Sajtóhírek szerint az EB vissza fogja dobni a magyar helyreállítási tervet

  • narancs.hu
  • 2021. július 7.

Belpol

Úgy tudni, a korrupcióellenes intézkedésekkel nem elégedettek. 

Német lapok és a brüsszeli Politico is arról ír, hogy az Európai Bizottság (EB) visszatartja a magyar helyreállítási tervet, mert az több ponton is elbukott a korrupcióellenes intézkedéseket illetően. 

Mint ismert, az uniós járvány utáni helyreállítási alapból lehívandó összegekről van szó, amelynél bár a kormány korában azt kommunikálta, hogy  a hitelkeretet is szeretné lehívni, és a helyreállítási terv nyilvános tervezete is 5800 milliárd forintról szól, április végén kiderült, hogy a beadni tervezett dokumentum nem terjed ki a 3300 milliárd forintnyi kedvezményes hitelre.

Korábban írtunk arról, hogy több képviselőcsoport is azt kezdeményezte, ne hagyják jóvá a magyar helyreállítási tervet - amelyből a kormány például a felsőoktatást és az egészségügyet kívánta fejleszteni, illetve eredetileg az orvosbéremelést is ebből tervezték, bár ez utóbbit az EU nem is fogadta el -, csak ha bizonyos feltételek teljesülnek, például a magyar kormány szigorúbban elköteleződik a korrupcióellenes harc mellett

A Bizottságnak elvileg július 12-ig kellene jóváhagynia a magyar helyreállítási tervet, de a Politico a forrásaira hivatkozva azt írja,

az EB nem fogja támogatni a magyar helyreállítási tervet, mert elégedetlen a korrupcióellenes intézkedésekkel. 

A lap szerint az EB jelen formájában nem fogja jóváhagyni a tervet. 

Az ügy felmerült a szerdai, a magyar homofób törvényről szóló európai parlamenti vitában is. Ennek során Guy Verhofstadt, a liberális képviselőcsoport volt vezetője arról kérdezte Vera Jourovát, az EB alelnökét, hogy igazak-e ezek a sajtóhírek, de Jourová válaszában azt mondta, a hírről író német lapok nem az EB hivatalos lapjai, és tagadta, hogy a magyar helyreállítási tervről már döntöttek volna, és azt mondta, ez egy folyamatban lévő dolog, egyelőre vizsgálják, de a jóváhagyásról a döntést a Tanács hozza meg, minősített többséggel. 

A vitában többen felvetették, hogy el kéne zárni az uniós pénzcsapot Magyarország felé, Jourová azt felelte, a Bizottság kész cselekedni, mert látják a nagyon is veszélyes trendeket, de az állampolgárokat ugyanakkor nem kéne büntetni azért, hogy kire szavaztak, ezért arányos, specifikus intézkedésekre van szükség.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk