Szlovákiában akart földeket venni a kormány, de visszakozniuk kellett

  • narancs.hu
  • 2021. október 12.

Belpol

A szlovák kormány tudni akarta, mi ez az egész, Orbánék végül visszavonták a tervet. 

„A magyar külügyi és külgazdasági miniszter, Szijjártó Péter arról tájékoztatott engem, hogy a Magyarország kormánya visszavonta azt a határozatát, amely a környező országokban való földvásárlásról szólt” – mondta Ivan Korčok szlovák külügyminiszter kedden az Új Szó beszámolója szerint.

A magyar kormány még a nyáron adott ki egy kormányrendeletet, amely szerint szeptember végéig létre kell hozni a Termőföld Magántőkealapot, ezen keresztül vettek volna termőföldeket a kelet-közép-európai régióban. Az alapot 400 millió euróval (közel 144 milliárd forint) hozták volna létre, amibe 280 millió eurót (körülbelül 100 milliárd forint) a magyar állam tett volna bele. Ezzel teremtenék meg „a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait”.

A terv végül az elmúlt héten verte ki a biztosítékot a szlovák kormánynál, akkor Korčok felvetette Szijjártónak a Szlovákiába érkező magyarországi támogatások és a Termőföld Tőkealap ügyét is, és nehezményezte, hogy a magyar kormányzat szándékáról nem diplomáciai úton, hanem a sajtóból értesült.

Ezzel és a magyar kabinet egyéb szlovákiai tevékenységével, így a különböző támogatási rendszerekkel kapcsolatban is azt kérte Budapesttől, hogy az ilyen lépésekről mindig részletesen tájékoztassa a szlovák felet. Korčok hangsúlyozta, az ilyen tevékenységekhez a szlovák fél beleegyezése is szükséges. Szijjártó megígérte, eleget tesznek a szlovák fél kérésének. 

Korčok a Sme napilap online kiadásában közölt múltheti interjúban pedig arról beszélt, nem tudja, mi a célja annak, hogy Magyarország az adófizetőinek a pénzéből szlovákiai mezőgazdasági területeket vásárolna:

„Érteni akarom, miért költik erre a közpénzt, de egyelőre nem kaptam választ” 

– mondta, hozzátéve, hogy meg kell határozni azt a közös feltételrendszert, amelyben ezek a támogatások megvalósulhatnak. Arra a felvetésre, hogy a magyar kormány által osztott pénzek az MKP és az Összefogás közelében lévő személyekhez kerülnek, Korčok azt mondta, ő is értesült arról, hogy csak a kiválasztottak kapnak ilyen támogatásokat. 

Most Korčok viszont azt mondta, a magyar kormány visszavonta az erről szóló döntést, és arról is beszélt, mindez a szlovák fél erre vonatkozó kérése után történt. A szlovák külügyminiszter elmondása szerint tegnap a témáról tárgyalt Eduard Heger szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

„Orbán Viktor ma egy levelet küldött Eduard Hegernek, amelyben értesítette őt erről a döntésről”

– tette hozzá a szlovák külügyminiszter. 

Korčok azt is mondta, bízik abban, hogy belátható időn belül a magyar külügyminisztertől választ kapnak azokra kérdéseikre is, hogy

Magyarország milyen célból vásárolt szlovákiai műemléképületeket, illetve a magyar kormány további, Szlovákia területén megvalósuló programjairól is tájékoztatást várnak.

Elsősorban a szlovákiai magyar oktatási célokra és a vállalkozások számára nyújtott magyarországi támogatások részleteit szeretnék megtudni. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.