„Sok mindent tudok Orbánról” – Mélyinterjú Simicska Lajossal

szerző
- rpd -
publikálva
2015. febr. 06., 18:21
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Narancsnak is feldúltan nyilatkozó vállalkozó beszélt Orbán diktatúrájáról, Habonyról, és azt is elárulta, hogyan lesz végleg az övé a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió.

magyarnarancs.hu: Az elmúlt négy órában kis túlzással többet nyilatkozott, mint az azt megelőző négy évben. Segítsen rekonstruálni, pontosan mi történt ma és miért.

Simicska Lajos: Őszinte leszek: még én is dolgozom az elmúlt órák rekonstruálásán. Képzeli, mennyire mellbe vágott a dolog. Elárultak az embereim.

magyarnarancs.hu: Kik az árulók?

SL: Az, amit a Liszkay úr és a menedzsment művelt, teljesen mellbe vágott. Olyan nincs, hogy valaki bejelenti a lemondását, majd azt egyből nyilvánosságra hozza és viszi a komplett bandát.  Ez számomra vállalhatatlan.

magyarnarancs.hu: Tisztázzuk: akkor tehát ő mondott le, vagy ön mondott fel Liszkaynak?

SL: Liszkay közölte, hogy le szeretne mondani a főszerkesztőségről. Ezt én el is fogadtam, aztán a sajtóban láttam, hogy az egész menedzsment felállt. Én meg csak néztem, hogy mi a pöcs zajlik itt. Akkor mondtam, hogy jó, rendezzük a tulajdoni viszonyokat, és az ügyvezetői és főszerkesztői kinevezéseket. Két óra alatt lerendeztem. Na most, jóbarátok nem így intézik az ügyeket. Ez kicsit feldúlt. Az embereknek lehetnek fenntartásaik, problémáik – bizonyos dolgokban egyetértenek, másban nem –, de az ügyeknek van kulturált intézési módja. Nem érdekel, miért csinálta. Áruló.

Balra Liszkay, mögötte Csermely

Balra Liszkay, jobbra Simicska

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Időközben az Átlátszónak adott interjújából kiderült, hogy ön lesz a HírTV első embere, és már ki is nevezte D. Horváth Gábor korábbi főszerkesztő-helyettest a Magyar Nemzet szerkesztősége élére. A cégadatok szerint ugyanakkor Liszkay tulajdonosa is a lapot kiadó Nemzet Kft.-nek. Akkor neki ebbe már nem is volt beleszólása?

SL: Valóban tulajdonosa volt, de Liszkay a mai nappal kiszállt a társaságból és eladta az üzletrészét. Az új ügyvezető igazgatót Tóth Mariannának hívják.

magyarnarancs.hu: Ezek szerint Liszkay lemondott a tulajdonrészéről?

SL: Nem lemondott róla, eladta.

magyarnarancs.hu: Kinek?

SL: Pillanat, utána kell kérdeznem a kollégáknál. (…) A Pro-Aurum Zrt.-nek.

magyarnarancs.hu: Az adattár szerint a Pro Aurum Zrt. az ön többségi tulajdonában van.

SL: Igen, de tájékozódnom kellett, hogy pontosan melyik vállalaton keresztül zajlott az üzlet. Kiadtam az utasítást, hogy vásárolják ki, és ezt az illetékesek végrehajtották.

magyarnarancs.hu: Tehát akkor lényegében arra kérte Liszkayt, hogy amennyiben lemond, adja el a Nemzet Kft.-ben lévő tulajdonrészét önnek.

SL: Igen, mondtam neki, hogy rendben, lemondhat, de akkor el kell adni. Kapsz érte valami lét, azt megkapod és baszd meg. Nem volt ellenvetése. Kineveztem az új ügyvezetőt és a főszerkesztőt, és a dolog el volt rendezve. Az árulóknak szevasz, akit kell még, azt kibaszom, mostantól csak a saját embereimre támaszkodom. Ez így rendben van önnek?

magyarnarancs.hu: Mennyit fizetett Liszkaynak a részesedéséért?

SL: Mit tudom én. Na jó, várjon, megmondom, mindjárt utánakérdezek. (…) 100 millió körüli pénzt.

magyarnarancs.hu: Más tulajdonosi kérdést is rendezni kellett? Van más résztulajdonos a korábbi ügyvezetők között, aki most eladta önnek a részét?

SL: Mit tudom én azt. Megvettem amit kellett, azt kész.

magyarnarancs.hu: Mekkora részben öné a Pro Aurum?

SL: Ne kérdezzen már hülyeségeket, nem tudom pontosan fejből. Az enyém. Kiterjedt a birodalom, sok érdekeltségem van.

magyarnarancs.hu: Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője is lemondott. Az ő utódja megvan már?

SL: Megvan. Schlecht Csabának hívják.

magyarnarancs.hu: Mennyire maradt egyedül? Nyerges Zsoltot vagy Fonyó Károlyt továbbra is a szövetségnek tekinti? Vagy ők is árulók?

SL: Nem, ők nem. Csak a Liszkayt és az ő keze alatt dolgozó menedzsmentet tekintem árulónak. Azokat, akik lemondtak. Nyerges és Fonyó üzleti partnereim, nincs közük ehhez az esethez. Jóban vagyok velük.

magyarnarancs.hu: Arról is cikkeznek már, hogy feltehetőleg Orbán Viktor és a főtanácsadója, Habony Árpád állnak az akció mögött. Állítólag egy új médiabirodalom van kiépülőben, amelynek Liszkayék lehetnek a fő arcai. (A Narancs egész nap próbálta elérni Liszkay Gábort, eredménytelenül - rpd)

SL: Ezt nem tudom megmondani. Egy háború zajlik, amiben könnyen lehet, hogy ilyen eszközökkel is számolni kell. Maximálisan ellenzem azt a médiapolitikát, amit a kormány folytat, és ennek hónapok óta hangot is adtam.

magyarnarancs.hu: Beszélik, hogy önnek nem tetszik az oroszbarát kül- és energiapolitika. Ebből mi igaz?

SL: Nem tetszik, nagyon nem tetszik. Én még akkor nőttem fel, amikor itt Szovjetunió volt, és nincsenek jó emlékeim a ruszkik magyarországi tevékenységéről. Finoman szólva nem tudok határozott különbséget tenni az akkori szovjetek és a mai oroszok politikai viselkedése között.

Most jön a fekete leves

Most jön a feketeleves

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Több helyen felmerült, hogy azért orrolt meg Orbánra, mert a szűk körei kihagyták önt az MVM Földgázszállító és a Mol Energy Trade Zrt. közti orosz földgázüzletből, amivel a kedvezményezettek tízmilliárdos nagyságrendű hasznot tettek zsebre.

SL: Lehet, hogy ezen marhára meg fog lepődni: a világ nem csak üzletből áll. Én alapvetően – itt meg lehet, hogy hangosan nevetni is fog – értékek és elkötelezettségek mentén végzem a dolgomat. Nekem ezek fontosabbak adott esetben, mint az üzlet. Lehet, hogy a mai világban ez furcsán hangzik, de én ilyen vagyok. Tartozom annyival a hazámnak, a családomnak és magamnak, hogy csak olyat cselekszem, amit helyesnek tartok és olyanokkal üzletelek, akiket vállalható üzletpartnernek tekintek. Hiszi vagy sem: az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. Kiderült, hogy ez nem egy egyszerű dolog, ezen melózni kell. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát. Ebben én nem vagyok partner.

magyarnarancs.hu: Azért kell, hogy legyen ennek a konfliktusnak egy személyes dimenziója is: mégiscsak bő harmincöt éve egymás barátai és harcostársai. Ne mondja, hogy ebben a szembenállásban nincsenek érzelmi motívumok.

SL: Persze. Egy nagy csalódás, nem tagadom. Államférfinek képzeltem, aki jót tehet ennek az országnak, de rá kellett jönnöm, hogy nem az. Ezt írja is meg.

magyarnarancs.hu: Azt nyilatkozta a hír24.hu-nek, hogy nem érzi biztonságban magát: elütheti egy autó, de akár le is lőhetik. Miért érzi fenyegetve magát?

SL: Ismerem ennek a történetnek a szereplőit, tudom mire képesek. De igazából nem félek, csak amikor az az újságíró hívott, épp útban voltam a kocsival a szerkesztőség felé; még nagyon zaklatottan éreztem magam, és akkor mondtam, hogy persze, akár le is lőhetnek. Amúgy ez tényleg benne van a pakliban, de ettől még nem félek. Ez egy kemény világ. Röhögjön csak ki, de én egy elkötelezett demokrata vagyok. Kurvára nem tetszik az, ahogy és amilyen módszerekkel ezek a fiúk intézik a dolgaikat ebben az országban.

magyarnarancs.hu: Azért Orbán önkényuralmi törekvései nem tavaly kezdődtek, és amíg az érdekeltségei nem bánták, önt sem zavarta annyira a demokratikus jogok csorbulása. Mikor tört meg a kapcsolatuk? Mi volt a fordulópont?

SL: Tavaly áprilisban a választások után leültünk és elmondta az elképzeléseit. Ennek a részleteibe nem fogok belemenni, de nem tetszett a dolog. Én erre azt mondtam neki, hogy ebben én nem akarok partner lenni. Azóta durvultak el az események.

magyarnarancs.hu: Azóta nem is találkozott azokkal a befolyásos fideszesekkel – elsősorban Rogán Antalra és Lázár Jánosra gondolok –, akikkel korábban gyakran találkozott?

SL: Azt tudom erre mondani, hogy korábban sem voltak túl aktívak ezek a kapcsolatok. Ez nem így működik. Én politikussal, ha jól emlékszem, az elmúlt egy évben nem is beszéltem. Minek.

A független jelölt

Minek? Minek?

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Most akkor elmegy pihenni?

SL: Egy hétre elmegyek holnap, igen.

magyarnarancs.hu: Újságírók közt gyakori téma, hogy Simicska és Orbán annyi minden régi sztorit tud egymásról, hogy már csak ezért sem mernének nyílt karddal egymásnak menni.

SL: Mire kíváncsi? Harmincöt éve ismerem, mond ez valamit? Ismerem, sok minden tudok róla, igen. Na és?

magyarnarancs.hu: Akkor, bizonyos tekintetben politikai kockázatot hordoz a kormányfőre nézve.

SL: Na és, akkor mi van, lelőnek? (Nevet.) Bízzunk benne, hogy nem így lesz.

szerző
- rpd -
publikálva
2015. febr. 06., 18:21
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 91
  Gyurica úr
  2015. február 09., hétfő 13:57
  jav.: ... humanitáriusan is...
 2. 90
  Gyurica úr
  2015. február 09., hétfő 13:47
  © grrr: „Azért írtam Machiavelliket mert rájuk is gondoltam. Elemzők aki azt képzelik hogy ők írják 'A fejedelem' c. könyvet (saját) amelyből, kiderül a szerző nem volt híján az erkölcsnek, viszont nagyon okos volt.”
  *
  „Gyönge máz” – ahogy Törőcsik Mari mondja a Szamárköhögésben. Ennél szánalmasabban hülye kimagyarázkodási kísérletet még nem olvastam. Hasonlót már igen, viszonylag sokat, de hülyébbet nem: „elszaporodtak” az „elemzők”, „akik azt képzelik hogy ők írják 'A fejedelem' c. könyvet”, „csak éppen a Lajoska lelkivilágát hagyják figyelmen kívül”.
  Hát hogyne! Szakasztott Machiavellik. Mind egy szálig. Elszaporodva.

  Ezért mondom: érdemes CSAK a lényegre koncentrálni! Ugyanis aki erőnek erejével keveri az ő fertelmes baromságaiba Machiavellit, Lajoskát, a mi Viktorunkat, Cesare Borgiát, az ózdi polgármester pragmatizmusát, miegyebet, az bizony már messze túllendült a kommersz idiotizmuson. Főként azért, mert Machiavelli A fejedelmet nem Cesare Borgiához „intézte”, hanem viszont „Niccolò Machiavelli Lorenzo de Medicihez” bevezetőcímmel írta, ergo itt sem a szarva közt a tőgye, hanem itt is a tőgye közt a szarva lett eltalálva. Lelkesen. Ráadásul szegény Cesare Borgia már rég oszlásnak indult (ahogy Veress Miklós írja: „Kukacok aki mer / Tiétek ez a fej”), amikor Machiavelli a tárgyi művet „intézte”. Valakihez. Nem a Dinnyéshez! Az egészen biztos!

  Tehát, mi a lényeg? Az a lényeg, hogy a cigányok nem tudnak, nem is akarnak beilleszkedni a többségi társadalomba. Ez a lényeg! S mi ezért drukkolunk az ózdiaknak, illetve azoknak, akik nem rasszisták nyilvánvalóan, ugyanakkor kimondják végre a többségi magyar társadalom többségi igazságát: kezdeni kell valamit a kisebbségi társadalommal! Természetesen nem a kiirtásukra gondolunk, ugyanakkor valami decens gettósításféleség nem ártana. Ha lehetséges, ha sikerülne megegyezni (akár Kágé Béla révén is) az oroszokkal, például Szibériában kialakíthatnánk e nemes célra műszakilag is, humanitáriusan tökéletesen megfelelő munkatáborokat (lásd még: „Arbeit macht frei”), továbbá ideje volna listába foglalni a kettős állampolgárok tömegét (különös tekintettel a nemzetáruló libsi-bibsikre), buzogj (Eszter)vér, csak buzogj!

  Maximum ez a lényeg! Én pedig ezért nem győzöm ismételni: aki a lényeget fölhígítja a Borgiához „intéző” Machiavellivel, továbbá Lajoskával (mint A fejedelem elemző szerzőjével), sőt még a mi Viktorunkat is idekeveri (noha a mi Viktorunk nem egy Borgia), majd nem süllyed el az emberi szégyenérzet mélységes fenekén, hanem még neki áll följebb, tovább kapálódzik a marhája, nos, az a nick oly röhejessé válik előbb-utóbb, mint a csokis-vaníliás karikába kukkoló dr. Prof. Schmitt doktor professzor – PhD-Borgia-helyesírásilag.
  Vesd össze a korabeli gyermekdalocska bájos szövegével: „Vakpali, Smitpali mindent lát, vanílián át, lesi a Pinát…"
  http://static.168ora.hu/db/0C/87/schmitt-pal-vanilias-karika-d00015C8758a4d570779e.jpg
 3. 89
  grrr
  2015. február 09., hétfő 09:25
  Kedves Gyurica Úr!

  Ha azt hiszed, hogy nem vagyok hozzászokva a futóbolondokhoz akkor tévedsz.
  Azért írtam Machiavelliket mert rájuk is gondoltam.
  Elemzők aki azt képzelik hogy ők írják 'A fejedelem' c. könyvet (saját) amelyből, kiderül a szerző nem volt híján az erkölcsnek, viszont nagyon okos volt.
  És hát ő ezt egy Borgiához intézte, vele kapcsolatban írta és a mi Viktorunk nem az a Cesare Borgia.
  Na nem mintha erkölcsösebb lenne nála, nem erről van szó, de azért az észbeli képességei ma már igencsak megroggyantak.
  Tehát mindazok akik összetévesztik Mr.Spermiumot a pápacsemetével azok igencsak tévednek.
 4. 88
  Gyurica úr
  2015. február 09., hétfő 08:08
  © grrr: „Elszaporodtak a Machiavellik.”
  *
  A cigányozó nick nyilván machiavellistákat akart mondani. Csak hát ehhez sem ért. A primitív cigányozáson kívül voltaképpen semmihez.

  Egyébként Simicskának még az úgynevezett machiavellizmushoz sincs köze, nemhogy Machiavellihez. Orbánnal, Simicskával kapcsolatban némely elemzők (de ők is inkább csak politikai propagandisták) „maffiaállamról” beszélnek, míg Machiavelli – filozófusként (A fejedelem című művében) – nem a „maffiaállam”, hanem az erős, stabil kormányzás jellemzőit foglalja össze. Máig vitatott, hogy fenomenologikus (pusztán leíró), ideologikus (ideáltípust megjelenítő) vagy ironikus (elítélő) fogalmazvány-e A fejedelem.
  Ami biztos: Machiavelli mondandójának lényege ez: aki a célt akarja, annak akarnia kell a hozzá vezető eszközöket is. Másként fogalmazva: a SZENT cél legitimálja (és nem „szentesíti”!!!) a MOCSKOS eszközöket. Ezért nem állítható, hogy az úgynevezett machiavellizmus (s nem Machiavelli!!!) a cinizmussal volna azonos.

  Machiavelli inkább hivatalnok volt, mint politikus, a Firenzei Köztársaság második kancelláriájának, majd a Tízek Tanácsának titkára, ebbéli funkciójában főként külügyekkel, hadügyekkel foglalkozott. Machiavelli nevét hírhedtté a filozófiája, egészen pontosan A fejedelem tette (mármint a tudatlan emberek szótárában), a többi műve (például a szintén híres Discorsi) etikus, sőt kifejezetten jámbor bölcselkedéseket tartalmaz.

  Megjegyzendő: Machiavelli tevékenységének egyik fő jellemzője a nacionalizmus (értsd: nem csak az irodalmi műveit, hanem a filozófiai, politikai, jogi értekezéseit is nemzeti nyelven írta), s amely tevékenységével úttörő szerepet vállalt a nemzeti tudat kialakulásában, erősödésében.

  Tehát újfent jól el lett találva. Tőgye közt a szarva. Machiavelli cigány bikájának.

  Tanulság: az a nick, aki cigányozni akar a Gyurcsány-Pásztor fúzió morális égisze alatt, ne oly dolgokkal foglalkozzék, amelyekhez tök hülye (Machiavellivel, Simicskával s egyebekkel), hanem egyszerűen csak ennyit mondjon: „A mocskos cigányok folyton lopják az uborkát, ezért hajrá, Ózdi Fohász!”
  Ennyi. Nem kell a dolgot túlvariálni! Ellenkező esetben végképp kacagtatóvá válik a machiavellizve cigánygyűlölő tovaris, s amiből azután megint a piszkos putrilakók húznak hasznot!
 5. 87
  grrr
  2015. február 09., hétfő 05:49
  Elszaporodtak a Machiavellik.
  Csak éppen a Lajoska lelkivilágát hagyják figyelmen kívül. Pedig az itt a legfontosabb: a Lajoska helyébe képzelnünk magunkat.
  De most nem képzelődhetek, vár imádott fogorvosom Dr. Khazaeihevari Behnam gazdasági menekült Iránból.
 6. 86
  Saw Rusty
  2015. február 08., 21:46
  Azért érdemes a helyzet súlyosságát abból a szemszögből is látni, hogy simicska tette azzá orbánt, ami.
 7. 85
  grrr
  2015. február 08., 19:54
  Én tényleg nem gyanakodtam, hogy ilyen súlyos a helyzet.
 8. 84
  Cyrano
  2015. február 08., 19:11
  Hát, Leila,én javalltam a hastáncot. :)
  Az meg, hogy két körrel korábban ismerem fel a gyakorló elmeházit, nem nagy dicsőség manapság, amikor teli van vele az ország...lassan sárgára köll festeni az egész hont.:(
 9. 83
  grrr
  2015. február 08., 18:58
  Látod Cyranom, sárba tapossák a Sonka életművét.
 10. 82
  Cyrano
  2015. február 08., 18:25
  Borbély Károly a tipikus fidesz hívő. Nem az a baj, hogy ilyen disznóságok megtörténhetnek hazánkban, hanem az, hogy van aki beszélni mer róla.
  Amíg sok ilyen van, addig erőlködhet Lali, vagy bárki más - akár tisztakezű is.:(

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra