Támogatást ad az állam az agrárvállalkozásoknak

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 1.

Belpol

A termelők legföjebb 35 ezer, a feldolgozók, forgalmazók 400 ezer eurónyi támogatást igényelhetnek.

Agrárvállalkozásoknak ad segítséget az állam, hogy mérsékelje a háborús válsághelyzet okozta károkat – írja a hvg.hu.

A vissza nem térítendő válságtámogatást Nagy István agrárminiszter rendelete szerint „az orosz–ukrán konfliktus miatt gazdasági nehézségekkel küzdő” vállalkozások kérhetik, és az odaítélésről ez év végéig döntés születik. 

A segítség mezőgazdasági termelést, elsődleges mezőgazdaságitermék-feldolgozást, -forgalmazást, élelmiszer-feldolgozást, erdő-, vad- vagy halgazdálkodást folytató vállalkozásoknak jár. 

A termeléssel és a halgazdálkodással foglalkozó vállalkozások egyenként legföljebb 35 000 eurónak megfelelő forintösszegű segítséget kapnak. A feldolgozóknál, forgalmazóknál, erdő- és vadgazdálkodóknál a határt 400 000 eurónál húzta meg a miniszter. Azok a vállalkozások, amelyek többféle tevékenységet folytatnak, nagyobb összeget igényelhetnek.

A miniszter a hvg.hu szerint módosított más, támogatásokról szóló rendeleteket is, hogy egyszerűbb, rövidebb legyen az eljárás.

Azok a cégek nem kérhetik az új válságtámogatást, amelyek „az orosz–ukrán konfliktusra tekintettel bevezetett” szankciók hatálya alá tartoznak, így „különösen nem részesülhet támogatásban a szankciókat bevezető európai uniós jogi aktusokban kifejezetten megnevezett jogalany, valamint az ilyen jogalany közvetett vagy közvetlen tulajdonában vagy ellenőrzése alatt álló vállalkozás”.

A rendelet szerint a kérelmezőket „szankciók hatálya alatt nem álló vállalkozásnak kell tekinteni, amíg annak vonatkozásában kétség nem merül fel”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk