a palesztinok úgymond végső státusáról szóló záróegyezmény megkötésével.

Barak-Jelcin-csúcs Borisz Jelcin orosz államfő ígéretet tett az oroszországi antiszemitizmus megfékezésére, amikor Moszkvában találkozott Ehud Barak izraeli kormányfővel. A felek a kétoldalú kapcsolatokról, a közel-keleti békefolyamatról és az Irakkal és Iránnal folytatott orosz együttműködésről tárgyaltak. Izrael korábban jelezte gyanúját, hogy Oroszország hozzásegíti ezen országokat a tömegpusztító fegyverek előállításához. A palesztinok a Wye-megállapodás (újabb területek átadása a palesztinoknak) teljes végrehajtását várják el Baraktól - közölték palesztin illetékesek, miután az izraeli kormányfő találkozott Arafat palesztin elnökkel. Barak korábban azt javasolta, hogy a megállapodás végrehajtását kössék össze a palesztinok úgymond végső státusáról szóló záróegyezmény megkötésével.

Népszámlálás: a hovatartozás magánügy Nem lesz kötelező a nemzeti hovatartozást megjelölni a 2001-ben esedékes népszámláláskor, és lehetőség lesz arra is, hogy a válaszadó két vagy három nemzetiséget is megjelöljön. A Roma Sajtóközpont híre szerint a népszámlálás egyik célja, hogy a hazai kisebbségek létszámát minél pontosabban meg lehessen állapítani. Emlékezetes, hogy amíg az országos kisebbségi önkormányzatok becslései 845 ezer és 1 millió 92 ezer közé teszik a 13 bejegyzett kisebbséghez tartozók létszámát, az előző népszámláláskor mindössze 233 ezren vallották magukat nemzetiséginek. A feltűnő aránytalanság egyik oka az lehet, hogy a nemzetiségek történelmi félelmei nem múltak el. A romák nagy része például nem vallotta magát romának, mivel választania kellett: vagy a magyarokhoz, vagy a cigányokhoz sorolja magát, így 1990-ben mindössze 143 ezren vallották magukat cigánynak.

Martonyi Erdélyben Martonyi János magyar és Andrei Plesu román külügyminiszter társelnökletével tartották meg Erdélyben a magyar-román kormányközi bizottság harmadik ülését. A találkozón elvi megállapodás született a csíkszeredai magyar főkonzulátus felállításáról, valamint a magyar-román történelmi megbékélés aradi emlékparkjának kialakításáról. Martonyi Bukarestben tárgyalva többször hangsúlyozta, hogy Magyarország kitartóan szorgalmazza: az Európai Unió vegye le Romániát a vízumkötelezett országok listájáról. Ha ez nem történik meg 2003-ra, amikor is reálissá válhat Magyarország EU-tagsága, a magyar kormány külön tárgyalásokat kíván kezdeni az EU-val, hogy olyan megoldást találjanak, ami zavartalanná teszi a kapcsolattartást a szomszédos országokkal.

Juszt-ügy: az ORFK tovább nyomozna Az ORFK a Fővárosi Főügyészség utasítására megszüntette a Juszt László ellen államtitoksértés alapos gyanúja miatt indított nyomozást: a határozat szerint Juszt László terhére sem az államtitoksértés bűntette, sem a szolgálati titok megsértésének vétsége nem állapítható meg. Juszt László kártérítési pert indít a rendőrség és a Magyar Televízió ellen a Kriminális című lapja és műsora megszűnése miatti károk megtérítéséért. Az ORFK nem ért egyet a döntéssel, ezért a legfőbb ügyészhez fordult, és kéri, hogy helyezze hatályon kívül a határozatot, és rendelje el a nyomozás további folytatását. Az adatvédelmi biztos Juszt ügyvédje, valamint a MÚOSZ kérésére tovább vizsgálódik az ügyben.

Kasza: Külön tartományt Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke esélyt lát arra, hogy a kerekasztal-egyeztetések során kellő hangsúlyt kap a vajdasági magyarok autonómiatörekvése is. Kasza kijelentette: a Vajdaság mint külön tartomány autonómiáját Kosovóval egy időben, 1989-ben veszítette el, s most normális, hogy visszakapja azt. A külön tartományként kezelt Vajdaságban évtizedekig példaértékűen alkalmazták az együttélés formáit, az itt élő népek hagyományosan közelebb állnak egymáshoz, toleránsabbak, mint Szerbia többi területén. Ezért külön tartományként a magyar kérdés is könnyebben kezelhető lenne. Ennek elősegítésére a VMSZ más vajdasági magyar pártokkal közös nemzeti tanácsot tervez létrehozni, melynek politikai szervezetként első számú feladata az állásfoglalás olyan, a magyarságot érintő sorskérdésekben, mint a nyelvhasználat, az iskoláztatás, a sajtó.

Fodor tervei Tiltakozásul kivonultak az MSZP és az SZDSZ képviselői Fodor Lajos immár Göncz Árpád köztársasági elnök által kinevezett vezérkari főnök honvédelmi bizottsági meghallgatásáról, amiért Végh Ferenc leköszönő vezérkari főnök meghallgatását leszavazta a kormánytöbbség. Fodor meghallgatásán kijelentette: a NATO-tagságból adódó feladatok ismeretében kevés forrás áll a hadsereg rendelkezésére (a 2000-re előirányzott összeg 192 milliárd forint). Fodor kisebb, mobilizálhatóbb hadsereget szeretne, tervezi a kimenőruha, a reggeli torna és minden olyan katonai regula újbóli bevezetését, amelyet elődjei töröltek el, továbbá a katonák felszerelésének egységesítését.

Árvízkárok enyhítése: tizenhárommilliárd hiányzik Ötmilliárd forinttal növeli a kabinet a költségvetési hiányt, hogy ezzel a pénzzel is enyhíthessék az árvízkárokat. Ezt az összeget a biztosítók állják, tízéves lejáratú kötvények jegyzésével; a kötvényekkel a növekvő államadósságot finanszírozzák majd. Több minisztérium korábban tervezett fejlesztések elhalasztását fontolgatja, mert a kormány határozata szerint a minisztériumoknak költségvetésük átcsoportosításával kell előteremteniük mintegy 12 milliárd forintot a károk megtérítésére. A korábban 33 milliárd forintosra becsült kárból 20 milliárdnyi előteremtését vállalja az állam, de csak 7 és fél milliárd áll jelenleg rendelkezésre, mivel a központi, úgynevezett vis maior alapban már csak 2,1 milliárd forint maradt. A 33 milliárdos kár és a 20 milliárdos támogatás különbségét a kabinet döntése értelmében az önkormányzatoknak kell előteremteniük.

Morze

Általános sztrájkot hirdetett a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ), hogy így kényszerítse ki az 1999. évi bérmegállapodás megkötését. A vasutassztrájk időpontjáról a VDSZSZ sztrájkbizottsága később dönt; az egyeztető tárgyalások ideje alatt várhatóan egy alkalommal kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak.

Ötszáz halálos áldozatot követelő vasúti katasztrófa történt Indiában: két, utasokkal zsúfolt vonat rohant egymásba, és az ütközést hatalmas robbanás is követte. Indiai titkosszolgálati szakértők feltételezései szerint szeparatisták követtek el merényletet.

Alkotmányos rend elleni bűntett elkövetése miatt feljelentette a romániai Tusnádfürdőn tartott nyári szabadegyetemen résztvevőket Gheorghe Funar kolozsvári polgármester. Funar szerint az előadók és hallgatók megkérdőjelezték az egységes román nemzetállam létét, amikor Erdély autonómiájának szükségességét hangoztatták.

Fenntartja jelöltállítási jogát a Független Kisgazdapárt a köztársasági elnöki posztra abban az esetben is, ha Torgyán József nem kíván élni ezzel a lehetőséggel - jelentette be a kisgazdapárt alelnöke. Mint Lányi Zsolt Tildy Zoltán korábbi köztársasági elnökre utalva nyilatkozta: amikor demokrácia van, a kisgazdapárt köztársasági elnököt szokott adni.

Feloszlatta a minisztérium mellett működő Természetgyógyászati Tanácsadó Testületet Gógl Árpád egészségügyi miniszter: ennek a testületnek többek között tagja volt a kipattant álgyógyszerügy két szereplője, akik beadták betegeiknek az illegális injekciókat. Gógl szerint azonban a döntés már korábban megszületett a testület feloszlatásáról.

Teljes munkabeszüntetésre készülődnek a SOTE-n azután, hogy egy hónapja nem kapnak kedvező választ a 13 százalékos bérkövetelésükre. Követelésüket még a július elején megtartott figyelmeztető sztrájk idején küldték meg az intézmény vezetésének.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.