Szlávy Bulcsú mint regényíró: "Én vámszabadterületté tenném egész Magyarországot"

  • Tódor János
  • 1996. december 19.

Belpol

Szlávy Bulcsú megkapta élete első kézigránátját. A Balaton északi partjának Keresztapjaként aposztrofált vállalkozó azonban - legalábbis egyelőre - még nincs a likvidáltak egyre bővülő listáján, hiszen a neki átnyújtott robbanószerkezet marcipánból készült. Minderre írói debütálása és születésnapja alkalmából került sor egy budapesti spanyol étteremben.
Szlávy Bulcsú megkapta élete első kézigránátját. A Balaton északi partjának Keresztapjaként aposztrofált vállalkozó azonban - legalábbis egyelőre - még nincs a likvidáltak egyre bővülő listáján, hiszen a neki átnyújtott robbanószerkezet marcipánból készült. Minderre írói debütálása és születésnapja alkalmából került sor egy budapesti spanyol étteremben.

Az egyrendbeli súlyos testi sértéssel, egyrendbeli zsarolással és ötrendbeli zsarolás bűntettének kísérletével vádolt és hamarosan bíróság elé álló többrendbeli diszkótulajdonos karcsú kis könyvecskében adta közre a maga Pillangó-sztoriját. A Passzív kiadatás annak a közel egy esztendőnek a hiteles története kíván lenni, amelyet a hazai alvilág egyik prominens alakjának tartott Szlávy az 1994. október 5-i őrizetbe vételét, majd ideiglenes letartóztatását követően különböző spanyol büntetés-végrehajtási intézetekben töltött.

A könyvpremier időpontja kifinomult ízlésre vallott úgy a kiadó, mint a szerző részéről. Alig néhány nappal voltunk túl a rendőrtábornokok kiebrudalásán, előző nap robbant a menetrendszerű kézigránát, mi több, Lakatos Andrást, alias "Kis Bandit" is többen látni vélték a pesti éjszakában. Állítólag Fantomas-maszkot és olyan szemüveget viselt, amilyen Tonhauser ezredesnek van.

"Büszke vagyok Bulcsú írói vénájára" - hangsúlyozta megnyitójában a könyvkiadó Som Show Present részéről maga Som Lajos, a Piramis együttes egykori basszusgitárosa, ékszerdemonstrátor és lótulajdonos. Megtudtuk tőle azt is, hogy ő egy kéziratot, ha az rossz, még akkor sem ad ki, ha az van ráírva, hogy Ernest Hemingway. "A Bulcsú könyve viszont nem egy lelki zsilipelés, hanem nyugodtan mondhatom, hogy igazi irodalom." Aztán arról beszélt, hogy "mindenkinek áll a zászló", amin alighanem azt értette, hogy mindenkinek megvan a sitt falában a maga téglája. "A jogi dolgokat a Gyuri bácsi el fogja rendezni" - tette hozzá, és középre szólította idősebb dr. Bárándy Györgyöt. ("Õt külön köszöntsük!") Az ügyvéd úr szerint Szlávy Bulcsú ügyében "olyan dolgok történtek, ami istennek nem tetsző", ezért vállalta a védelmét. "Azt állították róla az Interpol-körözésben, hogy megszökött, miközben ők adtak neki útlevelet..."

Szlávy Bulcsú néhány nappal a fent leírt esemény után fogadott Petőfi Sándor utcai irodájában, ahol a könyvéből megismert Mogyi testőr mellett több tagbaszakadt fiatalember ügyelt arra, hogy illetéktelen személyek ne zavarhassanak bennünket.

Magyar Narancs: Mostanában kezd újra divatba jönni a börtönmemoár. Tavaly Tasnádi Péter vetette papírra az előzetesben lehúzott sanyarú hónapokat. Õt akarta utánozni?

Szlávy Bulcsú: Dehogy. Tasnádival különben jó viszonyban vagyok, de amikor én elkezdtem írni a spanyol börtönökben a regényeimet, fogalmam sem volt arról, hogy Péter is kiadott egyet.

MN: A Passzív kiadatásban említi, hogy két másik könyvvel is elkészült. Ezek is életrajzi sztorik?

SZB: Nem. A másik kettő izgalmas akció- vagy kalandregény. A fantázia szülöttei. Som Lajos fogja majd azokat is kiadni.

MN: Általában mennyi idő alatt ír meg egy könyvet?

SZB: Öt nap elég rá. Persze van, hogy közben hetekre abba kell hagynom.

MN: A Passzív kiadatásban panaszkodik, hogy amíg a kóterben kiadatására várt, barátai, üzletfelei közül sokan cserbenhagyták.

SZB: Ez nem cserbenhagyás volt. Egyszerűen csak nem ajánlották föl a segítségüket. Nem mentek oda a barátnőmhöz, társamhoz, aki az üzleteket itthon vitte. A legtöbb ember csak magával törődik.

MN: Keményedik a konkurenciaharc, a területeket mostanában kézigránáttal osztják föl egymás között a vetélytársak. Többen nyilván örültek, hogy ön börtönben van.

SZB: Konkurenciaharc, az van, de azt nem hiszem, hogy ebben a szakmában valaki annak örül, hogy a kollégája börtönben ül. Mindenkinek eszébe jut ugyanis, hogy holnap ő kerülhet sorra.

MN: Mi a helyzet politikai pályafutásával? A Magyarországi Republikánus Párt, amelynek alelnöke volt, létezik még?

SZB: A párt most Csipkerózsika-álmát alussza, és várja a mesebeli herceg csókját. Egyébként nem voltak ott rossz elképzelések. Amikor 1993-ban kint jártunk az USA-ban, Reagan is fogadott minket, és találkoztunk néhány olyan emberrel, akinek tetszettek az ötleteim. Kitaláltam például, hogy csináljuk meg a Margitszigeten Las Vegas kicsinyített mását, az Euro-Vegast. Ha mi, magyar republikánusok helyzetbe kerülnénk, én vámszabadterületté tenném egész Magyarországot. Ide özönlene a bevásárlóturizmus, a kereskedelmi tranzakciók is nálunk bonyolódnának. És nem mennék be az Európai Unióba a gazdagok közé sóhernek.

MN: A könyvben azt sejteti, hogy politikai működését akarták az ön ellen indított büntetőeljárással, Interpol-körözéssel tönkretenni. Elég nehéz elhinni, hogy egy bázis nélküli, csak papíron létező párt alelnöke szálka lenne a hatalom szemében.

SZB: Hát pedig véletlenek nincsenek. Bár az én életemben mindig akadtak kisebb-nagyobb zűrök, azért az nagyon érezhető volt, hogy ez az ügy ellenem felülről van irányítva. A vádiratot összekreálták. Amikor az Interpol-körözést kiadták, abban még fegyveres rablás, szervezett bűnbanda vezetése és 13 rendbeli zsarolás szerepelt. Annyi nem is volt! Nem is volt egyáltalán...

MN: A Balatonfüreden elkövetett súlyos testi sértés sértettje fenntartja a följelentést.

SZB: Az egy semmi, egy blődli. Először olyan látlelet született, hogy nincs semmi baja, aztán három nap múlva, hogy eltört az orrcsontja. Hagyjuk ezt a hülyeséget! Az a nő egy alkoholista, idegbeteg, újgazdag kurva. Ezt mindenki tudja Füreden. Miss Vodkának hívják. Én a jogtól nem félek, csak attól, hogy megerőszakolják a jogot.

MN: Mire gondol?

SZB: Az egyik tanút például a börtönből hozták, és két napja volt a kedvezmény-tárgyalásáig. Nem mindegy neki, hogy ül-e még egy évet, vagy hazamegy. A másik meg fegyverviselési engedélyt kapott egykettőre. Mit tudok csinálni?!

MN: A közvélemény mégis úgy tartja számon, mint a szervezett alvilág egyik vezérét, a Balaton északi partjának korlátlan urát. Keresztapának érzi magát?

SZB: Bár a testőreim Papának szólítanak, nem vagyok Keresztapa. Bizonyos szinten megpróbálom ott a rendet tartani, hogy ne legyen az, ami Siófokon van, hogy az utcán végig állnak a kurvák. Ha kilopják a vendég zsebéből a pénztárcáját, nem fog eljönni hozzám este a diszkóba.

MN: Ha már a rendőrség képtelen rá, Szlávy Bulcsú garantálja a közbiztonságot?

SZB: Kénytelen vagyok megtenni. Volt olyan eset, hogy a bolgárok randalíroztak Füreden, a rendőrök meg a buszváró mögé bújtak, onnan figyelték a fejleményeket. Az én portásaimnak kellett lerendezni a dolgot. Ott nem lehet finoman beszélgetni, mert pillanatok alatt kést kap az ember a hasába. A füredi mólon is megjelent vagy tizenöt gyufázó cigány. Odamentem hozzájuk, és megkértem őket, hogy húzzanak onnan.

MN: Megvannak még az északi parton az érdekeltségei?

SZB: Egyelőre még nem kobozták el őket tőlem. Egy-két üzlet, diszkó, bár.

MN: A Stargate Bt., amelynek az irodájában beszélgetünk, mivel foglalkozik?

SZB: Ingatlanközvetítés, befektetés, de most pangás van, ahogy az egész üzleti életben Magyarországon. Politikai káosz, Tocsik-ügy, a Mártika...

MN: Ismeri személyesen?

SZB: A Mártikát, hát persze... Szóval Tenerifén is komoly veszteség ért. Letartóztatásom előtt két üzletet is lefoglalóztunk, a foglaló persze ugrott. Olyan 15 millió forint.

MN: Az ön vállalkozásai hány embernek adnak munkát?

SZB: Ilyenkor télen nem olyan soknak. Nyáron viszont két-háromszáz ember él abból, hogy lent vagyok a parton.

MN: Mi az igazság abból, amivel vádolják? Regényében is írja, hogy a börtönben is többször ököllel szolgáltatott magának igazságot.

SZB: Miattam senki sem zárta be az üzletét.

MN: Az is rágalom, hogy védelmi pénzt szedett?

SZB: Védelmi pénzt életemben nem szedtem, és nem is fogok. Védelmet adhat az ember, de a kettő nem ugyanaz.

MN: Szívességből?

SZB: Nem szívességből, üzletből. Ha odajött hozzám valaki azzal, hogy mindennap balhé van az üzletében, akkor adtam kölcsön neki portásokat, kidobókat, pultosokat. Õ fizette őket, és tudta, ha bármi probléma van, adok még húszat. Én sohasem ajánlkoztam, engem megkerestek, mert látták, hogy a Panorámában soha sincs balhé.

MN: Amikor a legjobban ment a bolt, mekkora volt a legnagyobb kasza?

SZB: Erre esetleg az APEH is kíváncsi lehet, úgyhogy évet nem mondok. Akadt olyan esztendő, hogy 200 millió volt a haszon. Ezen persze üzlettársaimmal osztoztam.

MN: Ön üzleti kapcsolatban állt többek között Prisztás Józseffel is, akivel nemrégiben végzett egy bérgyilkos. Nem fél?

SZB: Ismertem Prisztást, de hála istennek az ominózus üzletekben nem tudtam benne lenni, mert éppen spanyol börtönökben tartottak fogva, amikor azok elkezdődtek. Én egészen más olajbizniszben voltam benne, de nem Magyarországon. Itthon ugyanis sok emberben nem bíztam. Tudtam azt is, hogy előbb-utóbb problémák lesznek, jobb ebből kimaradni. Nem félelemből, józan előrelátásból.

Tódor János


Pályakép

A korábban fényképészként dolgozott Szlávy Bulcsú első éttermét a nyolcvanas évek elején nyitotta az Akácfa és a Wesselényi utca sarkán, ezt követte a Madách tér sarkán található tejbár, az Ízes-sarok. Az elkövetkező években többek között az Expo, a Paradiso, a Margit-híd, a Magnezit, a fehérvári Let´s Go, az ajkai California, a tihanyi Hollywood és Paradiso diszkókban voltak (és vannak) érdekeltségei. A Stargate Bt. közvetítőiroda mellett tulajdonostárs a Wien-Santa Cruz De Tenerife székhelyű Bultraub GmbH.-ban.

Figyelmébe ajánljuk