Semjén Zsolt új varázsigéje: közjogi acélabroncs

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 21.

Belpol

Mindezt a nemzetegyesítés kulcsfontosságú őrhelyén fejtette ki, bár maradtak elvarratlan szálak.

„A magyar nemzet akkor maradhat fenn, ha minden nemzetrésze fennmarad, ez a magyar nemzet egyetemességéből következik – mondta ma délelőtt a miniszterelnök-helyettes a Kőrösi Csoma Sándor Program és a Petőfi Sándor Program fiatal ösztöndíjasai előtt” – írja az MTI.

Semjén szerint akkor tud megmaradni a magyar nemzet, ha az erős anyaország anyagilag is támogatja az identitásmegőrzést, a kulturális, oktatási programokat. Az állampolgárság megadását „közjogi acélabroncsnak” nevezte, ami a magyar nemzetet egybefogja.
Semjén a nemzetegyesítés kulcsfontosságú őrhelyének mondta a Kőrösi Csoma- és a Petőfi-program ösztöndíjasainak tisztségét. Emlékeztetett: feladatuk az, hogy a határon túli – a diaszpórában, valamint az egykori Monarchia területén élő – magyarságot szólítsák meg a helyi magyar csoportok közösségi és kulturális életének megszervezésével, illetve kapcsolják össze életüket az anyaországgal.

Az ösztöndíjasoknak egyebek mellett azt javasolta, hogy a harmadik-negyedik generációs magyaroknak először ne Bartók művészetét próbálják meg tolmácsolni, hanem előbb inkább

a magyar konyhával ismertessék meg őket, a pörkölttel, a töltött káposztával,

és biztassák őket arra is, hogy látogassanak el Budapestre, a Kárpát-medence központjába.

false

 

Fotó: MTI

Mindezt azonban némiképp árnyalja az a pár napos hír, mely szerint a pénteki Magyar Közlönyben kormányhatározat jelent meg Semjén Zsolt aláírásával, amely felhívja Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettest, hogy a Bethlen Gábor Alap közreműködésével nyújtson 500 milliós támogatást a Magyar Szó Lapkiadó Kft.-nek a vajdasági magyarok anyanyelvű tájékoztatására. Ahogy azt a 444.hu írta, „a kormányhatározat nem jelöli meg, hogy pontosan milyen jellegű tájékoztatásról van szó, de nemrég Erdélyben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács indított kampányt azért, hogy az ott élő magyarok közül minél többen regisztráljanak a 2018-as magyarországi választásokra”.

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.