Tényleg jól megszívatta a diákokat a kormány: a 3-as átlagot is alig érték el a szakmai érettségin

  • narancs.hu
  • 2017. július 19.

Belpol

Talán ha nem csak 4 hónapjuk lett volna felkészülni...

Beigazolódtak a kritikák, amelyeket szakmai szervezetektől és diákoktól kapott a kormány, amiért a szakgimnáziumokban idéntől kötelezővé tette a szakmai érettségit.

A tanulók így nem választhatták meg szabadon az ötödik érettségi tárgyukat, ami tovább csökkenti továbbtanulási esélyeiket. Még nagyobb probléma, hogy a szakmai érettségik részletes követelményrendszerét csak decemberben ismertette a minisztérium, így a szakgimnazistáknak összesen négy hónapjuk maradt a felkészülésre.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint – amelyeket a Magyar Nemzet ismertetett – a 24 ezer szakmai érettségiző 3,34-os átlagot produkált. A 35 szakmai tárgy közül 9-nél hármasnál is rosszabb átlag született: élelmiszeripari ismeretekből például 2,74; gépészeti ismeretekből – ennek a feladatsornak a kidolgozója korábban lemondott – 2,82.

Az OH adatai egyébiránt érzékeltetik a gimnáziumok, szakgimnáziumok és szakközépiskolák közötti minőségi különbséget is. Magyar nyelv és irodalomból a gimnazisták 70,35 százalékos átlagot értek el, a szakgimnazisták 53,63; a szakközépiskolások 45,55 százalékosat. Angol nyelvből az átlageredmények sorrendben: 74,26; 53,33 és 48,17 százalék.

Figyelmébe ajánljuk