Schilling Árpád: „Ide figyelj, Viktor! Hát nem szégyelled magad?”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 05., 10:31
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A rendező ismét videóval üzent.

„Ide figyelj, Viktor! Hát nem szégyelled magad, hogy nemzeti konzultáció címszó alatt pártkampányt finanszírozol közpénzen?” – teszi fel a kérdést Schilling Árpád legújabb Facebook-videójában. A Jászai Mari-díjas rendező a most indult, SzabadSzavazás névre keresztelt kezdeményezést harangozza így be, amely egy online népszavazás, és olyan témákról kérdezi meg az embereket, amelyek valóban fontosak. A SzabadSzavazást önkéntes civilek indították el, és ahogy Schilling fogalmaz, az a céljuk, hogy a magyar embereket hozzásegítsék egy valódi demokráciaélményhez.

„Vegyél egy vödör festéket!" - Schilling Árpád videója a szombat esti tüntetőkhöz

Schilling szerint nem szabad hagyni, hogy az ellenzéki pártok kisajátítsák a megmozdulásokat. A következő országgyűlési választás bojkottálására szólít fel legújabb videóüzenetében Schilling Árpád, a Krétakör alapító-vezetője. Szerinte erre azért is van szükség, mert a jelenlegi hatalommal, Orbán Viktorral és embereivel már nem lehet mit kezdeni.

A SzabadSzavazás honlapján azt írják, „egy hivatalos magyarországi népszavazáson csak magyar állampolgárok szavazhatnak. És természetesen mindenki csak egyszer. És senki nem látja, mire szavaztak mások. Pont, mint itt nálunk. Az egyetlen különbség, hogy az itt feltett kérdéseket szabadon tesszük fel – nem kérjük ki a Kúria, a Nemzeti Választási Bizottság vagy más intézmények véleményét. Az eredmény így jogilag nem kötelező érvényű senki számára – mégis megkérdőjelezhetetlen.”

SzabadSzavazás

Az első online népszavazás Magyarországon! www.szabadszavazas.hu

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 05., 10:31
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  Kovacs
  2017. július 05., szerda 15:15
  Schilling Árpád, csakhogy nekem egy igazi demokrácia kell, nem ilyenolyanonlinos izé. Abból is a liberális, nem pedig a holmiféle többségi, meg illiberált és elaborált nyüszök, ami ugye a mostani.
  És valódi demokráciát, szeretnék én, olyan hétköznapi, konkrétat, nem pedig digitális élményszerűt. (még mindig megvan a play stationöm, élménykedni elővehetem)
  Egyébként meg rendben van, amit mondasz. Sok sikert.

 2. 2
  yoyo
  2017. július 05., szerda 15:21
  Kovacs

  volt egy gimis kémiatanár, aki az olyenokra, mint amiket mondtál, mindig azt válaszolta, hogy neki is kellene sült kacsacomb, nagy korsó sör.

  Én már rég úgy vagyok, hogy azzal fényesen beérném, amiket te írsz, noha az egész pakett elég szájhuzogatós ahhoz képest, amilyet igazából szeretnék.

  De mivel nem elég akarni, ezért el kellene kezdeni tenni végre, és ez az online demokrácia egy egészen kiváló ötlet.
 3. 3
  Kovacs
  2017. július 05., szerda 15:50
  2: Ó te maszületett campus! (tiszapolgári tippje)
  Az üzenetem az lett volna, hogy persze, amíg nem lesz az ember „cselekvőképes, szedjük a szómatablettákat, mint ez a onlinedemokrácia. Jobb híján ugyebár. De azért ne feledkezzünk el a dolgok lényegéről… Mert ugye azt írtam, hogy rendben van és sok sikert.
  Amire pedig itt célozgatsz: nem azt írtam, hogy neoliberális demokrácia, hanem az a (nyugati) rövidéletű, ahol mindenkinek van helye, és úgy néz ki, hogy egyelőre nem kell senkinek. (egyébként úgy néz ki, hogy a „nyugaton” sem…)

  Úgy néz ki, hogy nemcsak szájhuzogattál, hanem billentyűztél is. Miért nem billentyűzöd ki, amit ki akartál billentyűzni.
 4. 4
  Kovacs
  2017. július 05., szerda 16:00
  3: És akkor úgy néz ki, úgy néz ki, hogy így néz ki. (Lemaradt a "stilisztikai" vicc.)
 5. 5
  tiszapolgári
  2017. július 05., szerda 18:11
  „valódi demokráciaélmény”

  Egy kicsit csökkenti a valódi demokráciaélményt, hogy a számítógéppel és internettel nem rendelkező emberek eleve ki vannak belőle zárva.
 6. 6
  Hóvarjú
  2017. július 05., szerda 18:50
  5
  + én is, mert nem kompatibilis a jelszavam.
 7. 7
  Kovacs
  2017. július 05., szerda 19:01
  5: Vedd úgy, hogy ez egy bevezető demokráciaélmény. Először azoknak, akik a megfelelő technikai eszközökkel rendelkeznek. Később kiterjesztésre kerül a smartphone nélküli biciklisekre is.
 8. 8
  Kovacs
  2017. július 05., szerda 19:13
  6: Hóvarjú szerintem elfelejtetted anyád születési nevét. Ne okoskodj itt a kompatibilisséggel vagy -sággal? Egyébként pedig az egész ország tudja, hogy neked milyen a kívánt demokráciaélményed.
 9. 9
  tiszapolgári
  2017. július 05., szerda 19:39
  Kovacs,

  Te vén demokrata krampusz, te hogy csinálod, hogy Magyarországon is szavazni akarsz, de nemrég Macronra is szavaztál, és közben tengerbiológus vagy, amihez minimum Rijekában vagy a Seychelle-szigeteken kell élni?
  Vagy ez ma már, a magánrepülők korában nem gond?
 10. 10
  Kovacs
  2017. július 05., szerda 20:28
  9: Majdnem stimmel, amit írsz. Hellyel-közzel. Ilyenek ezek a menekült táborok "gyerekei". Sosem tudnak "felnőni" és "benőni" egyik néphez sem. Egyébként csak egyszer szoktam szavazni, ott, ahol a legnagyobb szükség van rám. (Amit én döntök el, hogy ki van éppen a legnagyobb szükségben)Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kelet és Nyugat érdekellentétei
Interjú Timothy Snyderrel
Választási riport Szerencsről
Az új Hazafias Népfront
A rendszer árnyéka
TGM a Jobbikról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra