„Sok mindent tudok Orbánról” – Mélyinterjú Simicska Lajossal

szerző
- rpd -
publikálva
2015. febr. 06., 18:21
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Narancsnak is feldúltan nyilatkozó vállalkozó beszélt Orbán diktatúrájáról, Habonyról, és azt is elárulta, hogyan lesz végleg az övé a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió.

magyarnarancs.hu: Az elmúlt négy órában kis túlzással többet nyilatkozott, mint az azt megelőző négy évben. Segítsen rekonstruálni, pontosan mi történt ma és miért.

Simicska Lajos: Őszinte leszek: még én is dolgozom az elmúlt órák rekonstruálásán. Képzeli, mennyire mellbe vágott a dolog. Elárultak az embereim.

magyarnarancs.hu: Kik az árulók?

SL: Az, amit a Liszkay úr és a menedzsment művelt, teljesen mellbe vágott. Olyan nincs, hogy valaki bejelenti a lemondását, majd azt egyből nyilvánosságra hozza és viszi a komplett bandát.  Ez számomra vállalhatatlan.

magyarnarancs.hu: Tisztázzuk: akkor tehát ő mondott le, vagy ön mondott fel Liszkaynak?

SL: Liszkay közölte, hogy le szeretne mondani a főszerkesztőségről. Ezt én el is fogadtam, aztán a sajtóban láttam, hogy az egész menedzsment felállt. Én meg csak néztem, hogy mi a pöcs zajlik itt. Akkor mondtam, hogy jó, rendezzük a tulajdoni viszonyokat, és az ügyvezetői és főszerkesztői kinevezéseket. Két óra alatt lerendeztem. Na most, jóbarátok nem így intézik az ügyeket. Ez kicsit feldúlt. Az embereknek lehetnek fenntartásaik, problémáik – bizonyos dolgokban egyetértenek, másban nem –, de az ügyeknek van kulturált intézési módja. Nem érdekel, miért csinálta. Áruló.

Balra Liszkay, mögötte Csermely

Balra Liszkay, jobbra Simicska

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Időközben az Átlátszónak adott interjújából kiderült, hogy ön lesz a HírTV első embere, és már ki is nevezte D. Horváth Gábor korábbi főszerkesztő-helyettest a Magyar Nemzet szerkesztősége élére. A cégadatok szerint ugyanakkor Liszkay tulajdonosa is a lapot kiadó Nemzet Kft.-nek. Akkor neki ebbe már nem is volt beleszólása?

SL: Valóban tulajdonosa volt, de Liszkay a mai nappal kiszállt a társaságból és eladta az üzletrészét. Az új ügyvezető igazgatót Tóth Mariannának hívják.

magyarnarancs.hu: Ezek szerint Liszkay lemondott a tulajdonrészéről?

SL: Nem lemondott róla, eladta.

magyarnarancs.hu: Kinek?

SL: Pillanat, utána kell kérdeznem a kollégáknál. (…) A Pro-Aurum Zrt.-nek.

magyarnarancs.hu: Az adattár szerint a Pro Aurum Zrt. az ön többségi tulajdonában van.

SL: Igen, de tájékozódnom kellett, hogy pontosan melyik vállalaton keresztül zajlott az üzlet. Kiadtam az utasítást, hogy vásárolják ki, és ezt az illetékesek végrehajtották.

magyarnarancs.hu: Tehát akkor lényegében arra kérte Liszkayt, hogy amennyiben lemond, adja el a Nemzet Kft.-ben lévő tulajdonrészét önnek.

SL: Igen, mondtam neki, hogy rendben, lemondhat, de akkor el kell adni. Kapsz érte valami lét, azt megkapod és baszd meg. Nem volt ellenvetése. Kineveztem az új ügyvezetőt és a főszerkesztőt, és a dolog el volt rendezve. Az árulóknak szevasz, akit kell még, azt kibaszom, mostantól csak a saját embereimre támaszkodom. Ez így rendben van önnek?

magyarnarancs.hu: Mennyit fizetett Liszkaynak a részesedéséért?

SL: Mit tudom én. Na jó, várjon, megmondom, mindjárt utánakérdezek. (…) 100 millió körüli pénzt.

magyarnarancs.hu: Más tulajdonosi kérdést is rendezni kellett? Van más résztulajdonos a korábbi ügyvezetők között, aki most eladta önnek a részét?

SL: Mit tudom én azt. Megvettem amit kellett, azt kész.

magyarnarancs.hu: Mekkora részben öné a Pro Aurum?

SL: Ne kérdezzen már hülyeségeket, nem tudom pontosan fejből. Az enyém. Kiterjedt a birodalom, sok érdekeltségem van.

magyarnarancs.hu: Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője is lemondott. Az ő utódja megvan már?

SL: Megvan. Schlecht Csabának hívják.

magyarnarancs.hu: Mennyire maradt egyedül? Nyerges Zsoltot vagy Fonyó Károlyt továbbra is a szövetségnek tekinti? Vagy ők is árulók?

SL: Nem, ők nem. Csak a Liszkayt és az ő keze alatt dolgozó menedzsmentet tekintem árulónak. Azokat, akik lemondtak. Nyerges és Fonyó üzleti partnereim, nincs közük ehhez az esethez. Jóban vagyok velük.

magyarnarancs.hu: Arról is cikkeznek már, hogy feltehetőleg Orbán Viktor és a főtanácsadója, Habony Árpád állnak az akció mögött. Állítólag egy új médiabirodalom van kiépülőben, amelynek Liszkayék lehetnek a fő arcai. (A Narancs egész nap próbálta elérni Liszkay Gábort, eredménytelenül - rpd)

SL: Ezt nem tudom megmondani. Egy háború zajlik, amiben könnyen lehet, hogy ilyen eszközökkel is számolni kell. Maximálisan ellenzem azt a médiapolitikát, amit a kormány folytat, és ennek hónapok óta hangot is adtam.

magyarnarancs.hu: Beszélik, hogy önnek nem tetszik az oroszbarát kül- és energiapolitika. Ebből mi igaz?

SL: Nem tetszik, nagyon nem tetszik. Én még akkor nőttem fel, amikor itt Szovjetunió volt, és nincsenek jó emlékeim a ruszkik magyarországi tevékenységéről. Finoman szólva nem tudok határozott különbséget tenni az akkori szovjetek és a mai oroszok politikai viselkedése között.

Most jön a fekete leves

Most jön a feketeleves

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Több helyen felmerült, hogy azért orrolt meg Orbánra, mert a szűk körei kihagyták önt az MVM Földgázszállító és a Mol Energy Trade Zrt. közti orosz földgázüzletből, amivel a kedvezményezettek tízmilliárdos nagyságrendű hasznot tettek zsebre.

SL: Lehet, hogy ezen marhára meg fog lepődni: a világ nem csak üzletből áll. Én alapvetően – itt meg lehet, hogy hangosan nevetni is fog – értékek és elkötelezettségek mentén végzem a dolgomat. Nekem ezek fontosabbak adott esetben, mint az üzlet. Lehet, hogy a mai világban ez furcsán hangzik, de én ilyen vagyok. Tartozom annyival a hazámnak, a családomnak és magamnak, hogy csak olyat cselekszem, amit helyesnek tartok és olyanokkal üzletelek, akiket vállalható üzletpartnernek tekintek. Hiszi vagy sem: az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. Kiderült, hogy ez nem egy egyszerű dolog, ezen melózni kell. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát. Ebben én nem vagyok partner.

magyarnarancs.hu: Azért kell, hogy legyen ennek a konfliktusnak egy személyes dimenziója is: mégiscsak bő harmincöt éve egymás barátai és harcostársai. Ne mondja, hogy ebben a szembenállásban nincsenek érzelmi motívumok.

SL: Persze. Egy nagy csalódás, nem tagadom. Államférfinek képzeltem, aki jót tehet ennek az országnak, de rá kellett jönnöm, hogy nem az. Ezt írja is meg.

magyarnarancs.hu: Azt nyilatkozta a hír24.hu-nek, hogy nem érzi biztonságban magát: elütheti egy autó, de akár le is lőhetik. Miért érzi fenyegetve magát?

SL: Ismerem ennek a történetnek a szereplőit, tudom mire képesek. De igazából nem félek, csak amikor az az újságíró hívott, épp útban voltam a kocsival a szerkesztőség felé; még nagyon zaklatottan éreztem magam, és akkor mondtam, hogy persze, akár le is lőhetnek. Amúgy ez tényleg benne van a pakliban, de ettől még nem félek. Ez egy kemény világ. Röhögjön csak ki, de én egy elkötelezett demokrata vagyok. Kurvára nem tetszik az, ahogy és amilyen módszerekkel ezek a fiúk intézik a dolgaikat ebben az országban.

magyarnarancs.hu: Azért Orbán önkényuralmi törekvései nem tavaly kezdődtek, és amíg az érdekeltségei nem bánták, önt sem zavarta annyira a demokratikus jogok csorbulása. Mikor tört meg a kapcsolatuk? Mi volt a fordulópont?

SL: Tavaly áprilisban a választások után leültünk és elmondta az elképzeléseit. Ennek a részleteibe nem fogok belemenni, de nem tetszett a dolog. Én erre azt mondtam neki, hogy ebben én nem akarok partner lenni. Azóta durvultak el az események.

magyarnarancs.hu: Azóta nem is találkozott azokkal a befolyásos fideszesekkel – elsősorban Rogán Antalra és Lázár Jánosra gondolok –, akikkel korábban gyakran találkozott?

SL: Azt tudom erre mondani, hogy korábban sem voltak túl aktívak ezek a kapcsolatok. Ez nem így működik. Én politikussal, ha jól emlékszem, az elmúlt egy évben nem is beszéltem. Minek.

A független jelölt

Minek? Minek?

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Most akkor elmegy pihenni?

SL: Egy hétre elmegyek holnap, igen.

magyarnarancs.hu: Újságírók közt gyakori téma, hogy Simicska és Orbán annyi minden régi sztorit tud egymásról, hogy már csak ezért sem mernének nyílt karddal egymásnak menni.

SL: Mire kíváncsi? Harmincöt éve ismerem, mond ez valamit? Ismerem, sok minden tudok róla, igen. Na és?

magyarnarancs.hu: Akkor, bizonyos tekintetben politikai kockázatot hordoz a kormányfőre nézve.

SL: Na és, akkor mi van, lelőnek? (Nevet.) Bízzunk benne, hogy nem így lesz.

szerző
- rpd -
publikálva
2015. febr. 06., 18:21
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 31
  grrr
  2015. február 07., szombat 17:53
  Cyranom,
  csak nem azt kell hallanom, illetőleg olvasnom, hogy nem kedveli az irodalmi munkásságomat?
  Pedig igyekszem a kedvében járni, isten bizony csak maga miatt nem veszem a billentyűimre a Gyurcsányt DK-ástul.
 2. 30
  Cyrano
  2015. február 07., szombat 17:39
  Drága Leila, úgyis, mint arab démon, olvastam egy jó kis blogbejegyzést (Simlicskáról, naná)
  abban elég érthetően le van írva, miért tehetetlen az ellenzék. Ha még így sem érti, én nem magyarázom el ismét:
  "Simicska 2002 és 2010 között 8 teljes éven keresztül finanszírozta Orbánékat. Neki köszönhető, hogy a Fidesz – szemben nevetséges amatőr riválisaival - ellenzékből is félelmetesnek és hatalmasnak tűnt. A Fidesz számára ugyanis ezalatt is eszelős mennyiségű pénz, saját média (tévé, rádió, újság), profi kampánycsapat, százezer fizetett aktivista és kvázi korlátlan plakáthely állt rendelkezésre."
  Mivel, ha jól olvastam kismaga facbookol, megleli a teljes cikket a Nyugati Fény nevű oldalon.
  De inkább táncoljon, mint olvasson, nopláne írjon.
  Pusszantom.
 3. 29
  grrr
  2015. február 07., szombat 16:56
  Kedves Gyurica Úr!

  Én megértem azokat akik kirúgnak, legalábbis többnyire és nem sértődöm meg emiatt. Az embernek rugalmasan kell hozzáállni az ilyesmihez. Csak egy olyan kirúgási indok van ami fel szokott dúlni, ha úgymond 'cigányozásért, rasszizmusért' hessegetnek elfele.
  Minden más esetben megértő szoktam lenni.
  Óriási rutinom van már azoknak az embereknek a megértésében akik hátat fordítottak nekem, illetőleg kihajigáltak engem az ismerősi státuszból a facebookon.
 4. 28
  Gyurica úr
  2015. február 07., szombat 16:39
  @ grrr
  *
  Kedves Kollégám és Sorstársam! Rokonlelkek vagyunk, tudniillik engem is mindenhonnan kirúgnak, ismétlem, tisztelt hölgyeim és uraim, mindenhonnan! Tűrnek, tűrnek egy darabig, mennél „liberálisabb” a fórum, annál rövidebb ideig természetesen, noha – esküszöm – soha nem provokáltam a kitiltást, sőt! Meggyőződésem, nem én, hanem a moderátorok sértik meg a saját szabályzatukat (a kizárásommal), az ő veretes ideológiai „meggyőződésükről” már nem is beszélve. Mármint a „liberálisok” „meggyőződésére” gondolok. Persze az „illiberálisok” is irtanak bőven, a culimilalisták még inkább (illetve pontosan annyira).
  Talán csak az lehet a különbség közöttünk, hogy én a Budaira nem vagyok speciálisan kihegyezve, nekem Budai, Boldvai, Simicska, Orbán, Csintalan… secko jedno, ahogy a művelt szlovák mondja.
  Ugyanakkor szerintem Budai, Boldvai, Simicska, Orbán, Csintalan… nem geci. Hanem viszont én vagyok a nagy geci.
  Na, ezért pereljenek!
 5. 27
  grrr
  2015. február 07., szombat 15:45
  Kedves Gyurica Úr, nem a Csintalan volt a baj, hanem az én dévaj eszmefuttatásom Budai Györggyel kapcsolatban amely oda vezetett ahová.
  Olykor nem bírok magammal és mindenféléből mindenfélére következtetek.
  De ez nem okoz nekem lelki válságot, néha én csodálkozom a legjobban ha valahonnan még nem rúgtak ki.
 6. 26
  Gyurica úr
  2015. február 07., szombat 15:16
  @Cyrano
  *
  Ha engem (is) védtek, akkor szívből csókoltatom őket, mindazonáltal az újságírókról akkor sincs jobb véleményem, ha kizárólag engem védenek, míg önmagukat egyáltalán nem. Továbbá a jogászokat is utálom. Annyit viszont értek a dologhoz, hogy bátran kijelenthetem: tényt nem állítottam. És nem azért, mert gyáva szar vagyok (noha valóban az vagyok!), hanem azért, mert nem ismerem a tényeket. Jelzőztem rendesen, de tényt „csak” annyit írtam, amennyit szegény grrr kolléga is (azért mondom, hogy szegény, mert erősen gyanítható: miattam törölték a hozzászólását), szóval ami a lényeg: grrr kolléga azt állította tényként, ami vitathatatlan tény (tegnap benne volt a tévében!), vagyis hogy Csintalan szerint mindenki tisztességtelen, csak a Simicska és a Budai az, aki kurvára tisztességes. Kérdezem: ez a tényállítás (mármint grrr idézete) mennyiben nem védhető a bíróságon? Ezt mondta Csintalan, vagy nem ezt mondta? Ezt mondta: videofelvétel van róla. http://www.atv.hu/belfold/20150206-csintalan-simicska-lajos-nem-hulye
  Idézem: „Az újságíró kijelentette: az összes többi ember, aki a tűz közelébe jutott, ellopta a pénzt”.
  Kigugliztam: ezt a kijelentést átvette számos médium (köztük az Index, a Hírstart stb.), kérdezlek tehát: akkor most Csintalan állítása miatt nem Csintalant, nem a Csintalant idéző orgánumokat, hanem a Csintalant NEM idéző Magyar Narancsot, illetve a hírek olvasóit perlik majd? Egyébként kik perelnek? Azok, akik Csintalan szerint „ellopták a pénzt”? Magukra veszik a csintalanságot?

  Ugyanakkor (szerintem) messze nem ez a lényeg! Vagyis az ELSŐ SZÁMÚ kérdésem a következő (immár nem hozzád, de még csak nem is a Csintalanhoz, én ugyanis tőle nem kérdezek semmit, ergo a kérdés költői): Csintalan honnan tudja, hogy „ellopták a pénzt”? Ez az egyik költői kérdésem. A másik: ha Csintalan tudja, hogy Csintalan „életében '88 óta” (sic!) „ellopták a pénzt” (sic!), akkor mi a faszér’ nem szólt mind ezidáig: „cseréptörés!, viszik a lóvét, mint Milos Forman filmjében a gecik a disznósajtot!!!”
  Jó, mondjuk, nem szólt, mert nem szólt, értem én ezt (nem csak a Simicska nem hülye, én sem vagyok teljesen hülye!), ezért aztán a harmadik költői kérdésem így hangzik: ha nem szólt idejében, akkor vajon MOST milyen alapon osztogatja a tisztességet és tisztességtelenséget a jó Csintalan Sándor?!
 7. 25
  grrr
  2015. február 07., szombat 15:05
  Egyébként nem csodálom, hogy az első számú kedvenc gengszterünkké előlépett Simicska happeningje okán felcsillantak az ellenzéki szemek.

  Előbb várhatjuk Orbán elkergetését a fellázadt tettestárstól mint a mi bágyadt ellenzékünktől.
 8. 24
  Gyurica úr
  2015. február 07., szombat 14:54
  @tiszapolgári
  *
  Kinevethetsz nyugodtan (én is azt teszem magammal), ötven százalékig elhittem, amit írtál. Egészen pontosan: nem tartottam kizártnak. És ez nem csak a stílérzékedet dicséri, nem csak az én hülyeségem jele, hanem a közállapotokat is autentikusan jellemzi. Ma már szinte minden megtörténhet.
  Vagy túl elnéző volnék magammal szemben?
 9. 23
  grrr
  2015. február 07., szombat 14:51
  Cyranom,
  ami Gyurica úr hozzászólását illeti, szerintem a spermiumok perrel fenyegették meg a lapot országunk elitjével való méltatlan összehasonlítás miatt.
 10. 22
  grrr
  2015. február 07., szombat 14:47
  Nahát, kedves Gyurica Úr, tényleg törölték a hsz-emet.
  Pedig már belém törődtek, elég régen vagyok a nyakukon és pontosan tudják, hogy mit érzek az SZDSZ iránt. És nem ok nélkül.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra