Szigetvári: A Jobbik javaslata cigányellenes

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 07., 10:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A választási bölcsesség nem műveltség és nem iskolázottság kérdése.

Az Együtt országos politikai tanácsának elnöke volt vendége a mai Reggeli Járat c. műsornak, ahol reagált Dúró Dóra pár nappal ezelőtti javaslatára, miszerint a Jobbik iskolai végzettséghez kötné a választójogot. A politikus a műsorban azt mondta, a szavazatvásárlás és a választási rendszer problémái ellen konkrét tettenéréssel lehet fellépni. A választási bölcsesség nem műveltség és nem iskolázottság kérdése.

A jogfosztottság nem megoldás, Szigetvári szerint a Jobbik nem a szavazatvásárlást akarja megakadályozni, hanem ki akar kacsintani a maga jobb szélére, kicsit cigányozni is szeretne, hiszen a javaslat döntő részben cigány honfitársainkat érinti. A Jobbik próbál a cukiskodás, a rózsaszín pulóveres, szépen beszélős világa mellett néha-néha gesztusokat tenni azoknak, akik vevők a gyűlöletre. De semmilyen együttélési problémát nem oldanak meg ezzel. Szigetvári hozzátette, ha probléma van, akkor szükség van rendőri intézkedésre, tisztességes civilprogramra, tanodaprogramra, melynek segítségével előre lehet lépni az együttélésben.

„Ez egy kikacsintó, cigányellenes, szegényellenes lépés, hiszen valójában rengeteg nem cigány szegényt is érint. És egyet engedjen meg, rengeteg olyan magyar, kettős állampolgár van, Csíkszeredában, Székelyföldön, 70-80-90 éves, de inkább 80 évnél idősebb emberek, akik ma rendelkeznek magyar választójoggal, lehet, hogy kitelepítették őket (...), a bécsi döntések idején, vagy korábban, vagy később nem tudtak iskolát végezni, ez őket is érintené. Kikérem magamnak” – hangoztatta Szigetvári Viktor.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 07., 10:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 49
  Kovacs
  2017. augusztus 08., kedd 13:19
  48: Utoljára rworse:
  "A választási bölcsesség nem műveltség és nem iskolázottság kérdése." Hát de, éppen annak a kérdése!

  Ha ebből a (fals) premisszából indulsz ki: Hát de, éppen annak a kérdése! Akkor miért csodálkozol, hogy a Jobbik-Fidesz ideológiánál landolsz?

  Egyik lényeges megkülönböztető "jel" a liberális demokratáknál, hogy ők a jogokat KITERJESZTIK és nem SZŰKÍTIK.
 2. 48
  rworse
  2017. augusztus 08., kedd 12:38
  yoyo, 41
  "rworse, pontosan úgy vagyok vele, mint Kovacs, aki korábban kifejezte, ez egyszerűen megvitathatatlan.
  De kérlek, legalább annyit ismerj el, ez a - teljesen elfogadhatatlan - felvetés még csak nem is értelmes.
  a fidesz nem másfél százalék előnnyel bír, hogy a tanulatlanok teljes kizárásával megelőzhető lenne (részlegesen, javarészt teljesen így is kizártak, maguktól nem vesznek részt a választásokon, mivel ez nem az ő országuk)
  Ez egy beteg gondolkodási irány,..."

  Na de hogy jön ez folyton ide? Mi közöm nekem ehhez? Hányszor hívjam fel a nyilvánvalóra a figyelmet, miszerint az én felvetésemnek "homlokegyenest semmi köze" Jobbikhoz, Fideszhez, aktuálpolitikához, szavazatvásárláshoz, anyámkínjához? Általános DEMOKRATIKUS alapelvekről beszélek! Ezerszer kénytelen voltam szólni, pedig nyilvánvaló, hogy amiről én elmélkedtem, annak "homlokegyenest semmi de semmi köze" ahhoz a Jobbik javaslathoz, ami kapcsán a cikk született. Semmi közöm a Jobbik javaslathoz, amely egy fasiszta javaslat, ezerszer elmondtam én is, nyilvánvaló. Miért kéritek rajtam újra és újra számon a Jobbik javaslatát, amihez nem hogy semmi közöm, de "homlokegyenest semmi közöm"? Rendszeresen nem arra reagáltok felém, amit én mondok, hanem amit a Jobbik mond. Semmi közöm ehhez!

  Általános demokratikus alapelvekről beszélek, miszerint abba kötöttem bele, amit a cikk szerzője illetve Szigetvári állít, hogy "A választási bölcsesség nem műveltség és nem iskolázottság kérdése." Hát de, éppen annak a kérdése! Mi másnak a kérdése, ha nem azé?! A Jobbiktól és a Fidesztől vagy az anyámkínjától függetlenül is éppen annak a kérdése, és ez így volt már az úgynevezett athéni demokráciában is.
  De azt is ezredszer mondom, pedig nyilvánvaló, hogy a demokrácia joga, a közügyek gyakorlásának joga, a választójog TERMÉSZETSZERŰLEG alanyi, születési jogon jár minden embernek, függetlenül attól, hogy egyébként az illető van-e elég bölcs ahhoz, hogy bölcsen gyakorolja a választójogot. A választójog mindenkinek jár! - ellentétben a Jobbik fasiszta javaslatával, mondom én. Semmi közöm a Jobbik fasiszta-fideszista javaslatához, hányszor mondjam még? - a nyilvánvalót?

  Nem a cikk témájához szóltam hozzá, miszerint szavazatvásárlás, választási rendszer problémái... és hasonlók! Egy pillanatra nem szóltam hozzá ezekhez! Egy pillanatra nem szóltam hozzá a Jobbik fasiszta javaslatához! Aminthogy nem jutott eszembe cenzusos választási rendszer kérdése sem! Miért jöttök nekem ilyenekkel?! Milyen nyelven mondjam, ha magyarul nem jó? A választójog mindenkinek természetszerűleg, születési alapon, tehát alanyi jogon jár! Alapvető alanyi emberi jog! Milyen nyelven mondjam?

  A választójog mindenkinek eleve jár! - mondom. Érthető?
  Ettől "független", hogy demokráciában is elvehető bizonyos bűnelkövetőktől és alkalmatlanoktól a választójog. Elvehető, személyre szóló bírói ítélettel, személyesen elkövetett bűnök vagy alkalmatlanságok alapján. De ezt se én mondom, hanem ez a helyzet. Aminthogy szintén helyzet, hogy például a gondnokolt súlyosan értelmi fogyatékosoktól, mint személyükben alkalmatlanoktól is el szokták venni a bírók személyes ítélettel a választójogot, ha úgy ítélik helyesnek az erről szóló törvények alapján. Törvények konkrét esetekre való alkalmazása, konkrét, erre hivatott személyek által konkrét személyekre. IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS része a választójog elvétele, mint büntethetési tétel. Én meg felvetettem, hogy talán nem lenne ördögtől való az iskolakerülés bűnének büntethetési tételei közé is beemelhetni a közügyektől való eltilthatást. Igazságszolgáltatás! Mivelhogy az iskolakerülő (és szülője) a legfontosabb demokratikus kötelezettségének nem tesz eleget. Alapbűn (poszt)modern demokráciában az iskolakerülés! Mivelhogy a cikkíró illetve Szigetvári megállapításával ellentétben, igenis, a választói bölcsesség (hovatovább alkalmasság) éppenséggel kifejezetten műveltség és iskolázottság kérdése! Minek a kérdése a választási bölcsesség, ha nem a műveltségé és iskolázottságé? Nincsen demokratikus választási bölcsességi ösztön! Ösztön arra van, hogy kinek (alfahímnek, alfanősténynek) hódoljunk be jó érzékkel. A demokratikus választási bölcsesség, a közügyek bölcs gyakorlása szerzett, tanult képesség! TANULT képesség! És nem csak képesség, hanem a képesség használata is, miszerint bölcsen választani csak az tud, akinek a képessége mellett a mindennapi információmegszerzési szándéka és tevékenysége is megvan hozzá. Aki iskolakerül, az nem szerzi meg a legfontosabb demokratikus jogához és kötelességéhez a képességet, és az később arról se fog informálódni, hogy a demokratikus választási verseny résztvevői kicsodák, micsodák, mit akarnak. Az iskolakerülő definitíve antidemokrata! Bűncselekmény. Demokrácia elleni bűncselekmény. Választójog elleni bűncselekmény. Az iskolakerülés. Az egyetemet végzett nem biztos, hogy művelt és iskolázott lesz. Az általános iskolát aktívan el nem végző iskolakerülő nem biztos, hogy műveletlen és iskolázatlan, a választási bölcsességre alkalmatlan lesz - de nagyon valószínű, ezért nem eleve ördögtől való gondolat, hogy az iskolakerülése felett ítélkező tárgyalásokon a választójog elvétele is a büntethetőségi tételek között szerepeljen (talán már vannak is ilyen demokratikus országok, most nem nézek utána).

  A móri rablógyilkostól, a milliárdokat sikkasztó bankvezértől a bíró jó eséllyel elveszi egy időre (ami életfogytig is lehet) a közügyek gyakorlására való jogukat. Pedig lehet, hogy egyébként bölcsen tudnának választani, mert a bűncselekményük nem elsősorban erről szól. Mégse tartja (szinte) senki ördögtől valónak, hogy a bíró elvehesse a móri rablógyilkostól, a milliárdokat sikkasztó bankvezértől a közügyek gyakorlására való jogát. Büntethetési tétel a választójog elvétele olyan bűncselekményeknél, amelyek nem alapvetően a választási bölcsességi képességről szólnak. Az iskolakerülő bűne ellenben definitíve a választási bölcsesség kerülésének a bűne. Aminthogy a műveletlenség is, de az nehezen megfogható igazságszolgáltatási kategória lenne ugyebár - az iskolakerülés könnyebben megfogható igazságszolgáltatási kategória. Meg is fogják az iskolakerülést igazságszolgáltatási kategóriaként. Vannak büntetési tételei - kiskorúra, szülőjére, nagykorúvá vált korábbi kiskorúra. Vannak büntetési tételei, nem én beszélek róla, nem én vetem fel, hanem az iskolakerülésnek VANNAK BÜNTETÉSI TÉTELEI! Régóta vannak, ezután is lesznek! Valóban ördögtől való felvetni, hogy az iskolakerülés mint a demokrácia alapja (választási bölcsesség) ellen irányuló bűn büntethetőségi tételei közé bekerülhessen a választójog-választókötelesség időszakos megvonása?!
  Demokráciában a választójog mindenkinek születéstől adott, tehát alanyi joga - egyúttal elvileg kötelessége is a demokrácia gyakorlása, az arra való felkészültség. A demokratikus állam közoktatási rendszere részben (elég nagy részben!) definitíve és törvény szerint arról szól, hogy a fiatalt felkészítse a felnőttkorában esedékes közügyek gyakorlására. Felkészít állampolgárságra a közoktatás. Sőt, alapvetően az állampolgárságra készít fel. Az iskolakerülő definitíve az állampolgársága elleni bűncselekményt követ el. A választójoga elleni bűncselekményt követ el. Személyesen. Igazságszolgáltatásilag.
  A választójog minden demokráciában elvehető. Igazságszolgáltatásilag. Alkalmasint iskolakerülésért is. Ugyanis a választási bölcsesség éppenhogy alapvetően műveltség és iskolázottság kérdése. Bizony. És a választási bölcsesség (állampolgári alkalmasság) alapvető demokratikus kötelezettség (már az athéni demokráciában is az volt, alkalmasint büntették, aki nem gyakorolta demokratikus jogát-kötelességét!). A demokratikus állam alapvetően a tankötelezettséggel teremti meg a választási bölcsesség (állampolgári alkalmasság) számonkérésének rendszerét. Az iskolakerülő (és szülője) a demokrácia alapeleme ellen követ el alapvető bűncselekményt! Személy! Személyes igazságszolgáltatásban kap(hat) büntetést érte! Eleve ördögtől való lenne, ha a bűnelkövető személy a bűne lényegére vonatkozó büntetést is kaphatna az ítélkező személy (bíró) által a jogerős tárgyalás végén? A rablógyilkostól, a sikkasztó bankvezértől a jogerős tárgyalás végén elvehető a választójog, pedig bűnük nem feltétlenül függ össze a választási bölcsességre való képességükkel. Ébresztő! Az iskolakerülés definitíve a választási bölcsességi képesség elleni bűncselekmény!

  Semmi közöm a Jobbik-Fidesz fasiszta ötleteihez! Hagyjatok békén velük!

 3. 47
  Kovacs
  2017. augusztus 08., kedd 12:36
  26: rworse, ez a" hazugságosdi stratégia" igencsak övön aluli. Volt már egy hazudós Jakob, akkor most van egy hazudós Kovacs?(többet nem tudok tenni érted)
  "Ez meghaladott téma a modern demokráciákban." Ez egy "általános kifejezés",de legyen a tiéd, mint valami rworsi feltalálás. (A spanyol viasszal is többször próbálkoznak, és láss csodát, mindig sikerül!)
  A feltalálásodból adódóan pedig elég szomorú, hogy te se veszed komolyan, amit feltatálni véltél.

  Rezümé: Ütöd az ebet a karóhoz, pedig már se ebed, se karód. (ez a rezümém érvényes a putyini fotókból kialakult szócsavarásokra is.)


 4. 46
  sartorius
  2017. augusztus 08., kedd 11:43
  41
  +1
 5. 45
  sartorius
  2017. augusztus 08., kedd 11:39
  Mar semmi nem ciki. Ha az iskolazatlanok kitelepiteserol lenne szo, annak is sokan tapsolnanak. Nincs moralis gat sokaknal, soha nem is volt, latjuk a tortenelmunkbol.
 6. 44
  galambocskám
  2017. augusztus 08., kedd 10:34
  Ahogy gondolod!


  grrreselyű
 7. 43
  galambocskám
  2017. augusztus 08., kedd 10:31
  "Ma Magyarországon nincs olyan élethelyzetben levő szülő, aki ne tudná általános iskolába és középfokú tankötelezettségbe járatni a gyermekét! A rászorulóktól a magyar állam a közoktatás összes terhét átvállalja! Az összes úgy értendő, hogy összes! Ingyenes közlekedtetés, tankönyvek, étkeztetés, alkalmasint ruháztatás..., azaz az összes terhet. Nincs olyan, hogy valaki ma Magyarországon ne tudná közoktattatni a gyermekét. Sőt, aki annyira rossz élethelyzetben levő szülő, annak még könnyebbség is, kvázi pluszjövedelem a gyerek közoktatásba járása (pl. ingyenes étkezés...)
  (Valamint a családi pótlék is ezért van, mindezeken felül.)

  Természetesen kivételt egyedi képezhet adott rászorulóval szembeni adott döntéshozói hatalmi hatalmaskodás, a rászorultsági igény jogtalan el nem ismerése személyes hatalmaskodási okból - de ez ellen is megvannak a fellebbviteli fórumok. Tehát nincs olyan magyarországi magyar szülő, aki ne tudná iskoláztatni gyermekét, mert azokat a gyermekeket minden szempontból iskoláztatja a magyar állam."



  rworsét bekebelezte a kormány.

  Lenyelte keresztben mint Jónást az ügyeletes cethal.

  Imádkozzunk a lelki üdvéért!
 8. 42
  yoyo
  2017. augusztus 08., kedd 09:48
  és még egy: kérek mindenkit ennek az újabb álnéven megjelent szemétládának a teljes ignorálására.
  Sajnos várhatóan így is el fogja árasztani a kommentmezőt mindenféle undorító spammel.
  Ha viszont valaki "párbeszédbe" kezd vele, akkor garantáltan mindent elborít az ürülék
 9. 41
  yoyo
  2017. augusztus 08., kedd 09:36
  rworse, pontosan úgy vagyok vele, mint Kovacs, aki korábban kifejezte, ez egyszerűen megvitathatatlan.

  De kérlek, legalább annyit ismerj el, ez a - teljesen elfogadhatatlan - felvetés még csak nem is értelmes.
  a fidesz nem másfél százalék előnnyel bír, hogy a tanulatlanok teljes kizárásával megelőzhető lenne (részlegesen, javarészt teljesen így is kizártak, maguktól nem vesznek részt a választásokon, mivel ez nem az ő országuk)

  Ez egy beteg gondolkodási irány, akár az elbasszuk a Földet, sebaj, keresünk másik bolygót, nem vagyunk képesek rendesen megharcolni a választási győzelemért, ezért inkább kizárjuk a hülye idiótákat, mintha miattuk nem lehetne rendesen politizálni, vagy keresünk új választókat a régi rosszak helyett/mellé.

  Nem, nem és nem.

  Nem.
 10. 40
  rworse
  2017. augusztus 08., kedd 09:26
  Szándékosan írtam (és fogok írni) grrreselyűt és nem grrrkeselyűt.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra