Putyinék épp most szántják be a Tv2-t

Belpol

Az új évben már nem sugározhat a putyini korrupcióra egyedüliként rámutató orosz tévécsatorna.

December 31-én, Putyin elnök ünnepi beszédének közvetítése után, üres székházának képeivel és az orosz himnusszal búcsúzott nézőitől a Tv2 regionális tévécsatorna. A nyugat-szibériai Tomszkban székelő Tv2 azután volt kénytelen beszüntetni földfelszíni sugárzását, hogy a műsorszórásért felelős állami társaság (RTRSZ, Rosszijszkaja Tyelevizionnaja i Ragyiovescsatyelnaja Szety) szerződést bontott a csatornával.

A Tv2 vezetői szerint az RTRSZ lényegében indoklás nélkül lehetetleníti el működésüket, a háttérben politikai motivációt sejtenek. 2014 tavaszán 6 hétig már szünetelt a Tv2 adása, az RTRSZ ekkor technikai problémákra hivatkozott. A csatorna akkor nyilvános bírálatot fogalmazott meg az elhúzódó „munkálatok” miatt. Az RTRSZ egy képviselője most éppen azt hozta fel indokként a szerződés felmondására, hogy a Tv2-nél politikai ügyet csináltak egy műszaki nehézségből.

Ugyanakkor a hatalom magasabb szegmenseiben sem nézhették túl jó szemmel a Tv2 ténykedését. A tomszki volt például az egyetlen orosz tévé, amely lehozta a szocsi téli olimpiát övező korrupciós botrányokról szóló Putyin játékai című dokumentumfilmet, de az ukrajnai orosz agresszióról is a hivatalos irányvonaltól eltérően számolt be. „Talán ezek, talán a helyi ügyek, de az is lehet, hogy a független szerkesztői politika puszta ténye verte ki a biztosítékot” – mondta a magyarnarancs.hu-nak Viktor Muhnyik, a Tv2 főszerkesztője.

A társaság kábelcsatornája egyelőre tovább működhet, de a mintegy félmilliós közönség és a 300 munkavállaló jelentős részétől így is búcsút kell venniük. Ráadásul az orosz médiahatóság – arra hivatkozva, hogy nincsen műsorszórási szerződésük – február 8-i hatállyal a Tv2 működési engedélyét is bevonta, jelen állás szerint tehát teljesen lehúzhatják a rolót. A Tv2-t az egyik utolsó, hatalomtól független regionális tévének tartják Oroszországban, megszűnése óriási csapás az orosz nyilvánosságnak, annál is inkább, mert tavaly januárban a szolgáltatók hasonló módon lehetetlenítették el az országos Dozsgy Tv-t.

Viktor Muhnyik arról tájékoztatott, hogy az ügyészségen és az antimonopólium-hatóságnál is megtámadják az állami szervek döntéseit, az első tárgyalás január 21-re várható. A túlélési esélyeket mindazonáltal a főszerkesztő is vékonynak tartja.

A Tv2-t ért támadással szemben a Reporters Without Borders nemzetközi szervezet is felszólalt.

Figyelmébe ajánljuk