Rendesen bejött a NER a hódmezővásárhelyi térfigyelő rendszert telepítő cégnek

  • Kovács Dorina
  • 2018. február 14.

Belpol

Az Orbán-rendszer építőipari csúcsragadozói azonosíthatóak azon cég tulajdonosának a kapcsolatrendszerében, amely Hódmezővásárhelyen a térfigyelő rendszert építette ki – többek között Márki-Zay Péter független polgármesterjelölt otthona közelébe.

A városban február 25-én lesz az időközi polgármester-választás (a korábbi polgármester tavaly ősszel elhunyt). Jelenleg három jelölt tűnik biztos indulónak: Hegedűs Zoltán alpolgármester (Fidesz–KDNP), Márki-Zay Péter (független) és Hernádi Gyula (immár szintén független). Közülük Hernádi a legérdekesebb, amennyiben nem teljesen világos a motivációja: annak ellenére jelentkezett be, hogy pártja, az MSZP korábban egyértelműen jelezte Márki-Zay támogatását. A sajtó gyanúja szerint Hernádi indulásának (indításának?) a célja nem más, mint az ellenzéki szavazatok megosztása, és ezzel a Fidesz-jelölt megsegítése. Hegedűs fő kihívója ugyanis Márki-Zay lehet, aki mögött az ellenzék a szocialistáktól a Jobbikig bezárólag fölsorakozott.

Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter

 

Márki-Zay tehát nem esélytelen jelölt, talán ennek is köszönhető, hogy több kellemetlenség is érte. Decemberben, amikor még csak fontolgatta az indulást, kirúgták munkahelyéről, majd miután hivatalosan bejelentette, térfigyelő kamerákat szereltek fel az utcájába. Ez utóbbi fordulatot Márki-Zay a föllépésével hozza összefüggésbe, a fideszes városvezetés viszont állítja, a kamerák felszereléséről jóval korábban döntött.

Túl a kampányon

A kamerákat a System Service Kft. szerelte föl. A cég helyben nagyon is sikeres, a bevételei nagy részét közbeszerzések révén szerzi, vagyis legfontosabb üzleti partnere megbízóként a helyi önkormányzat. Ennek tükrében meglepő, hogy a helyi médiában is csak említés szintjén jelenik meg a nevük, holott komoly önkormányzati projektekben vesznek részt.

A cég tulajdonosai Kálmán Pálné és fia, Kálmán Pál, akiknek a neve alighanem csak Hódmezővásárhelyen és a környékén ismert. Kálmánné azonban befolyásos, a Nemzeti Együttműködés Rendszerében a simicskátlanítást követően nagyobb szerepet kapott személyekhez köthető, mint Szíjj László vagy Varga Károly, akik korábban több cégben is üzlettársai voltak. A Kálmán család érdekeltségébe jelenleg két cég tartozik, a már említett System Service Kft. és a Maros Project Kft. Mindkettő bővelkedik az állami forrásokban, főként az utóbbi néhány évben. A két cég együtt több mint 1,5 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el 2017-ben, de 2016-ban és 2015-ben is közel 900 millió forintot. Ugyanígy figyelemre méltó a cégek árbevétele és nyeresége. A System Service különösen 2015-ben járt jól, amikor is árbevétele megközelítette a 1,5 milliárd forintot, és körülbelül 600 milliós nyereséget könyvelhetett el. 2014–2015-ben a Maros Project még semmiféle bevétellel nem rendelkezett, 2016-ban viszont már több mint 100 millió forintos árbevétele volt.

Kálmán Pálné már a 90-es évek eleje óta üzleti kapcsolatban állt a NER jelenlegi legfontosabb beszállítóival. Korábban olyan cégekben vállalt fontos szerepet, mint a Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft. (Hódút), a Hódút Vagyonkezelő Kft. vagy a Hódaszfalt Zrt. A nevek ismerősek lehetnek azok számára, akik nyomon követik a hazai gazdasági élet változásait; e cégeken keresztül nem másokhoz jutunk el, mint Szíjj Lászlóhoz, Varga Károlyhoz, illetve Mészáros Lőrinchez. Természetesen ezek a cégek is jól szerepelnek a közbeszerzéseken, közülük is kiemelkedik a Hódút Kft., amely 2016-ban 15,9 milliárdos bevételre és 1,5 milliárdos nyereségre tett szert. A Hódút Vagyonkezelő bevétellel nem rendelkezik, ennek ellenére 2015-ben 3,6 milliárd forintos nyereséget ért el, minden bizonnyal a tulajdonában álló más cégeken keresztül. (Kálmán Pálné édesanyjának a vezetékneve Varga, de mivel az érintett személyekről szinte semmiféle információ nem érhető el, ezért az esetleges rokoni kapcsolatot nem tudjuk bizonyítani.)

A NER-pókháló

Az említett személyek között az üzleti életben kialakult összefonódások a cégtörténeti adatok segítségével könnyen nyomon követhetők. A Hódút Kft.-ben Kálmán Pálné közvetlen üzleti kapcsolatba került Szíjj Lászlóval és Varga Károllyal is. 2007-ben rövid ideig mindhárman jelen voltak a cégben, ráadásul Varga pontosan akkor lett felügyelőbizottsági tag, amikor Szíjj László a cég vezérigazgatói posztjára került. A szálak a Hódút Vagyonkezelő Kft.-ben is összeérnek, ahol Kálmánné 1994-től 2007-ig töltött be vezető pozíciókat; többek között akkor is, amikor a vagyonkezelő a Hódaszfalt Zrt. tulajdonába került. Ekkor, 2006. december 6-án Kálmánné a Hódaszfalt Zrt.-ben is szerepet kapott, de csupán egy hónapig; ez feltehetően összefügg a tulajdonosváltással. Ezután a Hódút Vagyonkezelő évekig a Hódaszfalt és a Körösaszfalt tulajdonában állt, így egy újabb szereplő került a hálózatba. Utóbbi nemcsak a már említett cégekkel áll kapcsolatban, de korábban Szíjj László és Varga Károly is feltűnt tulajdonosként. A Körösaszfalt szerezte meg 2015-ben a Magyar Építő Zrt.-t, vezetője pedig egészen tavaly nyárig az a Pálffy Balázs volt, aki korábban Mészáros Lőrinc lányának udvarolt. Jelenleg a Körösaszfalt tulajdonosai az ÉP-Kar Zrt. és a WHB. Mindkét vállalkozás hasít az utóbbi években, az ÉP-Kar Zrt. több állami és önkormányzati megrendelésnek is örvendhet, például ilyen a VI. kerületi Hunyadi téri vásárcsarnok milliárdos felújítása. A WHB-ben a miniszterelnök veje, Tiborcz István is feltűnt 2016-ban, a csoport több vállalkozásának tulajdonosa Luxemburgban vagy a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég.

Az igazi nagyhalak

Szíjj László és Varga Károly az ország legbefolyásosabb üzletemberei közé tartoznak, főleg politikai beágyazottságuknak köszönhetően. Cégeik, amelyek egymással is szoros kapcsolatban állnak, óriási vagyont halmoztak fel az elmúlt években. Szíjj tulajdonában van többek között a Duna Aszfalt Kft. és a Magyar Építő Zrt., valamint több közös érdekeltsége is van Mészáros Lőrinccel. Varga szintén a Duna Aszfalt egyik tulajdonosa volt, illetve feltűnt a Körösaszfalt Zrt.-ben, a Hódút Kft.-ben, jelenleg pedig a Magyar Vakond Kft.-t birtokolja. Az említett cégek között nem csak a személyek révén lehet felfedezni kapcsolatot, mivel a legtöbb közülük ugyanarra a tiszakécskei címre van bejegyezve. Szíjjnak és üzleti körének a 90-es évek óta nagy a befolyása a környéken, az utóbbi években pedig nehéz olyan beruházást találni az országban, amelyben ne lenne érdekelt valamelyik cégük. Az Átlátszó számításai szerint 2017 első három hónapjában a Szíjj és Varga érdekeltségébe tartozó cégek által elnyert közbeszerzések értéke külön-külön meghaladta a 100 milliárd forintot.

Ez a kapcsolati háló nyilván hátráltatta a Kálmán család jelenlegi cégeinek kiteljesedését és gyors gyarapodását. A System Service 2016-ban és 2017-ben több mint 2 milliárd forint értékben húzott be állami, önkormányzati megrendeléseket. A megbízások túlnyomó többsége a hódmezővásárhelyi önkormányzattól, illetve a Csongrád Megyei Kormányhivataltól származik. A kamerarendszer kiépítése mellett olyan munkákat kaptak, mint óvodaépületek korszerűsítése, háziorvosi rendelők felújítása, vagy a vásárhelyi helyi uszoda beléptető rendszerének a kiépítése. Számításaink szerint a System Service 2016-os bevételeinek közel 90 százaléka közbeszerzésekből származott, így felmerül a kérdés, vajon az önkormányzati megbízások nélkül is életben maradna-e a cég. Ráadásul a kétmilliárdos tételben még nem szerepelnek azok a kifizetések, amelyek a 25 millió forintos értékhatár alatt vannak, ezért nem kell közbeszerzésen meghirdetni őket. Forrásaink szerint ugyanis a cég nem egy ilyen értékű megrendelést kapott a várostól.

Szintén sikeres a közbeszerzéseken Kálmánék másik cége, a Maros Project Kft., amely 2016-ban rakétasebességre kapcsolt – legalábbis ahhoz képest, hogy mint említettük, 2014-ben és 2015-ben is 0 (nulla) forintos árbevétellel zárt. Bár a 2017-es pénzügyi beszámolók még nem elérhetőek, a Közbeszerzési Értesítő alapján végzett számításaink szerint a cég által elnyert beruházások értéke tavaly meghaladta a 400 millió forintot. A Maros Project elsősorban nem Hódmezővásárhelyen, hanem a környező településeken aktív, több beruházást nyertek el például a maroslelei vagy a makói önkormányzattól.

A System Service Kft. esete jól példázza, hogy a Fidesz holdudvarához tartozó üzleti hálózat már nem elégszik meg a helyi média és az önkormányzatok uralásával, a legkisebb beruházásokra is rátették a kezüket. A hatalmas állami beruházások évek óta elképzelhetetlenek Szíjj László vagy Mészáros Lőrinc részvétele nélkül.

Egyébként a hódmezővásárhelyi térfigyelők miatt kialakult vitában az önkormányzat, illetve a kormányzati propaganda állítja azt, hogy a Márki-Zay háza környékére telepített kamerákról már korábban döntés született. Ám a rendszer kiépítésére kiírt közbeszerzésből és annak módosításából sem derül ki a kamerák pontos helye, illetve hogy azokat az eszközöket mikor, merre mozgatták, honnan, hová helyezték át. A feltárt kapcsolatrendszer alapján azonban nem földtől elrugaszkodott feltételezés, hogy a kamerák felhelyezésekor sem pusztán közbiztonsági okok játszottak szerepet.

A cikk a Transparency International Magyarország Alapítvány oknyomozó újságírói mentorprogramjának keretében készült.

Figyelmébe ajánljuk