Rogán Antal elvárja a titkosszolgálatoktól, hogy lépjenek fel „a háborús propaganda” ellen

  • narancs.hu
  • 2022. május 18.

Belpol

Elmondta, kit és mit tekint nemzetbiztonsági kockázatnak.

Rogán Antal a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szerdai meghallgatásán azt mondta, világos elvárásokat fogalmaz meg a minisztériumokhoz tartozó polgári titkosszolgálatok felé.

Elmondása szerint a szolgálatoknak mindent meg kell tenniük azért, hogy Magyarország ne keveredjen bele az orosz-ukrán háborúba, és hogy "ne a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát" – írja a hvg.hu. Rogán magyarázata szerint ez egyben azt is jelenti, hogy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok

minden olyan háborús propagandát, ami veszélyezteti Magyarország biztonságát, azt azonosítsanak, tárjanak fel és lépjenek fel ellene. Ne engedjék, hogy bármilyen provokációval az országot belekeverjék a háborúba".

A mindenkori szolgálatok a kormány szolgálatai, nem egy miniszteré – mondta meghallgatáson Rogán, kiemelte, hogy 1990 és 2010 között nem tartozott a titkosszolgálat a Belügyminisztérium alá. 2010-től szerinte azért kellett, hogy a BM alá tartozzon, mert rossz volt a közbiztonság. Ezért kapta meg anno Pintér Sándor ezt a területet, az akkori problémát a szolgálatok "kiválóan megoldották", mert Magyarország ma Rogán Antal szerint Európa egyik legbiztonságosabb országa.

Viszont most egy új korszak elé nézünk, hisz' háborús helyzet van – folytatta a miniszter, majd a szolgálatok előtt álló legfontosabb kihívásokról beszélt a hvg.hu tudósítása szerint. A háború szerinte az anyagi, az energia- és a fizikai biztonságra is veszélyt jelent, ezért a kormány világos elvárásokat is megfogalmaz a titkosszolgálatok felé.

  • Az első és legfontosabb feladat Rogán Antal szerint Magyarország nemzeti szuverenitásának a védelme. Ez alatt azt érti, hogy mindig "Magyarország az első, a magyar emberek, a magyar gazdaság, a magyar emberek érdeke". 
  • A titkosszolgálatok második legfontosabb feladata, hogy "tartsák tiszteletben a magyar emberek által meghozott döntéseket", azaz mindent tegyenek meg azért, hogy Magyarország ne keveredjen bele a háborúba. A miniszter szerint a "háborús propaganda ellen fel kell lépni".
  • Harmadik feladatként azt említette, hogy a szolgálatok legyenek tekintettel az ország szövetségi rendszerére, azaz a NATO és az EU kereten belül működjenek.

A Nemzeti Információs Központról elmondta, hogy a TIBEK jogutódja lesz, de bővülő feladattal és nemcsak nemzetbiztonsági szakembereket keresnek oda, hanem olyanokat, akik az energiaügyekhez is értenek.

"A biztonsági kihívások nem fognak véget érni a háború végével" – mondta Rogán, aki szerint a háború következménye, hogy szervezett bűnözői csoportok jelennek meg, menekülthullám lesz. "Fegyverek kerülhetnek az illegális piacra. Köztörvényes bűnözőket engedtek ki harcolni, ezek visszatérhetnek. Külföldi zsoldosok jelentek meg mindkét oldalon, és mi vagyunk Ukrajna szomszédjában" – mondta, utalva arra, hogy az emberkereskedelem, a lőszerkereskedelem, az illegális fegyverkereskedelem is erősödhet.

Rogán Antal beszélt arról is, hogy a kormány létre akar hozni egy Védelmi Tanácsot, amit Orbán Viktor vezetne.

Mint mondta, a titkosszolgálatokat (az elhárítást és a hírszerzést) nem fogják integrálni a következő négy évben. "Van egy erőteljes joguralom" – jelentette ki arra válaszolva, hogy a titkosszolgálatok szerinte betartják a törvényeket.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán irányítása alá nem csak a polgári titkosszolgálatok kerülnének, de miniszterként ő felelne a kormányzati kommunikációért, az e-közigazgatásért, a hírközlésért és a digitalizációért is.

A miniszteri meghallgatásokról itt írtunk korábban: Pintér Sándor a közoktatásért felelős belügyminiszterként a kulturális bizottságban is megjelentegészségügyért felelősként pedig a népjóléti bizottságbanNagy Márton a gazdasági bizottságban beszélt a terveiről, Csák János leendő kulturális és innovációs miniszter pedig a népjóléti és a kulturális bizottságban is kifejtette nézeteit. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk