Szigetvári: A Jobbik javaslata cigányellenes

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 07., 10:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A választási bölcsesség nem műveltség és nem iskolázottság kérdése.

Az Együtt országos politikai tanácsának elnöke volt vendége a mai Reggeli Járat c. műsornak, ahol reagált Dúró Dóra pár nappal ezelőtti javaslatára, miszerint a Jobbik iskolai végzettséghez kötné a választójogot. A politikus a műsorban azt mondta, a szavazatvásárlás és a választási rendszer problémái ellen konkrét tettenéréssel lehet fellépni. A választási bölcsesség nem műveltség és nem iskolázottság kérdése.

A jogfosztottság nem megoldás, Szigetvári szerint a Jobbik nem a szavazatvásárlást akarja megakadályozni, hanem ki akar kacsintani a maga jobb szélére, kicsit cigányozni is szeretne, hiszen a javaslat döntő részben cigány honfitársainkat érinti. A Jobbik próbál a cukiskodás, a rózsaszín pulóveres, szépen beszélős világa mellett néha-néha gesztusokat tenni azoknak, akik vevők a gyűlöletre. De semmilyen együttélési problémát nem oldanak meg ezzel. Szigetvári hozzátette, ha probléma van, akkor szükség van rendőri intézkedésre, tisztességes civilprogramra, tanodaprogramra, melynek segítségével előre lehet lépni az együttélésben.

„Ez egy kikacsintó, cigányellenes, szegényellenes lépés, hiszen valójában rengeteg nem cigány szegényt is érint. És egyet engedjen meg, rengeteg olyan magyar, kettős állampolgár van, Csíkszeredában, Székelyföldön, 70-80-90 éves, de inkább 80 évnél idősebb emberek, akik ma rendelkeznek magyar választójoggal, lehet, hogy kitelepítették őket (...), a bécsi döntések idején, vagy korábban, vagy később nem tudtak iskolát végezni, ez őket is érintené. Kikérem magamnak” – hangoztatta Szigetvári Viktor.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 07., 10:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  galambocskám
  2017. augusztus 07., hétfő 11:15
  Erről jut eszembe.....megjegyzendő, hogy engem sem a Jobbik sem a Szigetvári nem érdekel, de a téma kapcsán eszembe jutott valami.

  http://polgarportal.hu/ujbeszel/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201708

  "...nem világos az sem,.... Bogdán László, Cserdi cigány polgármestere miért rasszista?
  Az Amnesty International szerint mondjuk azért, mert kijelentette, hogy „az nem kultúra, hogy harminc évesen nagymama legyél, vagy tizennégy évesen a harmadik gyereket várd. Ez őrültség, amit mi, cigány férfiak máig elvárunk a nőktől”.
  Hát, szerintem meg épp ezért nagyszerű ember, ugyanis igazat beszél, ráadásul Cserdiből mintatelepülést varázsolt."

  Úúúúgy....szóval az Amnesty szerint Bogdán László rasszista......

  Kedves Elvtársak!

  Nagyon kérem, hogy valaki öntse le egy vödör hideg vízzel az Amnestyt! Lehet az több vödör is.

  Előre is köszönöm!

  A szárnyas troll
 2. 2
  szegedi789
  2017. augusztus 07., hétfő 11:51
  Néppárti cukiskodás első lépés nyilván LEVÁLTANI A NÉPET . . .

  Nyilván . . . És ha a jobbik szövegeinek célcsoportját is elképzelném, hújúj.

  Mintha nem a magyar történelem nagy hagyománya lenne az egész közösség felemelkedését óhajtó reformkor, mintha egy Kossuth nevű ürge nem arról hadovált volna a társaival, hogy

  EMELJÉK BE A (KÖZ)NÉPET AZ ALKOTMÁNY SÁNCAI MÖGÉ . . .

  És pl. a SZETA . . . 3. 3
  Naradin
  2017. augusztus 07., hétfő 12:22
  Vajon milyen választási bölcsesség lehet ott, ahol egy zsák krumpliért oda szavaznak, aki adja? Hagyjuk már ezt a baromságot, Viktor.
  Amúgy az alapfelvetésben szó nem volt a cigányokról. Ettől függetlenül érdekes téma, társadalmi szinten lehetne erről párbeszédet folytatni... :)
 4. 4
  Kovacs
  2017. augusztus 07., hétfő 12:35
  "A választási bölcsesség nem műveltség és nem iskolázottság kérdése."
  Egyelőre a választási jog politikai ALAPJOG.
  A bölcsesség élettapasztalat, a műveltség és iskolázottság "civilizációs" folyamat, a jobbik fertályból.
  A többi pedig néma csönd, kellene, hogy legyen.
  (de a hazafias tesióra bevezetése után a hazafias szavazati jog bevezetése csak "percek kérdése", ahogy itt robognak a dolgok)
 5. 5
  rworse
  2017. augusztus 07., hétfő 12:40
  "A választási bölcsesség nem műveltség és nem iskolázottság kérdése."

  De. Éppen azé. Műveltségé és iskolázottságé. Éppen azé.
  (Az egy más kérdés, hogy demokráciában a választójog természetszerűleg azokat is megilleti, akik alkalmatlanok a bölcs használatára.)
 6. 6
  Kovacs
  2017. augusztus 07., hétfő 12:51
  5: Rworse! Most az egyszer viccen kívül: ÉRDEKBŐL történik minden fajta szavazás.
  (Ha a legújabb kutatásokat nézed, a "művelt és iskolázott " szavazók a JOBBIK pártra szavaznak, ami nem jelenti azt, hogy a balliberális oldalon nem lennének "művelt és iskolázott" szavazók is)
 7. 7
  galambocskám
  2017. augusztus 07., hétfő 12:54
  Hét abba én is bele akartam kötni amibe rworse belekötött, miszerint igenis a választási bölcsesség az műveltség és iskolázottság kérdése - nem kicsit, nagyon - de aztán úgy gondoltam, hogy inkább másba kötök bele.


  A troll, szárnyakkal.
 8. 8
  Kovacs
  2017. augusztus 07., hétfő 13:09
  5,7-nek csak emlékeztetőül. A bölcs szavazók a "költők és gondolkodók" országában remekül elintézték a dolgokat. A
 9. 9
  Kovacs
  2017. augusztus 07., hétfő 13:17
  5,7-nek emlékeztetőül: Milošević szavazói is az értelmiség köréből származtak. A másik unalmas példa pedig egyenesen a költők és gondolkodók országa volt 1933-ban. De álmodozzatok tovább...természetesen a "kétbites" szavazók a világ megrontói. Szavazatilag is.
  (Egyébként ha valóban elvennék az "analfabétáktól" a szavazati jogot, az eredmény még rémisztőbb lenne a voksolás után. Persze, kinek mi a rémes... )

 10. 10
  yoyo
  2017. augusztus 07., hétfő 13:18
  Alapvetően demokráciaellenes javaslat (és szerintem fasiszta javaslat - akkor is, ha esetleg nem a cigányok "kiszűrése" a cél).

  Engem hosszú ideje felháborít, amikor a legkülönbözőbb ötletek merülnek fel arra, hogy megpróbálják kiszűrni a társadalomnak azokat a tagjait, akik vélhetően ostobán megvezethetők, és akik nyilván az okozói annak, hogy a választás torz eredményt hoz.

  Aki így gondolkodik, az nagyon buta ember, akinek nagyon nem megy felfogni, hogy a gyengén muzsikáló (sőt, mostanra teljesen tökönszúrt) demokrácia nem a szerinte tanulatlan és buta emberek lelkén szárad.

  Nem csak azért gondolom rossz elképzelésnek, mert számtanilag az sem hozna más eredményt, ha mondjuk csak a diplomások vehetnének részt a választásokon (van az egyetemi tanárok között is épp elég beszámíthatatlan seggfej, nacionalista, elitista, rémisztő világnézettel), hanem azért is mert a választójog mindenféle szűkítése csak tovább pusztítaná a nagy nehezen megszerzett, évtizedeken keresztül építgetett nyugatias rendünket, illetve tovább pusztítaná az emberek agysejtjeit, azt a nagyon kevés megmaradtat.

  Hogy rohadna el az összes szemétláda.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra