„Sok mindent tudok Orbánról” – Mélyinterjú Simicska Lajossal

szerző
- rpd -
publikálva
2015. febr. 06., 18:21
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Narancsnak is feldúltan nyilatkozó vállalkozó beszélt Orbán diktatúrájáról, Habonyról, és azt is elárulta, hogyan lesz végleg az övé a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió.

magyarnarancs.hu: Az elmúlt négy órában kis túlzással többet nyilatkozott, mint az azt megelőző négy évben. Segítsen rekonstruálni, pontosan mi történt ma és miért.

Simicska Lajos: Őszinte leszek: még én is dolgozom az elmúlt órák rekonstruálásán. Képzeli, mennyire mellbe vágott a dolog. Elárultak az embereim.

magyarnarancs.hu: Kik az árulók?

SL: Az, amit a Liszkay úr és a menedzsment művelt, teljesen mellbe vágott. Olyan nincs, hogy valaki bejelenti a lemondását, majd azt egyből nyilvánosságra hozza és viszi a komplett bandát.  Ez számomra vállalhatatlan.

magyarnarancs.hu: Tisztázzuk: akkor tehát ő mondott le, vagy ön mondott fel Liszkaynak?

SL: Liszkay közölte, hogy le szeretne mondani a főszerkesztőségről. Ezt én el is fogadtam, aztán a sajtóban láttam, hogy az egész menedzsment felállt. Én meg csak néztem, hogy mi a pöcs zajlik itt. Akkor mondtam, hogy jó, rendezzük a tulajdoni viszonyokat, és az ügyvezetői és főszerkesztői kinevezéseket. Két óra alatt lerendeztem. Na most, jóbarátok nem így intézik az ügyeket. Ez kicsit feldúlt. Az embereknek lehetnek fenntartásaik, problémáik – bizonyos dolgokban egyetértenek, másban nem –, de az ügyeknek van kulturált intézési módja. Nem érdekel, miért csinálta. Áruló.

Balra Liszkay, mögötte Csermely

Balra Liszkay, jobbra Simicska

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Időközben az Átlátszónak adott interjújából kiderült, hogy ön lesz a HírTV első embere, és már ki is nevezte D. Horváth Gábor korábbi főszerkesztő-helyettest a Magyar Nemzet szerkesztősége élére. A cégadatok szerint ugyanakkor Liszkay tulajdonosa is a lapot kiadó Nemzet Kft.-nek. Akkor neki ebbe már nem is volt beleszólása?

SL: Valóban tulajdonosa volt, de Liszkay a mai nappal kiszállt a társaságból és eladta az üzletrészét. Az új ügyvezető igazgatót Tóth Mariannának hívják.

magyarnarancs.hu: Ezek szerint Liszkay lemondott a tulajdonrészéről?

SL: Nem lemondott róla, eladta.

magyarnarancs.hu: Kinek?

SL: Pillanat, utána kell kérdeznem a kollégáknál. (…) A Pro-Aurum Zrt.-nek.

magyarnarancs.hu: Az adattár szerint a Pro Aurum Zrt. az ön többségi tulajdonában van.

SL: Igen, de tájékozódnom kellett, hogy pontosan melyik vállalaton keresztül zajlott az üzlet. Kiadtam az utasítást, hogy vásárolják ki, és ezt az illetékesek végrehajtották.

magyarnarancs.hu: Tehát akkor lényegében arra kérte Liszkayt, hogy amennyiben lemond, adja el a Nemzet Kft.-ben lévő tulajdonrészét önnek.

SL: Igen, mondtam neki, hogy rendben, lemondhat, de akkor el kell adni. Kapsz érte valami lét, azt megkapod és baszd meg. Nem volt ellenvetése. Kineveztem az új ügyvezetőt és a főszerkesztőt, és a dolog el volt rendezve. Az árulóknak szevasz, akit kell még, azt kibaszom, mostantól csak a saját embereimre támaszkodom. Ez így rendben van önnek?

magyarnarancs.hu: Mennyit fizetett Liszkaynak a részesedéséért?

SL: Mit tudom én. Na jó, várjon, megmondom, mindjárt utánakérdezek. (…) 100 millió körüli pénzt.

magyarnarancs.hu: Más tulajdonosi kérdést is rendezni kellett? Van más résztulajdonos a korábbi ügyvezetők között, aki most eladta önnek a részét?

SL: Mit tudom én azt. Megvettem amit kellett, azt kész.

magyarnarancs.hu: Mekkora részben öné a Pro Aurum?

SL: Ne kérdezzen már hülyeségeket, nem tudom pontosan fejből. Az enyém. Kiterjedt a birodalom, sok érdekeltségem van.

magyarnarancs.hu: Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője is lemondott. Az ő utódja megvan már?

SL: Megvan. Schlecht Csabának hívják.

magyarnarancs.hu: Mennyire maradt egyedül? Nyerges Zsoltot vagy Fonyó Károlyt továbbra is a szövetségnek tekinti? Vagy ők is árulók?

SL: Nem, ők nem. Csak a Liszkayt és az ő keze alatt dolgozó menedzsmentet tekintem árulónak. Azokat, akik lemondtak. Nyerges és Fonyó üzleti partnereim, nincs közük ehhez az esethez. Jóban vagyok velük.

magyarnarancs.hu: Arról is cikkeznek már, hogy feltehetőleg Orbán Viktor és a főtanácsadója, Habony Árpád állnak az akció mögött. Állítólag egy új médiabirodalom van kiépülőben, amelynek Liszkayék lehetnek a fő arcai. (A Narancs egész nap próbálta elérni Liszkay Gábort, eredménytelenül - rpd)

SL: Ezt nem tudom megmondani. Egy háború zajlik, amiben könnyen lehet, hogy ilyen eszközökkel is számolni kell. Maximálisan ellenzem azt a médiapolitikát, amit a kormány folytat, és ennek hónapok óta hangot is adtam.

magyarnarancs.hu: Beszélik, hogy önnek nem tetszik az oroszbarát kül- és energiapolitika. Ebből mi igaz?

SL: Nem tetszik, nagyon nem tetszik. Én még akkor nőttem fel, amikor itt Szovjetunió volt, és nincsenek jó emlékeim a ruszkik magyarországi tevékenységéről. Finoman szólva nem tudok határozott különbséget tenni az akkori szovjetek és a mai oroszok politikai viselkedése között.

Most jön a fekete leves

Most jön a feketeleves

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Több helyen felmerült, hogy azért orrolt meg Orbánra, mert a szűk körei kihagyták önt az MVM Földgázszállító és a Mol Energy Trade Zrt. közti orosz földgázüzletből, amivel a kedvezményezettek tízmilliárdos nagyságrendű hasznot tettek zsebre.

SL: Lehet, hogy ezen marhára meg fog lepődni: a világ nem csak üzletből áll. Én alapvetően – itt meg lehet, hogy hangosan nevetni is fog – értékek és elkötelezettségek mentén végzem a dolgomat. Nekem ezek fontosabbak adott esetben, mint az üzlet. Lehet, hogy a mai világban ez furcsán hangzik, de én ilyen vagyok. Tartozom annyival a hazámnak, a családomnak és magamnak, hogy csak olyat cselekszem, amit helyesnek tartok és olyanokkal üzletelek, akiket vállalható üzletpartnernek tekintek. Hiszi vagy sem: az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. Kiderült, hogy ez nem egy egyszerű dolog, ezen melózni kell. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát. Ebben én nem vagyok partner.

magyarnarancs.hu: Azért kell, hogy legyen ennek a konfliktusnak egy személyes dimenziója is: mégiscsak bő harmincöt éve egymás barátai és harcostársai. Ne mondja, hogy ebben a szembenállásban nincsenek érzelmi motívumok.

SL: Persze. Egy nagy csalódás, nem tagadom. Államférfinek képzeltem, aki jót tehet ennek az országnak, de rá kellett jönnöm, hogy nem az. Ezt írja is meg.

magyarnarancs.hu: Azt nyilatkozta a hír24.hu-nek, hogy nem érzi biztonságban magát: elütheti egy autó, de akár le is lőhetik. Miért érzi fenyegetve magát?

SL: Ismerem ennek a történetnek a szereplőit, tudom mire képesek. De igazából nem félek, csak amikor az az újságíró hívott, épp útban voltam a kocsival a szerkesztőség felé; még nagyon zaklatottan éreztem magam, és akkor mondtam, hogy persze, akár le is lőhetnek. Amúgy ez tényleg benne van a pakliban, de ettől még nem félek. Ez egy kemény világ. Röhögjön csak ki, de én egy elkötelezett demokrata vagyok. Kurvára nem tetszik az, ahogy és amilyen módszerekkel ezek a fiúk intézik a dolgaikat ebben az országban.

magyarnarancs.hu: Azért Orbán önkényuralmi törekvései nem tavaly kezdődtek, és amíg az érdekeltségei nem bánták, önt sem zavarta annyira a demokratikus jogok csorbulása. Mikor tört meg a kapcsolatuk? Mi volt a fordulópont?

SL: Tavaly áprilisban a választások után leültünk és elmondta az elképzeléseit. Ennek a részleteibe nem fogok belemenni, de nem tetszett a dolog. Én erre azt mondtam neki, hogy ebben én nem akarok partner lenni. Azóta durvultak el az események.

magyarnarancs.hu: Azóta nem is találkozott azokkal a befolyásos fideszesekkel – elsősorban Rogán Antalra és Lázár Jánosra gondolok –, akikkel korábban gyakran találkozott?

SL: Azt tudom erre mondani, hogy korábban sem voltak túl aktívak ezek a kapcsolatok. Ez nem így működik. Én politikussal, ha jól emlékszem, az elmúlt egy évben nem is beszéltem. Minek.

A független jelölt

Minek? Minek?

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Most akkor elmegy pihenni?

SL: Egy hétre elmegyek holnap, igen.

magyarnarancs.hu: Újságírók közt gyakori téma, hogy Simicska és Orbán annyi minden régi sztorit tud egymásról, hogy már csak ezért sem mernének nyílt karddal egymásnak menni.

SL: Mire kíváncsi? Harmincöt éve ismerem, mond ez valamit? Ismerem, sok minden tudok róla, igen. Na és?

magyarnarancs.hu: Akkor, bizonyos tekintetben politikai kockázatot hordoz a kormányfőre nézve.

SL: Na és, akkor mi van, lelőnek? (Nevet.) Bízzunk benne, hogy nem így lesz.

szerző
- rpd -
publikálva
2015. febr. 06., 18:21
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 101
  Gyurica úr
  2015. február 09., hétfő 18:57
  © Cyrano: „Ne erőlködjön Gyurica úr”
  *
  Ahhoz, hogy erőlködöm-e vagy sem, neked semmi közöd. Esetleg jelenthetsz…

  © Cyrano: „A megszólításnál tovább nem olvasom a hsz-ét”
  *
  Az idézés nem megszólítás. Olykor idézem és kommentálom a hülyeségeidet. Ismétlem: ebbe nincs beleszólásod. A te dolgod ez esetben csak az lehet, hogy a nem létező „megszólításig” elolvasod a „hsz”-emet, majd obligátmód, szánalmasan nyüszítesz: „és mindenekfelett: személyem kerülése”.
  A nem létező „személyed” eleve mellőzve van, a szövegeidet viszont addig fikázgatom, amíg nekem tetszik, amíg a dolog szórakoztat. Ha majd meguntam, nem csak a nem létező „személyedet”, hanem a bornírt szövegeidet is lekulálom.
  Tehát egyelőre nincs más dolgod, minthogy mindezt kivárd, roppant türelemmel, nagy-nagy alázattal. Mert, ha a hisztériázol, csak magadnak ártasz.
 2. 100
  Cyrano
  2015. február 09., hétfő 18:02
  Ne erőlködjön Gyurica úr, nem én vagyok ehelyt az ápoló.
  Nyugibogyó, fórumozás beszüntetése, és mindenekfelett: személyem kerülése. A megszólításnál tovább ugyanis nem olvasom a hsz-ét. (Aki már bizonyított, annak nem adok még egy esélyt.)
 3. 99
  Gyurica úr
  2015. február 09., hétfő 17:36
  © Cyrano: „egy magát politikai elemzőnek valló személynek örökre el kellene bujdokolnia”
  *
  Általános érvényű szabály.
  Így hát a Mancs fórumán Kéri lett a nagyfejű veréb.
  Tudniillik egy magát fórumozónak valló személynek örökre el kellene bujdokolnia, ha midőn úgy mocskolódik (orbánoz), hogy közben kiderül: nem érti, mi a különbség az „én soha nem hazudtam” és az „én a szeretteimnek, barátaimnak soha nem hazudtam” kijelentések tartalma között.
  Ám e nagyhangú Cyrano nick nem tud akkorát égni, hogy attól maga is elbujdokoljon, sőt olyan ez a nick, mint a példázatbeli futballbíró (Hofi szavaival): „büszkén fut körbe a pályán: én vagyok a hülye, én vagyok a hülye!”

  Kéri nem „fordított Kasszandra” (© TGM), ez kétségtelen, hanem zagyváló Kasszandra (© Gy. úr), ám hozzátok képest egy született (natus) és veretesen képzett (doctus argentatus) Arisztotelész.
 4. 98
  grrr
  2015. február 09., hétfő 17:10
  Na de Cyranom, éppen abból az alkalomból jegyeztem meg, hogy nagyom bírom, amikor nem értek vele egyet. És tényleg nagyon bírom és tényleg nem értek vele egyet abban kérdésben, hogy vesztésre áll-e Simicska. Mert szerintem meg nem.
 5. 97
  Cyrano
  2015. február 09., hétfő 17:06
  Leila, Leila, inkább táncoljon.
  Nagyon bírja Kérit?
  Azt a Kérit, aki már a kollégistákról is megmondta, hogy veszélyesek a bolsevik módszereik miatt?
  Vagy azt Kérit, aki kifejtette, hogy a kétharmad birtokában majd sok szépet és jót fognak tenni (ugyanazok) a fiúk?
  Hogy a kettő olyan ellentmondásban van egymással, ami miatt egy magát politikai elemzőnek valló személynek örökre el kellene bujdokolnia, az mellékes. Elég, ha maga bírja, a tények nem számítanak. Sőt. Annál rosszabb a tényeknek.
 6. 96
  grrr
  2015. február 09., hétfő 17:04
  http://www.atv.hu/belfold/20150209-keri-ebben-a-meccsben-simicska-vesztesre-van-itelve

  " Kéri úgy fogalmazott: most „gondolkodás nélküli végrehajtókra van szükség, eljött a Rogánok, Lázárok, Szijjártók ideje”.

  Szerintem is. És pont ezt nem bírta a Lajos. Hogy ő ezeknek a senkiknek gründolta a Fideszt, miattuk utálja őr mindenki, ezek miatt a senkik miatt lett belőle egy utolsó csirkefogó.
  Ezért nem fog a Lajos meghátrálni, visszavonulni. Ő emelte fel ezeket és most el akarja őket takarítani.

  Hajrá! Veled vagyok, Lajos!
 7. 95
  grrr
  2015. február 09., hétfő 16:54
  http://propeller.hu/itthon/3059687-keri-ebben-haboruban-simicska-vesztesre-van

  Nagyon bírom a Kérit, de szerintem nincs a Simicska vesztésre ítélve.
 8. 94
  Gyurica úr
  2015. február 09., hétfő 15:53
  © grrr: „Aha. Megnéztem.”
  *
  Előbb megnézni, utána szájalni! Alapszabály. A leghitványabb fórumozó is tudja.
  Ez a nick viszont olyan buta, mint hat cigányputri együttvéve.
  Nem azért mondom, ismerek néhány cigánycsávót. Ha csak századannyira volnának műveletlenek, dilettánsak, korlátoltak, ostobák, ha csak tizedannyi marhaságot öklendeztek volna ki magukból annál, mint ez a szerencsétlen furvézer, nem a fórumon hepciáskodnának (tovább és még tovább), hanem egyenesen a fúrólyukba bújnának szégyenükben.
 9. 93
  grrr
  2015. február 09., hétfő 15:42

  Lajoska!

  Képzelheted Lajos, hogy mennyire el lehetek keseredve, ha már csak benned reménykedem. Gondolhatod, mit tartok az ellenzékről, ha neked rimánkodom: takarítsd már el ezt a rémséget a nyakunkról!
  Lajos!
  Tudod, hogy nem tartalak tisztességesnek, nem tartalak demokratának, eszem ágában sincs. Jelentős figurának viszont tartalak - hát ha valaki a fél országot ellopja az azért figyelemreméltó. Normális országban a rendőrség és az ügyészség figyelmére, de hát mi most itthon vagyunk, Lajos.

  Ott állsz a damaszkuszi út elején amin még egy centit sem mentél. De van más választásod?
  Visszamenni, visszasunnyogni a Fidesz kebelére - nem hiszem hogy ezt fogod tenni. Azért nem Lajoska, amiért tele lett velük a hócipőd - nem elég jelentősek. Ami most van intellektuálisan, az egy semmi. Azt hiszem Lajos, hogy te ezt nem bírtad elviselni. Hogy ennyire jelentéktelenné válnak, hogy ennyire semmik lesznek.
  És éppen ezért nem sorolsz be a Jobbikhoz sem, mert a Vona is jelentéktelen, ő is csak egy hülye, a gazdasági elképzelései egy fabatkát sem érnek. És akkor még nem említettem a tagság értelmi színvonalát.
  Nem hinném, hogy hülyék mögött akarsz megint hátország lenni, idióták szürke eminenciásaként létezni.
  Nem hiszem, hogy lenne más választásod, mint tovább menni azon az úton amelyre hirtelen felindulásból, esetleg tudatosan jóváhagyott felindulásból ráléptél. Ha megtorpansz, akkor te is jelentéktelenné válsz, akinél elszakadt ugyan a cérna, de aztán mégiscsak győzött benne a józanság, a realitás és lenyugodva beállt a sorba, visszavonult, nyugdíjazta magát esetleg elköltözik az országból.
  Kibírná ezt a hiúságod, Lajos?
 10. 92
  grrr
  2015. február 09., hétfő 15:04
  Aha. Megnéztem.

  Niccoló Machiavelli Lorenzo de Medicihez

  Tényleg.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra