Szakszervezetek: félrevezeti az Emmi a sztrájkra készülő tanárokat

  • narancs.hu
  • 2022. január 26.

Belpol

Az Emmi szerint a sztrájk nem törvényes, a szakszervezetek szerint a minisztérium közleménye.

Tegnapi közleményében azt írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy "nem törvényes" a pedagógusok december 31-re tervezett kétórás figyelmeztető sztrájkja, mert nincs róla jogerős bírósági döntés, így a szülők nyugodtan beküldhetik a gyerekeket az iskolába.

Az Emmi közleményére ellenközleménnyel reagált a sztrájkot szervező két szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Azt írják, a sztrájk törvényességének kérdésében csak a bíróság foglalhat állást, és a bíróság január 25-i végzésében arra szólította fel a kormányt, hogy terjesszen elő javaslatot a sztrájk idején biztosítandó még elégséges szolgáltatásról.

A szakszervezetek szerint a minisztérium azzal, hogy előre törvénytelennek titulálja a sztrájkot, "olyan súlyosan jogsértő kijelentéseket tesz, amelyek alkalmasak arra, hogy a sztrájkolókat félrevezessék, akadályozzák alkotmányos joguk, a sztrájkjog gyakorlásában, a sztrájkolni szándékozó munkavállalókat megfélemlítsék, az intézményvezetőket és más, a sztrájk szervezésében együttműködő feleket elbizonytalanítsák, ezáltal kockáztassák a sztrájk lebonyolítását."

Ettől függetlenül folytatódik a sztrájk előkészítése, és a szakszervezetek várják a bíróság döntését.

Az idézett Emmi-közlemény egyébként "egyértelmű baloldali kampányakcióként" beszél a sztrájkról, és felidézi, hogy a szakszervezetek a három hónapja tartó sztrájktárgyalások előtt "Gyurcsánynéval  egyeztettek."

Ez azért különösen érdekes, mert a PDSZ bejegyzéséből kiderül, hogy a legutóbbi sztrájktárgyaláson maga Kisfaludy László, a kormány képviseletében tárgyaló helyettes államtitkár határolódott el a minisztériumi közlemények gyurcsányozásától. 

A PDSZ hozzáteszi, hogy a találkozóra, amin Dobrev Klárával egyeztettek, a kormányoldalt is meghívták, de Maruzsa Zoltán államtitkár nem tisztelte meg jelenlétével a pedagógusokat. 

A két szakszervezet a december 31-i figyelmeztető sztrájk után március 16-ra egész napos sztrájkot hirdetett. Követeléseikről a nyomtatott Magyar Narancsban megjelent cikkben számoltunk be részletesebben:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk