Szigetvári: A Jobbik javaslata cigányellenes

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 07., 10:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A választási bölcsesség nem műveltség és nem iskolázottság kérdése.

Az Együtt országos politikai tanácsának elnöke volt vendége a mai Reggeli Járat c. műsornak, ahol reagált Dúró Dóra pár nappal ezelőtti javaslatára, miszerint a Jobbik iskolai végzettséghez kötné a választójogot. A politikus a műsorban azt mondta, a szavazatvásárlás és a választási rendszer problémái ellen konkrét tettenéréssel lehet fellépni. A választási bölcsesség nem műveltség és nem iskolázottság kérdése.

A jogfosztottság nem megoldás, Szigetvári szerint a Jobbik nem a szavazatvásárlást akarja megakadályozni, hanem ki akar kacsintani a maga jobb szélére, kicsit cigányozni is szeretne, hiszen a javaslat döntő részben cigány honfitársainkat érinti. A Jobbik próbál a cukiskodás, a rózsaszín pulóveres, szépen beszélős világa mellett néha-néha gesztusokat tenni azoknak, akik vevők a gyűlöletre. De semmilyen együttélési problémát nem oldanak meg ezzel. Szigetvári hozzátette, ha probléma van, akkor szükség van rendőri intézkedésre, tisztességes civilprogramra, tanodaprogramra, melynek segítségével előre lehet lépni az együttélésben.

„Ez egy kikacsintó, cigányellenes, szegényellenes lépés, hiszen valójában rengeteg nem cigány szegényt is érint. És egyet engedjen meg, rengeteg olyan magyar, kettős állampolgár van, Csíkszeredában, Székelyföldön, 70-80-90 éves, de inkább 80 évnél idősebb emberek, akik ma rendelkeznek magyar választójoggal, lehet, hogy kitelepítették őket (...), a bécsi döntések idején, vagy korábban, vagy később nem tudtak iskolát végezni, ez őket is érintené. Kikérem magamnak” – hangoztatta Szigetvári Viktor.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 07., 10:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 29
  yoyo
  2017. augusztus 08., kedd 06:25
  Különböző, jobb-rosszabb szándékú emberek pörögnek okosnak vélt ötleteken, amikkel valamit el szeretnének érni: a náci a társadalom alacsonyabb rendű tagjainak kizárását, a "demokraták" a demokrácia visszaszerezhetőségét.

  Ez utóbbiak ahelyett, hogy harcolnának, (a harc pedig ugye adott esetben önfeláldozással is jár), hogy a választókorúak minél szélesebb részét próbálnák valamilyen módon elérni, érdekeltté tenni, bevonni, kitalálják (zseniális!!!), hogy ezeket az embereket hagyni kellene a picsába, mert hülyék, zárjuk ki őket, sőt, keressünk helyettük új választópolgárokat, a meglévőkkel nem sikerült....

  Emberek, ez tragédia.
 2. 28
  yoyo
  2017. augusztus 08., kedd 06:13
  Valahol egy vitában arra a kijelentésemre, hogy ellenzem a választójog korlátozását, valaki szellemesnek gondolt érvvel bedobta, hogy tessék, a 18 év alattiak is ki vannak zárva.

  Tegnap "nagy örömömre" meg is jelent, ismét, hogy legyen a 16. évtől.

  Ez se ördögtől való, mi?
  Bassza meg....

  Két teljesen különböző dolog a jog megvonása és a felelősségtől való mentesítés.
  (Gondoljunk a gyerekek és fiatalok korlátozott büntetőjogi felelősségre vonhatóságára is.)

  Egy ép, normális társadalom tisztában van azzal, hogy a testileg, lelkileg, érzelmileg és értelmileg érett személyiség kialakulásához türelem és idő kell, lehetne ugyan forszírozni, de az a legtöbbeknél ártalmas, különböző sérülésekhez vezet.

  Lehetetlen pontos, végleges, biztonságos életkori határt vonni az érettség elérésére, van, aki testileg, van, aki értelmileg már hamarabb (érzelmileg szinte sose!) érettnek tűnik (50 körüli, rozzanófélben lévő apai tapasztalat, hogy a szépszál, napi rendszeres sokféle testedzéssel látványosra kidolgozott testű majdnem 20 éves fiúutód azért szkanderben még lenyomható, a bármilyen értelmi érettség ellenére pedig még az élet szinte minden területén TAPASZTALATOK NÉLKÜLI, tele van okoskodással, hiedelemmel, elég kellemetlen volt az apáczais (?) okoskák vitája Áderrel, a csúcssuli koraérettjeinek jól érzékelhetően se fogalmuk, se érvük nem volt a könnyedén leleplezhető bábbal szemben)

  A kamaszoknak időt, türelmet kell biztosítani, hogy fejlődjenek, kialakulhasson a világképük, rajongjanak, szerelmesedjenek, keressenek - kurva jó ötlet belökni őket a nagy ungarische pöcegödörbe, essenek egymásnak a jobbikos és szoci osztálytársak (persze, már most is van ilyen, ja, meg ki ne nézne korhatáros filmeket, meg cigizés, piálás és drog is van, sőt szex, meg van, akinek az apja mát 14 éves korában megvenné a kocsit, kár, hogy várni kell 16 éves korig, mi a fenének kell mindent korlátozni...). Meg persze a tanárok így se rejtik véka alá a politikai nézeteiket, dobjuk a gyeplőt a lovak közé, induljon a kampány az iskolában! Férkőzzön csak be az identitásba a Metallica és Ronaldo mellé Orbán Viktor vagy Vona Gábor! Hej idióták, hej sültparasztok, nincs még veszve minden, tegyünk érte!

 3. 27
  rworse
  2017. augusztus 07., hétfő 23:28
  yoyo

  Miért is lenne a felvetés eleve ördögtől való?

  Talán nincs ilyen jelenség, hogy valaki "nem hajlandó az iskolát elvégezni"? De van ilyen. Sajnos sok. Meg olyan is, hogy a szülők nem engedik. Meg a kettő kombinációja. Van ilyen? Van. Sok.
  Az iskolakerülés bűncselekmény. Bünteti a törvény. Az aktuális demokratikus BTK szerint is számos bűncselekmény járhat és jár BÍRÓI ÍTÉLET SZERINT a közügyektől való eltiltással. Természetszerűleg. Eleve ördögtől való az iskolakerülést is a közügyektől való eltiltással büntethetőként kezelni? Nem eleve ördögtől való, sőt, logikus. A tankötelezettségi iskolavégzés a magyar állampolgár egyik legalapvetőbb állampolgári kötelezettsége. Az iskolakerülés a modern demokrácia egyik súlyos bűncselekménye. Én egy pillanatig se beszéltem kollektív büntetésről. Bűncselekményre vonatkozó BÍRÓI ÍTÉLET LEHETSÉGESSÉGÉRŐL beszéltem. Tankötelezettségi iskolakerülésért választójogmegvonásos büntetés bírói ítéletbeni lehetőségéről. Adott egyénre. Bírói ítéletben lehetségesség.
  Ördögtől való?
  A tankötelezettség, az alapiskola elvégzésének kötelezettsége a (poszt)modern européer demokrácia egyik alapköve! Minden mai européer demokrata országban! Számos (vagy mindegyik?) européer demokrata országban járhat büntetőítélet a választójog ideiglenes vagy életfogyti megvonásával. Akkor az is eleve ördögtől való? Továbbmegyek, számos européer demokrata országban a bíróság által ilyesmire alkalmatlannak ítélt személyek, például súlyos szellemi fogyatékosság miatt gondnokoltak nem választhatnak. Magyarországon is többtízezer azok száma, akik súlyos szellemi fogyatékosság miatt nem választhatnak! Ez például szerintem vitathatóbb, nehezebben megítélhető, mint az, hogy meddig terjedjen azon bűncselekmények köre, ami választójogmegvonással járhat bírói ítélet szerint. Mégegyszer mondom, a tankötelezettségi iskolakerülés az européer demokrácia törvénykezési szellemében kifejezetten súlyos bűncselekménynek számít!
  Két külön dolog, hogy a Jobbik javaslata fasiszta, és hogy én felvetettem valami mást. Nem összemosandó az én felvetésem a Jobbik javaslatával, mert "homlokegyenest más" a kettő.
 4. 26
  rworse
  2017. augusztus 07., hétfő 22:58
  Kovacs, 22

  "A cenzus választójogot akármilyen formában preferálni, már ne haragudj rworse, ez diszkvalifikál abban, hogy vitát nyissak veled."

  Még ha írtam vagy gondoltam volna ilyet. Ellenben többször leírtam, hogy a demokráciában a választójog mindenkinek születésileg, tehát alanyi jogon jár. Tehát megint hazudsz.

  "Ez meghaladott téma a modern demokráciákban."

  Ezt én írtam többször, tehát rajtam számonkérni megintcsak hazugság. 5. 25
  Kovacs
  2017. augusztus 07., hétfő 21:21
  24,25: Tamás Gáspár cikke a Kettős Mércében olvasható teljes mivoltában. Valószínűleg én vagyok az egyetlen, aki örül ennek az írásnak. Tökéletesre sikerült. Ezúttal.
  Fölöslegesen uszítasz galambocskám alias grrr, a magyar kormányt nem tudod utolérni, Uszításilag.
 6. 24
  galambocskám
  2017. augusztus 07., hétfő 20:43
  Patterson hozzászóló írja a Mandin:

  "Már képtelen vagyok egy TGM cikk végigolvasására, az első néhány bekezdés után üveges lesz a tekintetem..."
 7. 23
  Kovacs
  2017. augusztus 07., hétfő 20:35
  19: Vallomásod, bevallomásod nyomtatásba való. Igen, én is így gondolom.
 8. 22
  Kovacs
  2017. augusztus 07., hétfő 20:20
  16: A cenzus választójogot akármilyen formában preferálni, már ne haragudj rworse, ez diszkvalifikál abban, hogy vitát nyissak veled. Ez meghaladott téma a modern demokráciákban. Tehát nálam lezárva a téma. A felsorolásod hazugság ügyben, nagyon hatásos retorikai szempontból. Kezdő politikusok használják előszeretettel. Ki nem találod melyik oldalról. De én már ezen sem csodálkozom.

  17: Igen ördögtől való, nem is akármilyentől. Mefisztó is kispályás ehhez képest

  21. Igen Hóvarjú. Éppen úgy, bárki is légy, te is mehetsz. Szavazni. Titkosan. Akármire.
 9. 21
  Hóvarjú
  2017. augusztus 07., hétfő 19:55
  Az egyetemet végzett demokráciát tagadó nácik és egyéb leágazásaik bezzeg dalolva vehessenek részt a választásokon. Igen, ez az általános választójog, amely a gyengébbek kedvéért nem az általános iskola elvégzéséről kapta az elnevezését.
 10. 20
  yoyo
  2017. augusztus 07., hétfő 19:22
  rworse, kérlek, ízlelgesd: "NEM HAJLANDÓ AZ ISKOLÁT ELVÉGEZNI".

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Bűncselekmény hiányában
Lezárult Szilvásyék „kémpere”
Végel László írása
'68 a titói Jugoszláviában
Petőfi kiscicái
Hammer Ferenc az állami rockról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra