Színlelt szerződés takarítógépekre?

Szolgálunk és bérlünk

Belpol

Negyvenmillióra perli a józsefvárosi önkormányzat végelszámolás alatt álló köztisztasági cégét (JKKSZ) egy takarítógép-forgalmazó. A testületet a JKKSZ volt ügyvezetője, Orbán Viktor volt testőre is perli elmaradt prémiuma miatt.

A Józsefváros Közbiztonságáért és Köztisztaságáért Nonprofit (JKKSZ) Kft. végelszámolásának elkezdéséről 2011. májusban döntött a nyolcadik kerületi önkormányzat képviselő-testülete. A cég jogelődjét 2000-ben Józsefváros egyszemélyes tulajdonosként alapította, 2008-ban nonprofit kft.-vé alakította. Akkor még 274 millió forinttal, 2011-ben már csak 168 millió forinttal támogatta a céget.

 

A kis száműzött


A kis száműzött

A JKKSZ mára több terhet cipel, az önkormányzatnak mindenképpen a zsebébe kell nyúlnia. Egy volt munkavállaló 2 millió forint értékű munkaügyi pert indított, amit kifizettek. Egy kishaszonjármű lízingelése miatt hátramaradt 8 millió forintos tartozást szintén rendezni kellett. A Jari Kft. pert indított a kutyapiszokgyűjtő eszközök összeszedésének és elszállításának nettó 16 millió forintért elvégzett munkái miatt. A JKKSZ volt ügyvezetője, Murányi László Flórián (róla lásd keretes írásunkat) 2012. április 16-án a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon indított pert 6,8 millió forint elmaradt prémiuma kifizetéséért. A legnagyobb tétel azonban a Horoszcoop Kft.

 

128 456 eurós követelése

két takarítógép bérlése miatt. A Horoszcoop különböző kertészeti, földmunka- és tisztítógépeket, járműveket forgalmaz, szervizel, a JKKSZ-szel szembeni 35-40 millió forintos követelése behajtásáért szintén pert indított, mivel az önkormányzat nem tartja jogosnak a kifizetést.

Józsefvárosnak azt követően vált sürgetővé a takarítógép, hogy a működőképes, saját tulajdonú Hako-masináitól megszabadult 2007 őszén: az egyiket leselejtezte, a másikat eladta a kispesti önkormányzatnak, információink szerint 1-3 millió forint közötti összegért. Kispesten azóta olyannyira bevált, hogy ismét ilyen típust vásároltak. Ezek a gépek összességében hasznosabbak voltak a józsefvárosi közterületeken, mint az azt követően béreltek, amelyeknek a Horoszcoop kizárólagos forgalmazója volt. A Hakók olyan járdákra is felfértek és megtisztították őket, amilyeneket utódaik nem.

Az első Dulevo típusú járdatakarító gépet a JKKSZ 2007-ben kezdte bérelni a Horoszcooptól, a közbiztonsági fejlesztésekkel párhuzamosan. Ez év júliusában nevezték ki Murányi László Flóriánt a JKKSZ ügyvezető igazgatójává, amely tisztségéről 2012 májusában, a végelszámolásról való döntés nyomán köszönt le. A JKKSZ 2008-as üzleti tervét ő terjesztette a képviselő-testület elé, amelyben olvasható egy korszerű járdatakarító gép 7,8 millió forintos bérletidíj-igénye. Ez része volt annak a plusz 58 millió forintnak, amelyet arra hivatkozva kért a tulajdonos önkormányzattól, hogy az elmaradása súlyos működési zavarokat okozna. A 2009-es üzleti tervben egy újabb, harmadik járdatisztító gép igénye szerepel, évi 9,5 millió forintos bérleti díjjal. Ezt azzal indokolta Murányi, hogy "a JKKSZ tulajdonában álló 2 darab korszerű járdatakarító gép mellé szükség lenne további gépjárművek bérlésére, mert a növekvő takarítási igények ellenére sok területre ma sem vagy nagyon ritkán jut el a takarító jármű."

A JKKSZ a végelszámolásáig bérelte a gépeket - a Horoszcoop 40 milliós követelése nem is a bérleti díjból jött össze, hanem a JKKSZ-szel kötött szerződés

dupla kötbérre

vonatkozó kitétele miatt. Ez arra az esetre vonatkozott, ha a szerződés megszűnése után a JKKSZ nem szállítja vissza a járműveket. Márpedig így történt: azok fél éven át nem kerültek vissza a JKKSZ-től a Horoszcoop telephelyére, és a Horoszcoop benyújtotta a szerződés szerint kalkulált 128 ezer eurós számláját 2011. május-november időszakra.

A szerződéssel és a gépek viszsza nem szállításával kapcsolatos személyi felelősségre rákérdeztünk a polgármesteri hivatalnál - annál is inkább, mivel az önkormányzat jogi képviselője szerint színlelt szerződésről van szó. A képviselő-testület 2013. február 6-i ülésén elhangzott, hogy Józsefváros erre alapozza védekezését a Horoszcooppal szembeni perben. Erről Kocsis Máté (Fidesz) polgármester helyettese, Sára Botond számolt be az ülésen. "Az előterjesztés mellékletét képezi az ügyvéd beszámolója (...) Ez alapján az önkormányzat jogi képviselője jó erkölcsbe ütközőnek és színleltnek tartja a szerződést, amelyről nem tudható, hogy bérleti vagy lízingszerződés, a használati díjat pedig túlzott mértékűnek. Jelenleg jogelvekkel próbálja az ügyvéd a bíróságot meggyőzni erről, a kár elkerülése érdekében." Mivel azonban ez csupán egy jogi szakvélemény, az önkormányzat szerint korai bárkinek a felelősségéről beszélni - tudatta a Naranccsal az önkormányzat.

A hivatal elzárkózott más információ átadásától, arra is hivatkozva, hogy nem az önkormányzat érintett a perben, hanem egy gazdasági társaság. Ami azért furcsa, mert egyrészt a JKKSZ egyedüli tulajdonosa az önkormányzat volt, másfelől a képviselő-testület 2012. június 6-án arról döntött, hogy a JKKSZ-t tehermentesítve az önkormányzat lépjen a helyébe a perben, és a jogi képviselet fedezetére 600 ezer forintot szavazott meg. Bozsik István Péter végelszámoló az említett februári testületi ülésen elmondta: azt se tudják, hogy a JKKSZ bérleti vagy lízingszerződést kötött-e a Horoszcooppal - ennek eldöntését is a bíróságtól várják. A JKKSZ által fizetett használati díj mértékét úgyszintén vitatják, túlzónak tartják - tette hozzá. Arról nem volt szó az ülésen, hogy a JKKSZ üzleti tervének elfogadásakor miért hagyták jóvá az utólag magasnak tartott használati díjat, illetve hogy vizsgálni kellene-e az ügyvezető felelősségét az előnytelen szerződés megkötése miatt.

A JKKSZ és a Horoszcoop közötti szerződést az önkormányzat a Narancs kérése ellenére nem adta ki. Ahogyan a képviselők sem kapták kézhez a 2013. februári képviselő-testületi ülésen a végelszámolóval kötött szerződést. A 2012. februári testületi ülésre készült, a JKKSZ végelszámolásával kapcsolatos előterjesztésből mindenesetre kiderül, hogy a feladatokra 28 millió forintot különítettek el.

Több mint testőr


Murányi László Flórián a Ninjutsu 1 danos mestere, rendőrségi kommandósként szolgált a 2000-es évek elején. A Józsefváros újságnak adott 2007. augusztusi interjújában arról beszélt, hogy 2003-2006 között közszereplőt védett - információnk szerint Orbán Viktort, akinek személyi testőreként dolgozott, számos rendezvényen tűnt fel oldalán. (Az MTI 2006. április 20-án készült felvételén például a Szigetvárra látogató Fidesz-elnök mögött látható.) 2006-ban Irakban egy magáncég megbízásából személy- és bázisvédelmben vett részt. Úgy tudjuk, a JKKSZ után a Terror Elhárítási Központ (TEK) kötelékében is vállalt feladatot. A JKKSZ felügyelőbizottságában Murányival egy időben, 2007. júliusban kapott helyet Orbán Viktor testőrségének korábbi parancsnoka, a TEK megszervezője, vezetője, Hajdú János, aki szűk egy évet töltött e tevékenységgel. Murányi nemcsak Józsefvárosban, hanem "budán is részt vesz a rend őrzésében, 2008. novembertől az "budai Közbiztonsági Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Bús Balázs (Fidesz) polgármester a polgárőrségnek nyújtott önzetlen segítségért díszoklevelet adott át számára idén márciusban.

Figyelmébe ajánljuk