Seszták Miklósnak a saját ingatlanától néhány méterre bérel az állam képviselői irodát

  • Magyar Krisztián
  • 2016. december 15.

Kis-Magyarország

Méghozzá egy olyan vállalkozástól, amely Seszták feleségének egyik cégével bizniszel.

A csütörtökön az újságárushoz került karácsonyi dupla számunkban terjedelmes portrét közlünk Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterről. A cikkből kiderül, hogy az 1998-as országgyűlési választásokon még a Fidesz ellen indult Seszták Miklósból hogyan lett a kormány egyik legfontosabb tagja, és azt is bemutatjuk, milyen ügyletekkel alapozta meg a mára több száz milliósra duzzadt vagyonát.

A jó tanuló: Seszták egy kisvárdai iskolában

A jó tanuló: Seszták egy kisvárdai iskolában

Fotó: MTI

A politikus után Kisvárdán is kutattunk, ahol többek között annak jártunk utána, hogy miért is bérel a magyar állam, pontosabban az Országgyűlés Hivatala képviselői irodát Sesztáknak ott, ahol több saját ingatlana is van a miniszter cégeinek és azon vállalkozásoknak, amelyeknek a felesége a résztulajdonosa.

Seszták Miklósnak több éven át a Kölcsey út 4. szám alatti autószalonjának otthont adó ingatlanában volt a saját képviselői irodája. Vagyis a honlapja szerint még mindig ott van, de közben az Országgyűlés Hivatala (OH) bérel neki egy másik irodát is. Az OH nyilvános adatbázisa szerint a Naracom Kft.-től kapja használatra az ingatlant Seszták, havi 259 ezer forintért.

A honlapon ott a cím

A honlapon ott a cím

 

A bárki számára kereshető adatok között azonban nem található a képviselőknek bérelt irodák címe, és amikor Kisvárdán kérdezősködtünk, többen is azt mondták, hogy korábban a Fidesz irodája ott volt, ahol most Sesztákné kávézója található, az utóbbi években pedig az autószalonba szervez pártrendezvényeket a miniszter. Ezért megkerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot és az Országgyűlés Hivatalát is, hogy adjanak bővebb tájékoztatást. Előbbi helyről azt a választ kaptuk, hogy minden törvényes és szabályos, a címet majd ismerteti az OH, a hivatal pedig nem siette el a dolgot, majdnem két hét volt, amíg átküldték a bérleti szerződést.

A friss Magyar Narancsban megjelent portréig nem jött meg az Országgyűlési Hivatal válasza, így abban csak találgatni tudtunk, hogy vajon a Naracom mely ingatlanában bérelhetnek Sesztáknak irodát. A napokban aztán láthattuk a bérleti szerződést, pontosabban egy sima word dokumentumot, amelyen ott van ugyan a kontraktus szövege, de azon se dátum, se aláírások nem szerepelnek. A lényeg ettől függetlenül rajta van: Kisvárdán a Várday utcában van az iroda.

Az iroda

Az iroda

Fotó: A szerző felvétele

A szerződésen Várday István utca 38. szerepel, de ez alatt a szám alatt egy családi ház található, így a papírokon feltüntetett helyrajzi szám alapján a kisvárdai földhivatalban kértünk eligazítást. Ott egy olyan épülethez irányítottak, amely mindössze néhány 10 méterre van Seszták Miklós vállalkozásának a székhelyétől, onnan, ahol eddig is működött a képviselő helyi irodája. Az új helyen se egy pártlogó, se egy zászló, még egy matrica sem volt, az ablakok el voltak sötétítve, viszont ottjártunkkor az ajtó nyitva volt. Érdeklődésünkre odabent két hölgy megerősítette, hogy igen, ez a nemzeti fejlesztési miniszter kisvárdai irodája, majd amikor arról kérdezősködtünk, mióta vannak az épületben, egy kis gondolkodás után egyikőjük azt mondta, hogy körülbelül május óta. Közben Seszták Miklós Facebook-oldalán olyan fotókat is találtunk, amelyek szerint augusztusban még a többszintes autószalonba szervezett egy eligazítást a kvótanépszavazás miatt a választókerületi csoportelnököknek, de korábban a CÖF is rendezett ugyanott fórumot, szintén a menekültügy témájában. Ezek akkor voltak, amikor már a másik irodát béreltette magának a nemzeti fejlesztési miniszter.

Elvileg minden országgyűlési képviselőnek lehetősége van bérelni irodát közpénzen, ezt sokan ki is használják, de vannak olyanok is, akik nem élnek a lehetőséggel, vagy a piaci környezethez képest reális áron kötnek szerződéseket. Az ingatlant is látva Seszták Miklós 259 ezres havi bérleti díja nem az az ár, ami Kisvárdán és környékén reálisnak mondható, és ha ehhez hozzátesszük, hogy csak néhány tíz méterre ott van a nagy autószalon épülete, ahol a miniszter politikai rendezvényeket tart, felmerül a kérdés, minek fenntartani közpénzen egy másik irodát.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.