Szervezett bűnözés gyanúja is felmerülhet Orbán vejével szemben
tiborcz-istvan.jpg

Szervezett bűnözés gyanúja is felmerülhet Orbán vejével szemben

  • narancs.hu
  • 2018. február 7.

Belpol

Kiszivárgott az OLAF jelentése.

Januárban a Wall Street Journal írta meg, hogy lezárult az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF vizsgálta az Elios Innovatív Zrt.-vel kapcsolatban. Az OLAF a cég 2009 és 2014 közötti tevékenységét vizsgálta, Orbán veje, Tiborcz István pedig 2014 és 2015 között közvetlenül is tulajdonos volt a cégben (amely előtte Simicska Lajos érdekeltsége volt). Az már korábban kiderült,hogy a csalások miatt az OLAF 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolta.

A 24.hu most megszerezte a teljes jelentést, és ebből részleteket is közölt. Azt írják, a jelentés alapján akár bűnszövetségben vagy üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja is felmerülhet az érintettekkel szemben, ami 5–10 éves börtönbüntetéssel is járhat.

A jelentés ugyanis egy egész, az Eliossal tulajdonosi vagy személyi szálakon összekapcsolható hálózatot tárt fel.

Az OLAF 35 pályázatot vizsgált, ebből mindegyiknél felmerült a csalás gyanúja, 17 esetben pedig azt találták, hogy a cég szervezett csalási mechanizmust épített ki.

A 2012-es közvilágítási pályázatokat úgy írták ki, hogy a feltételeknek csak az Elios feleljen meg. A pályázóktól komoly LED-es tapsztalatokat vártak, ilyenje viszont csak az Eliosnak volt, hiszen Lázár János Hódmezővásárhelyén már korábban nyertek egy hasonló pályázaton.

17 pályázatnál ugyanolyan módon játszották ki a feltételeket. Trükköztek a fejlesztés megtérülési rátájával. A lámpák élettartamát az utolsó pillanatban átírták 50 ezerről 100 ezerre, pedig a független szakértők szerint azok élettartama legfeljebb 60-80 óra ezer lehet.

Az OLAF szerint a pályázatokat arra építették, hogy még éppen megfeleljenek az elvárt feltételeknek, de a lehető legtöbbet fizesse értük az önkormányzat.

Tiborcz és Hamar Endre

Tiborcz és Hamar Endre

Fotó: Németh Dániel

A pályázatokhoz szükséges, független árajánlatokat is maguk írták, méghozzá az OLAF jelentése szerint ugyanaz a személy, ugyanazon a számítógépen írta őket, ugyanazt a matematikai egyenletet használva.

A jelentés szerint a csalás értelmi szerzője az önkormányzatok által felbérelt pályázati tanácsadó, ez pedig Hamar Endre volt. Hamar Endre Tiborcz István üzlettársa. A pályázatokhoz beadott Excel-táblákat Hamar tanácsadó cégében írták az Elios munkatársával közösen. Pályázati tanácsadóként pedig Hamar Endrének arra is lehetősége volt, hogy a kiírások feltételeit befolyásolja. Ráadásul a piac legfontosabb szereplője, a Tungsram-Schréder valamiért fél áron adta a lámpákat az Eliosnak.

Az OLAF szerint egyértelműen költségvetési csalás történt, a hivatal azt javasolja, a magyar hatóságok vizsgálják meg azt is, a történtek nem felelnek-e meg a szervezett bűnözés feltételeinek.

A jelentést megkapta a magyar kormány is, és állítólag már megindult az ügyben a nyomozás. Ennek részleteiről azonban semmit nem tudni. Emlékezetes, hogy a négyes metróról szóló OLAF jelentést a kormány igen hamar nyilvánosságra hozta, és a nyomozásról is tájékoztatták a sajtót.

(24.hu)

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.