Sztrájkra készülnek a közmédia dolgozói

szerző
narancs.hu
publikálva
2012. dec. 12., 13:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Sztrájkbizottságot hoznak létre a közmédia szakszervezetei, hogy megakadályozzák a csoportos létszámleépítést.

Az eredeti tervekhez képest mintegy negyvennel kevesebb, körülbelül 210 munkavállaló munkaviszonyát szünteti meg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a novemberben bejelentett csoportos létszámleépítés során. A munkavállalók azonban nem elégednek meg ennyivel. A szakszervezetek azt követelik, hogy csökkentsék felére az elbocsátandók számát, cserébe jövőre ne legyen béremelés, hogy az 55 év felettieket csak közös megegyezéssel lehessen elbocsátani, vagy vegyék rendelkezési állományba őket, továbbá kerüljenek le a listáról a három vagy több gyermeket, illetve a gyermeküket egyedül nevelők. Felhívták a figyelmet, hogy egyes munkatársak védettségét jogszabályok is garantálják. A szakszervezeteket a konzultációkon egyébként sem tudta az MTVA vezetése meggyőzni a létszámleépítés szükségességéről.

Mai programok
Miután a cégvezetés pénteken kérésük ellenére lezárta konzultációt, a tizenegy szakszervezet tegnap sztrájkbizottságot alakított. Az MTVA sajtóirodája az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy szerintük a sztrájkbizottság fogalma nehezen értelmezhető úgy, hogy az elégséges szolgáltatásokról még nem is tárgyaltak a felek. A szakszervezetek szerint viszont rájuk nem vonatkozik a megállapodási kötelezettség, mert az MTVA nem közszolgáltató. A sztrájktörvény szerint egyébként akkor kell megállapodni elégséges szolgáltatásról, ha a munkaadó „a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez, így különösen a közforgalmú tömegközlekedés és a távközlés terén, továbbá az áram, a víz, a gáz és egyéb energia szolgáltatását ellátó szerveknél”. (A tizenegy szakszervezet Böröcz Istvánnak írt levelét lásd keretes írásunkban.)

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult, az érdekképviselet szerint ugyanis a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) jogszabályba ütközően bonyolítja le a csoportos létszámleépítést. Nagy Navarro Balázs, a TFSZ alelnöke kedden sajtótájékoztatón azzal indokolta a lépést, hogy a közmédia kb. egymilliárd forinttal több költségvetési forráshoz jut jövőre, mint idén, ráadásul szerkesztőket, újságírókat küldenek el, akiknek a többsége szerinte már jelenleg is túlterhelt.

Kedd este egyébként a rendőrök előállították Nagy Navarrót és két társát, majd 15 ezer forintos bírságot szabtak ki rájuk, mert akadályozták a forgalmat az úttesten.

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

Az MTVA alulírott szakszervezetei 2012. december 11-én sztrájkbizottság létrehozásáról döntöttek, az MTVA-ban tervezett csoportos létszámleépítés ellen, amellyel szemben kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek. A sztrájkbizottság célja a megállapodás az MTVA vezetésével a leépítés elkerülésére, mértékének érdemi csökkentésére, az esetleg leépítésre kerülő dolgozók helyzetének enyhítésére.
A sztrájkbizottság döntése alapján a testület elnöke Lázár András, alelnökei Gyöngyösi Árpád és Gimes Júlia. A munkáltatóval folytatandó megbeszéléseken a tárgyaló delegáció vezetője a bizottság elnöke.
Javasoljuk a tárgyalások mihamarabbi megkezdését.
Tájékozatjuk arról is, hogy álláspontunk szerint az MTVA nem közszolgáltató cég, ennek megfelelően elégséges szolgáltatásról nem szükséges megállapodniuk a szakszervezeteknek és a munkáltatónak. Ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy a cég működése szempontjából hasznos lenne egy ilyen megállapodás, ennek tervezetét is mellékeljük.
Kérjük, hogy a munkáltató az egyeztetések idejére függessze fel az elbocsátásokkal kapcsolatos döntésének végrehajtását a sztrájktörvény 2. § (1) bekezdése alapján és a munka törvénykönyve 293. § (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően.
szerző
narancs.hu
publikálva
2012. dec. 12., 13:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  dollár
  2012. december 13., csütörtök 00:32
  Elég lett volna annyit írni:Vezérigazgató úr, kapja be!
  Aztán nem bemenni dolgozni, senkinek.
  Tudom, ez az abszolút lehetetlen kategóriába tartozik manapság, de azért jó eljátszani a gondolattal.
  Hajrá, Nagy Navarró Balázs és Társai!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra