„Előfordulhat majd a kétszeri kikérdezés is”, aztán jön csak a mentő

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 3.

Belpol

Ettől majd biztos gyorsabbak lesznek.

A rendőrség és a tűzoltóság után a mentőket is a 112-es segélyhívószámon lehet majd elérni – számolt be a Lánglovagok.hu.

A mentőszolgálat hívószámát még ebben az évben teljesen integrálják a 112-es Egységes Segélyhívó Rendszerbe, azaz:

hiába hívja az ember a mentőket, a hívást először a Központi Hívásfogadóba irányítják.

Az eddigi gyakorlat szerint az Országos Mentőszolgálat a hívásokat 26 különálló irányítócsapathoz, közvetlenül a helyi illetékességű mentőkhöz kapcsolta, most azonban ez változik: a tájékoztatás szerint előfordulhat majd a kétszeri kikérdezés is, és az, hogy egyes eseteknél először a központi protokoll kérdéseire kell válaszolni, mielőtt a mentőkhöz kapcsolják a bajbajutottat. A központosítás célja nyilván a gyorsabb ellátás. Vajon az eddig sem könnyű helyzetben lévő mentősöket tényleg segíteni fogja az új mechanizmus?

Erre a kérdésre korántsem egyértelmű a válasz.

Anno a rendőrségnél sem ment ez zökkenőmentesen:

„Olyanok vagyunk, mint a zombik” – Brutális túlterhelés a rendőrségnél

Új tevékenységirányító rendszert tesztel a rendőrség. A projekt vidéki résztvevője azonban hosszan sorolta lapunknak a rendszer problémáit, miközben kizsigerelt rendőrökről beszélt. Szerinte kialvatlanság és emberi kapcsolataik elsorvadása jellemzi az állományt. A rendőrség szerint nincs gond. „Akik itt dolgoznak, abszolút leharcoltak. Csak decemberben 1100 túlóra volt, ami iszonyatos a korábbi 20-30-40 túlórához képest.”

Figyelmébe ajánljuk