Szervezett bűnözés gyanúja is felmerülhet Orbán vejével szemben

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 07., 08:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kiszivárgott az OLAF jelentése.

Januárban a Wall Street Journal írta meg, hogy lezárult az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF vizsgálta az Elios Innovatív Zrt.-vel kapcsolatban. Az OLAF a cég 2009 és 2014 közötti tevékenységét vizsgálta, Orbán veje, Tiborcz István pedig 2014 és 2015 között közvetlenül is tulajdonos volt a cégben (amely előtte Simicska Lajos érdekeltsége volt). Az már korábban kiderült,hogy a csalások miatt az OLAF 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolta.

A 24.hu most megszerezte a teljes jelentést, és ebből részleteket is közölt. Azt írják, a jelentés alapján akár bűnszövetségben vagy üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja is felmerülhet az érintettekkel szemben, ami 5–10 éves börtönbüntetéssel is járhat.

A jelentés ugyanis egy egész, az Eliossal tulajdonosi vagy személyi szálakon összekapcsolható hálózatot tárt fel.

Az OLAF 35 pályázatot vizsgált, ebből mindegyiknél felmerült a csalás gyanúja, 17 esetben pedig azt találták, hogy a cég szervezett csalási mechanizmust épített ki.

A 2012-es közvilágítási pályázatokat úgy írták ki, hogy a feltételeknek csak az Elios feleljen meg. A pályázóktól komoly LED-es tapsztalatokat vártak, ilyenje viszont csak az Eliosnak volt, hiszen Lázár János Hódmezővásárhelyén már korábban nyertek egy hasonló pályázaton.

17 pályázatnál ugyanolyan módon játszották ki a feltételeket. Trükköztek a fejlesztés megtérülési rátájával. A lámpák élettartamát az utolsó pillanatban átírták 50 ezerről 100 ezerre, pedig a független szakértők szerint azok élettartama legfeljebb 60-80 óra ezer lehet.

Az OLAF szerint a pályázatokat arra építették, hogy még éppen megfeleljenek az elvárt feltételeknek, de a lehető legtöbbet fizesse értük az önkormányzat.

Tiborcz és Hamar Endre

Tiborcz és Hamar Endre

Fotó: Németh Dániel

A pályázatokhoz szükséges, független árajánlatokat is maguk írták, méghozzá az OLAF jelentése szerint ugyanaz a személy, ugyanazon a számítógépen írta őket, ugyanazt a matematikai egyenletet használva.

A jelentés szerint a csalás értelmi szerzője az önkormányzatok által felbérelt pályázati tanácsadó, ez pedig Hamar Endre volt. Hamar Endre Tiborcz István üzlettársa. A pályázatokhoz beadott Excel-táblákat Hamar tanácsadó cégében írták az Elios munkatársával közösen. Pályázati tanácsadóként pedig Hamar Endrének arra is lehetősége volt, hogy a kiírások feltételeit befolyásolja. Ráadásul a piac legfontosabb szereplője, a Tungsram-Schréder valamiért fél áron adta a lámpákat az Eliosnak.

Az OLAF szerint egyértelműen költségvetési csalás történt, a hivatal azt javasolja, a magyar hatóságok vizsgálják meg azt is, a történtek nem felelnek-e meg a szervezett bűnözés feltételeinek.

A jelentést megkapta a magyar kormány is, és állítólag már megindult az ügyben a nyomozás. Ennek részleteiről azonban semmit nem tudni. Emlékezetes, hogy a négyes metróról szóló OLAF jelentést a kormány igen hamar nyilvánosságra hozta, és a nyomozásról is tájékoztatták a sajtót.

(24.hu)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 07., 08:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  yoyo
  2018. február 07., szerda 12:35
  torzabb fintor nem létezik annál, mint hogy az éppen a korrupció kizárását célzó iszonyúnyakatekert pályázati rendszer gyakorlatilag kizárólag korrupt résztvevők gyarapodását szolgálják.

  Az aljasság bürokratikus úton, szigorú szabályozásokkal nem szüntethető meg. A borzasztó, hogy ezek a törekvések épp minden tisztességes, igyekvő, jószándékú résztvevő életét keserítik meg, sokkal több energiát, időt, pénzt vesz el tőlük, hogy ezek között a feltételek között PRÓBÁLJANAK lehetőséghez jutni, miközben az esélyeik drámaian csökkennek, míg az ő esetükben a feltételek számonkérése könyörtelen.

  Az ilyen körülmények rombolóak. Egyre mélyebbre ég be, hogy itt csak tisztességtelenül lehet működni, aki valamit letesz az asztalra, az csak felejéig korrupt disznó lehet.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra