Politikai hírek és

  • 1999. szeptember 9.

Belpol

Szlovákia: halálos kihallgatás A szlovákiai Poprádon eltemették azt a roma fiatalembert, aki augusztusban egy rendőrségi kihallgatás során egy haslövés következtében elhunyt. A Szlovákiában országos felháborodást és nagy sajtóvisszhangot kiváltó ügyben a rendőrök azt vallják: Lubomir S. saját kezével vetett véget életének, míg Vincent Daniel, a szlovák kormány cigányügyi megbízottja szerint valószínű, hogy a kihallgatást végző rendőr lőtte le szolgálati fegyverével a 21 éves férfit. Ezt támasztotta alá a férfi 17 éves barátja is, aki szerint a rendőrök még a kihallgatás előtt rasszista kifejezésekkel illették, és többször megütötték őket. Az esetet a szlovák belügyminisztérium és egy cigány szervezet monitorcsoportja is vizsgálja - jelentette a Roma Sajtóközpont.

Szlovákia: halálos kihallgatás A szlovákiai Poprádon eltemették azt a roma fiatalembert, aki augusztusban egy rendőrségi kihallgatás során egy haslövés következtében elhunyt. A Szlovákiában országos felháborodást és nagy sajtóvisszhangot kiváltó ügyben a rendőrök azt vallják: Lubomir S. saját kezével vetett véget életének, míg Vincent Daniel, a szlovák kormány cigányügyi megbízottja szerint valószínű, hogy a kihallgatást végző rendőr lőtte le szolgálati fegyverével a 21 éves férfit. Ezt támasztotta alá a férfi 17 éves barátja is, aki szerint a rendőrök még a kihallgatás előtt rasszista kifejezésekkel illették, és többször megütötték őket. Az esetet a szlovák belügyminisztérium és egy cigány szervezet monitorcsoportja is vizsgálja - jelentette a Roma Sajtóközpont.

Parlament: őszi ülésszak Nem adott választ a becsapott választóknak Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy kormánya miért nem váltja be ígéreteit - bírálta Kovács László szocialista pártelnök a miniszterelnök napirend előtti felszólalásában elmondottakat az Országgyűlés őszi ülésszakának első plenáris ülésén. Kovács többek közt a meg nem valósult 7 százalékos gazdasági növekedést, a nagy ellátó rendszerek reformjának elmaradását, a demokratikus normák megsértését és a közszolgálati média megszállását emelte ki; Orbán ezzel szemben eredményesnek minősítette kormánya tevékenységét és a magyar gazdaság teljesítményét. Hangsúlyozta: a természeti katasztrófák ellenére sikerült egyensúlyban tartani a költségvetést, az infláció csökkenésével párhuzamosan kiemelkedő ütemben nő a gazdaság, és nem romlik az egyensúly sem.

Tartományi választások Németországban Egy szélsőjobboldali párt is bejutott a tartományi gyűlésbe Brandenburgban a hét végén rendezett választásokon: az idegengyűlölő Német Népi Unió (DVU) öt képviselője jutott mandátumhoz. Az ezzel egy időben tartott Saar-vidéki választáson szélsőjobboldaliak ugyan nem nyertek, de csakúgy, mint Brandenburgban, az SPD és a Zöldek nagymértékben visszaestek, míg a konzervatív CDU mindkét helyen előretört. Schröder német kancellár az eredmények láttán kifejtette, hogy azokban bizonyosan szerepet játszott a szövetségi államháztartás szanálását célzó szigorú program is, de hangsúlyozta: a gazdasági megszorító intézkedéseknek nincs alternatívája.

Moszkva: pénzügyi botrányok Moszkva képes igazolni, hogy soha nem használta fel más célokra a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kölcsöneit, jelentette ki Viktor Hrisztenko orosz első miniszterelnök-helyettes. Az IMF erre úgy reagált: nincs bizonyítéka azokra az értesülésekre, hogy a Bank of New York segítségével mostak volna tisztára Oroszországból származó pénzeket. A Corriere della Serra című olasz lap állításait cáfolva pedig Pavel Borogyin, a Kreml gazdasági igazgatója jelentette be, hogy Jelcin elnök és családja soha nem kapott hitelkártyákat a svájci Mabetex cégtől. Borogyin a felelős 240 oroszországi kormányépület renoválásáért; a munkákat végző Mabetex a munkák kevesebb mint egy százalékát végezte el, mintegy 300 millió dollár értékben. Az olasz lap szerint a hatalmas megbízáshoz vesztegetéssel jutott a cég.

Kelet-Timor: elszakadás és terror A kelet-timoriak elsöprő többsége a függetlenséget választotta, jelentették be Indonéziában: a referendumon a választók 78,5 százaléka az Indonéziától való elválásra szavazott. Kelet-Timoron szemtanúk szerint a bejelentés után teljesen felborult a rend, bár már a szavazás idején is követtek el gyilkosságokat az Indonézia-párti milicisták. Az indonéz hadsereg és a rendőrség vezetői Kelet-Timorra utaztak, hogy megvitassák az ENSZ képviselőivel a biztonsági helyzetet, miután a polgári lakosságot és a referendumot szervező ENSZ-misszió (UNAMET) főhadiszállását sem kímélik a Jakarta-párti félkatonai szervezetek tagjai.

Adónyomozók: létszámbővítés Mintegy a duplájára kívánja növelni az adónyomozók (lásd MaNcs, 1998. december 3.) számát az APEH bűnügyi igazgatója. Söllei János szerint erre azért van szükség, mert jelenleg közel 600 ügyben vizsgálódnak az adónyomozók, így egyenként 5-8 bonyolult gazdasági bűncselekmény jut a 240 fős testület tagjainak mindegyikére. A bűnügyi nyomozók a jövőben három területre koncentrálnak kiemelten: ezek az adó nem fizetéssel kapcsolatos bűncselekmények, a támogatások jogtalan igénybevétele, illetve a csődbűntett. Söllei szerint a létszámbővítéshez partner a pénzügyi tárca is, ezért valamennyivel már idén is biztosan nő az adónyomozók létszáma; az állomány új tagjai hagyományos nyomozói, adónyomozói és könyvvizsgálói feladatokat is ellátnak majd.

Morze

Szlovákia és Magyarország történetében most először fordul elő, hogy a két ország érdekei egybeesnek - jelentette ki Göncz Árpád köztársasági elnök Szlovákiában tett látogatása idején. Pozitívan értékelte a két ország viszonyát Rudolf Schuster szlovák elnök, Göncz vendéglátója is.

4 százalék körüli lesz a 1999-es gazdasági növekedés, ez duplája az uniós átlagnak - jelentette ki Chikán Attila egy siófoki konferencián. A gazdasági miniszter 9,5 százalékos inflációra számít az év végére, amely 2000-ben akár 4 százalékra is mérséklődhet.

Felelősség terheli a bankvezetést, a Horn-kormányt, illetve az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyeletet a Postabank 158 milliárd forintos veszteségéért - olvasható a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nyilvánosságra hozott jelentésében. Princz Gábor, a Postabank egykori elnök-vezérigazgatója megtagadta a személyes válaszadást a KEHI kérdéseire, és észrevételezési jogával sem élt.

Béki Gabriellát újraválasztották az SZDSZ Országos Tanácsa elnöki posztján. Az OT új elnökségi tagjaivá Zwack Pétert, Kórodi Máriát, Czuczi Mihályt és Szász Domokost választották. Bejelentették: a szabaddemokraták a jövőben hangsúlyosabban vázolják elképzeléseiket a közvélemény számára.

Leégett a tokaji zsinagóga: feltételezések szerint gyerekek okozták a tüzet. A város idegenforgalmi célra kívánta hasznosítani a zsinagógát; a mintegy 20 milliós kár nagyobb, mint amennyit eddig a felújításra költöttek.

Hun kisebbség megalapítását kezdeményezte a soproni MIÉP időközben felmentett elnöke, Nyikos Tivadar. Elmondta: elhatározásához az adta az utolsó lökést, hogy Sopronban magyar és német nyelvű utcanévtáblákat helyeznek el a közeljövőben.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.