Szigetvári: A Jobbik javaslata cigányellenes

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 07., 10:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A választási bölcsesség nem műveltség és nem iskolázottság kérdése.

Az Együtt országos politikai tanácsának elnöke volt vendége a mai Reggeli Járat c. műsornak, ahol reagált Dúró Dóra pár nappal ezelőtti javaslatára, miszerint a Jobbik iskolai végzettséghez kötné a választójogot. A politikus a műsorban azt mondta, a szavazatvásárlás és a választási rendszer problémái ellen konkrét tettenéréssel lehet fellépni. A választási bölcsesség nem műveltség és nem iskolázottság kérdése.

A jogfosztottság nem megoldás, Szigetvári szerint a Jobbik nem a szavazatvásárlást akarja megakadályozni, hanem ki akar kacsintani a maga jobb szélére, kicsit cigányozni is szeretne, hiszen a javaslat döntő részben cigány honfitársainkat érinti. A Jobbik próbál a cukiskodás, a rózsaszín pulóveres, szépen beszélős világa mellett néha-néha gesztusokat tenni azoknak, akik vevők a gyűlöletre. De semmilyen együttélési problémát nem oldanak meg ezzel. Szigetvári hozzátette, ha probléma van, akkor szükség van rendőri intézkedésre, tisztességes civilprogramra, tanodaprogramra, melynek segítségével előre lehet lépni az együttélésben.

„Ez egy kikacsintó, cigányellenes, szegényellenes lépés, hiszen valójában rengeteg nem cigány szegényt is érint. És egyet engedjen meg, rengeteg olyan magyar, kettős állampolgár van, Csíkszeredában, Székelyföldön, 70-80-90 éves, de inkább 80 évnél idősebb emberek, akik ma rendelkeznek magyar választójoggal, lehet, hogy kitelepítették őket (...), a bécsi döntések idején, vagy korábban, vagy később nem tudtak iskolát végezni, ez őket is érintené. Kikérem magamnak” – hangoztatta Szigetvári Viktor.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 07., 10:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 19
  yoyo
  2017. augusztus 07., hétfő 19:19
  emberek, egy vallomás.
  számomra elviselhetetlen dolgok vannak itt.


  Ez az országromboló hatalom szörnyű. Hatalmas feladat, hogy sikerüljön valahogy fölébe kerekedni.

  DE

  Egyre gyakrabban, egyre több dologban érzem, hogy ami ezen a hatalmon kívül van, az hasonlóan elviselhetetlen a számomra.

  Egy szétgort köztársaság dirib-darabjain ülve képesek lehetünk gondolatkísérleteket megengedni a társadalom egyes csoportjai jogfosztásáról?!

  Az már csak szinte mellékes, hogy egy problémát a feje tetejére állítunk: nem az iskolázatlanságot próbáljuk orvosolni, hanem az iskolázatlanokat tovább büntetni....


  (van sok más probléma is ezen a térfélen, de ez most nagyon kiszaladt belőlem)


 2. 18
  yoyo
  2017. augusztus 07., hétfő 19:09
  Ha egy egészen kiváló ország volnánk, ahol teljesen ismeretlen a szegénységnek, nyomornak, iskolázatlanságnak az a szintje, ahol óriási kihívás akár az általános iskolát végigbukdácsolni, akkor se lenne elfogadható még a felvetése is, hogy az iskolázatlanágot jogmegvonással sújtsa a közösség.

  Se itt, ahol tömeges társadalmi problémáról van szó, az ilyen felvetés bárki részéről - fasiszta koncepció.

  Bárki részéről. 3. 17
  yoyo
  2017. augusztus 07., hétfő 19:02
  rworse, ördögtöl való?

  I G E N .
 4. 16
  rworse
  2017. augusztus 07., hétfő 18:44
  Egyébként persze, a Jobbik javaslata cigányellenes, fasiszta..., satöbbi. Amint a Jobbik is. Ez külön dolog attól, hogy például a választójogot is bizonyos követelményekhez köti minden állam, a legdemokratikusabb állam is.
  Például bűncselekmények miatt el lehet venni a születésileg adott választójogot. A lakos méltatlanná válhat például a választójogra is (közügyek gyakorlására). Ugyanígy NEM ELEVE ördögtől való abban gondolkodni, hogy egy tankötelezettséget megállapító országban a tankötelezettség követelményeinek szándékos nem teljesítése is számíthasson a születésileg adott választójog elvételének alapjává. Biztos, hogy érdemes a választójogra, aki mondjuk a kötelező nyolc általánost sem hajlandó elvégezni? Ne lehetne ezért elvenni bíróság által a választójogot? Lehetne. NEM ELEVE ördögtől való.
 5. 15
  rworse
  2017. augusztus 07., hétfő 18:33
  Kovacs, 6, 8, 9


  "Ha a legújabb kutatásokat nézed, a "művelt és iskolázott " szavazók a JOBBIK pártra szavaznak..."

  Ez így ebben a formában hazugság.

  "A bölcs szavazók a "költők és gondolkodók" országában remekül elintézték a dolgokat."

  Ez így ebben a formában hazugság.

  "Milošević szavazói is az értelmiség köréből származtak."

  Ez így ebben a formában hazugság.

  "A másik unalmas példa pedig egyenesen a költők és gondolkodók országa volt 1933-ban."

  Ez így ebben a formában hazugság.

  -.-.-

  Mégegyszer:
  A választási bölcsesség természetesen műveltség és iskolázottság kérdése (értelmeszerűen ez is tendenciájában érvényesül, mint minden társadalmi jelenség, törvényszerűség). És nem papírokról van szó, hanem valós állapotról, műveltségről és iskolázottságról (érettségről, nem érettségizettségről, műveltségről, nem ismerethalmazról, iskolázottságról, nem papírszerzésről). A műveltség és iskolázottság nem azt jelenti, hogy valaki valamilyen papírok birtokában értelmiséginek magát mondani jogosult. Művelt és iskolázott - minőségjelző, nem papírjelző, nem társadalmi csoportjelző. Művelt és iskolázott csak egyén, csak egyénileg tud lenni. A nyolc általánost végzett szemétszedő is tud művelt és iskolázott lenni - és a szavazati jogát bölcsen használni.
  Ez TERMÉSZETSZERŰLEG nem függ össze azzal, hogy demokráciában TERMÉSZETSZERŰLEG MINDENKIT születésileg megillet a választójog, azokat is, akik alkalmatlanok a bölcs használatára.

 6. 14
  yoyo
  2017. augusztus 07., hétfő 13:53
  Kovacs, utólag olvastam el a kommenteket, látom, te már leírtad ezeket.
 7. 13
  yoyo
  2017. augusztus 07., hétfő 13:43
  "A választási bölcsesség nem műveltség és nem iskolázottság kérdése."

  De.
  Egy ország demokráciájának állapota egész biztosan összefügg az ott zajló oktatás színvonalával.


  És nem!
  Mert az egyén nem intézhető el úgy mint egy statisztikai adat. Adott esetben lehet, hogy sokkal szívesebben bíznék rá nagyon fontos dolgokat egy esetleg írni-olvasni alig tudó, de nagyon is értelmes, és tisztességes emberre, mint egy szűköltönyös pernahajder szemétládára.

  És egy köztársaságban a választás joga mindenkit egyformán megillet, a diplomás fasisztát is és hál istennek az iskolázatlan "egyszerű" embereket is.

 8. 12
  Kovacs
  2017. augusztus 07., hétfő 13:30
  10-11. Köszönöm szépen a hozzászólásodat.
 9. 11
  yoyo
  2017. augusztus 07., hétfő 13:25
  az előző hozzászólásomhoz csak kiegészítés:

  egy társadalomnak nem a műveltségbeli különbség intézményesítése, hanem annak lehetőség szerinti mérséklése a kurva kötelessége.

  Ahol ilyen gondolatok felé haladnak, abban a társadalomban akkora istenverte idiotizmus tombol, hogy tényleg minden szart megérdemel a nyakába, még hogy nem szolgált rá ez az ország Orbán kormányzására....
 10. 10
  yoyo
  2017. augusztus 07., hétfő 13:18
  Alapvetően demokráciaellenes javaslat (és szerintem fasiszta javaslat - akkor is, ha esetleg nem a cigányok "kiszűrése" a cél).

  Engem hosszú ideje felháborít, amikor a legkülönbözőbb ötletek merülnek fel arra, hogy megpróbálják kiszűrni a társadalomnak azokat a tagjait, akik vélhetően ostobán megvezethetők, és akik nyilván az okozói annak, hogy a választás torz eredményt hoz.

  Aki így gondolkodik, az nagyon buta ember, akinek nagyon nem megy felfogni, hogy a gyengén muzsikáló (sőt, mostanra teljesen tökönszúrt) demokrácia nem a szerinte tanulatlan és buta emberek lelkén szárad.

  Nem csak azért gondolom rossz elképzelésnek, mert számtanilag az sem hozna más eredményt, ha mondjuk csak a diplomások vehetnének részt a választásokon (van az egyetemi tanárok között is épp elég beszámíthatatlan seggfej, nacionalista, elitista, rémisztő világnézettel), hanem azért is mert a választójog mindenféle szűkítése csak tovább pusztítaná a nagy nehezen megszerzett, évtizedeken keresztül építgetett nyugatias rendünket, illetve tovább pusztítaná az emberek agysejtjeit, azt a nagyon kevés megmaradtat.

  Hogy rohadna el az összes szemétláda.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra