Sikkasztás a Békés Megyei Bíróságon - Se tettes, se pénz

Belpol

Három hónap híján hét év kellett ahhoz - igaz, egy megismételt eljárás keretében -, hogy elsőfokú ítélet szülessen a Békés Megyei Bíróság gazdasági hivatalában 2002 szeptemberében feltárt sikkasztás ügyében. A bíróság bizonyítottság hiányában fölmentette a megvádolt egykori pénztárost. De akkor ki vitte el a pénzt?
Három hónap híján hét év kellett ahhoz - igaz, egy megismételt eljárás keretében -, hogy elsőfokú ítélet szülessen a Békés Megyei Bíróság gazdasági hivatalában 2002 szeptemberében feltárt sikkasztás ügyében. A bíróság bizonyítottság hiányában fölmentette a megvádolt egykori pénztárost. De akkor ki vitte el a pénzt?

"Végig kell ezt hallgatnom?" - kérdezte kétségbeesetten 2006 decemberében a Szegedi Városi Bíróság elsőfokú ítélethozatalakor Farkashalmi Ilona vádlott, a Békés Megyei Bíróság egykori pénztárosa. Rosszulléte miatt néhány percre félbe kellett szakítani azon ítélet indoklását, amelyben kétéves börtönbüntetését négy év próbaidőre felfüggesztették. 2002 szeptemberében többmilliós hiányt tártak fel a megyei bíróság pénztárában, ezért az ítélet szerint a kárt négy évre visszamenően 11 százalékos kamattal kell megfizetnie a vádlottnak, akit 307 ezer forint illeték és 620 ezer forint bűnügyi költség megfizetése is terhelt. A bíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy a volt pénztáros bizalmi állásban követte el a tettét. A vád tudomásul vette az ítéletet, a védelem fellebbezett.

A Csongrád Megyei Főügyészség azonban 2007. március 7-én az elsőfokú tárgyalásról megállapította, hogy több tanúnál megsértették az eljárási szabályt, főként azért, mert nem vagy csak formálisan figyelmeztették mentességi jogukra őket. Az érintettek a Békés Megyei Bíróság gazdasági hivatalának a munkatársai voltak. A főügyészség szerint ez a hiányosság a másodfokon nem orvosolható, másrészt ez lényegesen befolyásolta magát az eljárást, ezért új elsőfokú eljárásra kötelezte a bíróságot.

A Szegedi Városi Bíróság aztán 2009 júniusában bizonyítottság hiányában felmentette a sikkasztás vádja alól Farkashalmi Ilonát, akit egyébként a "történtek" miatt 2002 őszén fegyelmivel bocsátottak el a munkahelyéről.

Az eset

A Békés Megyei Bíróság Gazdasági Hivatalában a 2002. szeptember 24-i pénzügyi ellenőrzés során kiderült, hogy a kimutatások szerinti 7 millió forint helyett csupán 100 ezer forint volt a pénztárban. Először az ellenőrök a későbbi vádlott, Farkashalmi Ilona magyarázatára támaszkodtak, amely szerint a bíróság házipénztára és az elnöki letét összekeveredett. (A pénztárellenőrzés előtt több mint kéthetes szabadságon volt a pénztáros.) Újabb tüzetes ellenőrzés következett, jellemző, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának (OITH) szakemberei is a helyszínre érkeztek. Végül minden kétséget kizáróan megállapították, hogy a pénztárból 2 millió 409 ezer, míg az elnöki letétből 2 millió 722 ezer forint tűnt el, összesen tehát 5 millió 132 ezer forint.

A nyomozati szakban három gyanúsítottja volt az ügynek, Farkashalmi Ilona mellett Szántó Pálné, a Békés Megyei Bíróság gazdasági hivatalának vezetője és helyettese, Spiegel Pálné. A Gyulai Városi Ügyészség 2003 végén már csak Farkashalmi és Szántóné ellen emelt vádat. A pénztárost folytatólagosan, üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével, míg Szántónét hanyag kezelés vétségével vádolták. Utóbbi 2006 májusában elhunyt, az ellene folytatott eljárást a bíróság megszüntette.

A büntetőeljárás föltárta, hogy a megyei bíróság gazdasági hivatalának pénzkezelése 2001 decembere és 2002 szeptembere között "teljesen szabálytalanul zajlott, a gazdálkodási jogkörök gyakorlása formális volt, csakúgy, mint a pénztárkezelés". Az adott munkaterületen dolgozók munkaköri leírása is távol volt az elvárttól. Az első elsőfokú perben a vádlott ügyvédje malíciával említette, hogy "a Békés Megyei Bíróság gazdasági hivatalában akkora volt a rendetlenség, hogy ennek alapján mindenkit szélnek lehetett volna ereszteni, és ehhez képest csoda, hogy csupán egyetlen ember ül a vádlottak padján." Jellemző, hogy két könyvszakértői vizsgálat után sem sikerült pontosan megállapítani, hogy mikortól tünedeztek el a pénzek a házipénztárból és az elnöki letétből.

A vádlott a vallomása szerint akkor vette észre, hogy a kasszából pénz hiányzik, amikor 2002. szeptember 9-én visszaérkezett hoszszabb szabadságáról, és ezt jelezte felettesének, Spiegel Pálné gazdasági vezetőhelyettesnek, s egyben a segítségét kérte a hiány tisztázásában. A nyomozati szakban még gyanúsított, de a bírósági eljárásban már tanúként szereplő Spiegelné viszont azt állította, hogy a vádlott nem jelezte neki a hiányt, "csupán akkor esett kétségbe, amikor az ellenőrzésre már sor került".

Több tanú és Farkashalmi Ilona is elmondta, hogy a vádbeli időszakban olyan helyzet alakult ki a megyei bíróságon, hogy a keretszámlák összege csökkent, ezért az egyetlen kártyaszámláról bankkártya segítségével hívták le a szükséges összegeket, hogy a kifizetések folyamatosak legyenek. Ezt az egy számlát akkor hat bíróság használta, és összesen kilenc alkalmazott kapott hozzá bankkártyát.

Lassú víz

A megismételt elsőfokú eljárás felmentő ítélete indoklásában fontos érv volt, hogy a hiányzó összeg részben akkor tűnt el, amikor a vádlott szabadságon volt. Az is bebizonyosodott, hogy a vádlott távolléte alatt munkatársai mind a házipénztárból, mind az elnöki letétből vettek föl pénzt. Farkashalmi bankkártyájának napi limitje 500 ezer forint volt, viszont akadtak napok, amikor ezt meghaladó összegeket hívtak le.

A vádlott bizonyítottság hiányában történt felmentésének ítélete szerint a gazdasági hivatal vezetője, néhai Szántó Jánosné bankkártyájához helyettese, Spiegelné bármikor hozzáférhetett. Többször nála helyezték el egy kazettában a házipénztár és az elnöki letét pénzét, s a pénztár feletti napi ellenőrzés is rá volt bízva.

Bár önálló bizonyítékként nem használható fel a poligráfos vizsgálat, aligha hallgatható el, hogy a volt pénztárosnál nem jelzett megtévesztést, míg a gazdasági helyettes őszintesége a gép szerint megkérdőjelezhető volt.

A vádhatóság azon fontos érve sem állta meg a helyét, mely szerint anyagi és számszaki képtelenség, hogy a havi nettó 63 ezer forintot kereső pénztáros 67 ezer forintos havi törlesztőrészletet fizet az új lakása után. Farkashalmi azonban eladta a régi lakását, így volt pénze a részletekre; másrészt a megismételt bírósági eljárásban kiderült, hogy a vádlott anyagi gyarapodása nem bizonyítható.

Farkashalmi Ilona végig azzal védekezett, hogy fiktív elszámolást soha nem állított ki, valós adatokat írt a pénztárjelentésekbe, s a mindenkori pénztárban lévő készpénz alapján állította ki a címletjegyzékeket. Amikor távol volt, az őt helyettesítő pénztárosnak adta át a változó összegű készpénzt, hogy abból teljesítse a szükséges kifizetéseket.

A vádhoz kötöttség miatt az első, majd a megismételt elsőfokú eljárásban a Szegedi Városi Bíróság büntetőtanácsa csak azt vizsgálhatta, hogy minden kétséget kizáróan felelős-e a vádlottak padjára került egykori pénztáros a sikkasztásért - arra viszont a bíróság nem kereshette a választ, hogy akkor valójában ki, hogyan és mikor tüntette el a több mint 5 millió forintot.

A 2009. június 8-i felmentő ítéletet az ügyészség megfellebbezte. Mivel másodfokon a Csongrád Megyei Bíróság előtt új bizonyítási eljárás már nem lehetséges, nagyobb az esély a mostani ítélet helybenhagyására, s ezzel együtt az immár lassan hét éve eljárás alá vont Farkashalmi Ilona polgárjogi igényeinek érvényesítésére is.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.