Politikai hírek és

  • 1999. augusztus 19.

Belpol

Orosz kormány: Putyin tervei A kedvezőtlen gazdasági jelek ellenére folytatható az orosz gazdasági program - vélekedik Vlagyimir Putyin, leendő új orosz kormányfő, volt KGB-főnök. Megítélése szerint a rubel leértékelésének rövid távú hatása már elmúlt; problémának az emelkedő benzinárakat, az északi peremtérségek ellátási helyzetének romlását, az energiaipar gondjait és a betakarítással kapcsolatos nehézségeket említette. Hozzátette: Jelcin támogatását is bírja ahhoz, hogy megtartsa posztján a legtöbb minisztert a Sztyepasin-kormányból, így például a gazdasági kulcstárcák élén nem kíván személyi változtatásokat végrehajtani. Putyin nyugdíjemelést, a szociális háló erősítését és a mezőgazdaság és az ipar központi támogatásának növelését ígérte.

Orosz kormány: Putyin tervei A kedvezőtlen gazdasági jelek ellenére folytatható az orosz gazdasági program - vélekedik Vlagyimir Putyin, leendő új orosz kormányfő, volt KGB-főnök. Megítélése szerint a rubel leértékelésének rövid távú hatása már elmúlt; problémának az emelkedő benzinárakat, az északi peremtérségek ellátási helyzetének romlását, az energiaipar gondjait és a betakarítással kapcsolatos nehézségeket említette. Hozzátette: Jelcin támogatását is bírja ahhoz, hogy megtartsa posztján a legtöbb minisztert a Sztyepasin-kormányból, így például a gazdasági kulcstárcák élén nem kíván személyi változtatásokat végrehajtani. Putyin nyugdíjemelést, a szociális háló erősítését és a mezőgazdaság és az ipar központi támogatásának növelését ígérte.

Dagesztán: súlyos harcok Az orosz szövetségi erők a hét elején döntő hadműveletet indítottak Dagesztánban a muzulmán fegyveresek ellen, miután néhány nappal korábban független állammá nyilvánították a lázadók az orosz tartományt. Legalább tízezren menekültek el a harcok körzetéből. A csecsen elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki a szomszédos Csecsenföldön. Az orosz biztonsági erők szerint egyébként az 1996-os csecsen-orosz viszályban kulcsszerepet játszó Samil Baszajev csecsen vezér testvére, Sirvani Baszajev vezet több, Dagesztánban harcoló iszlámista lázadó csoportot. Moszkva szerint a csecsenföldi bázisokon kiképzett fegyveresek több arab országtól is komoly segítséget kaptak - emiatt tiltakozott is több fórumon az orosz vezetés.

Los Angeles: náci ámokfutó Feladta magát az a 37 éves férfi, aki a Los Angeles-i North Valley Zsidó Közösségi Központban géppisztollyal tüzet nyitott az előcsarnokban tartózkodókra; öt személyt, köztük három gyermeket megsebesített. A Buford O. Furrow által a merénylet időpontjában használt furgonban lőszerek mellett megtalálták Richard Kelly Hoskins, az amerikai nácik egyik ideológusának könyvét is. Hoskins az Amerikai Náci Párt tagja. Furrow korábban egy pszichiátriai osztályon elkövetett késelési kísérlet miatt börtönben töltött öt hónapot, májusban helyezték feltételesen szabadlábra.

Majtényi médiaetikai szabályozást sürget Nincsenek kellően szabályozva a sajtó tájékoztatási jogai a magyar törvények által - vélekedik Majtényi László adatvédelmi biztos azután, hogy még az év elején hivatalból indított vizsgálatot öt hazai közszolgálati és kereskedelmi televízió híradásaival és bűnügyi tudósításaival kapcsolatban. A vizsgálat lezárulta után megfogalmazott ajánlásai szerint a személyi adatok nyilvánosságra hozatalához szükséges beleegyezés ráutaló magatartással is megadható, ám a későbbi jogvitákat elkerülendő ezt érdemes rögzíteni. Ugyanakkor jelezte: különleges adatok közlése esetén a szerkesztőség köteles az érintett írásbeli hozzájárulását is beszerezni.

VDSZSZ-MÁV: nincs egyezség Csak közvetítők segítségével hajlandó egymással tárgyalni a MÁV és a sztrájkra készülő Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. Az augusztus 26-ra meghirdetett sztrájkot megelőzően nem sikerült egyezségre jutni a szakszervezet által követelt béremelés mértékéről, később pedig nem sikerült megállapodni a sztrájk idején elégséges szintű szolgáltatásról sem. A szintén a MÁV munkavállalóit tömörítő másik két nagy szakszervezet - a Mozdonyvezetők Szakszervezete és a Vasutasok Szakszervezete, amelyek nem kívánnak a sztrájkban részt venni - vezetőiről időközben kiszivárogtatták, hogy felügyelőbizottsági (fb) tagságot vállalnak két MÁV-érdekeltségű cégben. Borsik János és Márkus Imre egyaránt cáfolták a VDSZSZ feltételezését, hogy fb-tagként esetenként nem a munkavállalók érdekeit érvényesítik. A VDSZSZ szerint a tárgyalások során a MÁV tizennégy pontban sértett törvényt.

Btk.: újabb módosítás Részben az internetet is szabályoznák a Büntető törvénykönyv (Btk.) őszre tervezett módosításakor: a világhálón megjelenő tartalmakra is kiterjesztenék a nagy nyilvánosság fogalmát. Ezt azt jelentené, hogy súlyosabb lehet a büntetés, ha rágalmazó adatot tesz valaki közzé a neten; elkövetőnek az adatközlő és nem a szolgáltató minősülne. Nyírő András, az Index főszerkesztője szerint helyes, hogy nem a szolgáltatót büntetnék, ám szerinte a neten nem mindig alkalmazhatók az újságokra, televíziókra vonatkozó törvények. Megoldást jelentene, ha az internetes közösség egyfajta saját önszabályozó testülettel rendelkezne, amelynek döntéseit mindenki elfogadná.

Morze

Lemondott az Orbán-kormány arról a szándékáról, hogy a közeljövőben létrehozandó politikai államtitkársághoz utalja az informatika, a távközlés és a média ügyeinek kezelését. Orbán egyúttal úgy határozott: politikai államtitkári kinevezésre javasolja Borókai Gábor kormányszóvivőt és Rockenbauer Zoltán külügyi főtanácsadót.

Vörös-fekete kormánykoalíció alakult Belgrádban: Momir Bulatovic miniszterelnök átalakított kormányába bekerült a Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Párt (SRP) öt tagja. Az ellenzék augusztus 19-re ultimátumban tervezi követelni Milosevic távozását.

24 keresztény lakost lőttek le az indonéziai Ambon szigetén a hadsereg elitalakulatának tagjai. Maluku tartományban egy hét alatt összesen 45 embert öltek meg az összecsapásokban.

Megérkezett az Alkotmánybíróság (AB) válasza Kunos Péter és Kovács Mihály, az Agrobank két volt vezetője ügyében a két egykori bankár ügyvédjéhez. Orosz Balázs elmondta: az AB arról értesítette, hogy beadványát, amelyben kéri: az AB állapítsa meg, hogy a Btk.-ban a vesztegetés büntetőjogi szabályozása alkotmányellenes, és visszamenőleges hatállyal tiltsa meg annak alkalmazását, megküldte az Igazságügyi Minisztériumnak, hogy az az eljárási rend szerint nyilatkozhasson.

Nem kíván tárgyalni a gazdasági, a pénzügyi és a szociális tárca az MSZOSZ, a SZEF és az Autonómok képviselőivel; a miniszterek szerint erre megfelelő fórum az Országos Munkaügyi Tanács (OMT). A szakszervezeti tagok 95 százalékát tömörítő három szakszervezet a tervezett gazdaságpolitikáról, a bérekről, a jövő évi költségvetésről, a munkahelyteremtésről és a tb-alapok helyzetéről kezdeményezett eszmecserét, mivel szerintük ezen kérdések jó része nem szerepel az OMT napirendjén.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.