Tisztújítási előkészületek a szabaddemokratáknál: Vívóállásban

  • Besenyei Zsolt
  • 2007. január 18.

Belpol

Mindkét, korábban is sanszosnak tartott szabaddemokrata elnökjelölt megmérkőzik Kuncze Gábor nem túl kényelmes székéért. A Narancs megpróbálta számba venni a táblát, amelyen a vezérek támogatására felsorakoznak a figurák. A pártfinanszírozás ügye kardinális témává léphet elő a tisztújítás után mind elvi, mind napi politikai okokból.
Mindkét, korábban is sanszosnak tartott szabaddemokrata elnökjelölt megmérkőzik Kuncze Gábor nem túl kényelmes székéért. A Narancs megpróbálta számba venni a táblát, amelyen a vezérek támogatására felsorakoznak a figurák. A pártfinanszírozás ügye kardinális témává léphet elő a tisztújítás után mind elvi, mind napi politikai okokból.

Csúnyán elbukott az SZDSZ országos tanácsának (ot) múlt hét végi ülésén az az alapszabály-módosító tervezet, amely a nagy pártokban már megvalósult (Fidesz) vagy tervezett (MSZP) centralizációhoz hasonlóan szabta volna át a párt belső hatalmi viszonyait.

A tanács

csak a nem alapvető változásokat engedélyezte a struktúrában (például megszüntethetik a néhány éve bevezetett fővárosi-vidéki listát az ügyvivőválasztásnál), az április elsejei tisztújításon viszont bizonyosan nem csökken az ügyvivői testület létszáma, s nem hozzák létre az alelnöki pozíciót sem. A módosítás pártbeli forrásaink szerint Kovács Kálmán környezetvédelmi államtitkár (volt informatikai miniszter, még korábban közlekedési államtitkár) elnökjelölési kampányát volt hivatva szolgálni, aki inkább a létrehozni tervezett funkciót lőtte be magának, ám utóbb hasonló (és szintén leszavazott) koncepciót nyújtott be Horn Gábor kancelláriai államtitkár is.

A potenciális elnökjelöltek (lásd: Yuppie-k és lúzerek, Magyar Narancs, 2006. december 21.) közül Fodor Gábor kategorikusan elutasította, hogy előzetesen ruhát szabjanak az új vezetésre, míg Kóka János gazdasági miniszter korábban el tudta volna fogadni - az ot előtt azonban már inkább a szerkezetváltás elhalasztása mellett érvelt. Pedig éppen a Kókát támogató régi négyes fogat maradékának érdekeit szolgálta volna az átalakítás, amit Horn mellett Magyar Bálint fejlesztési államtitkár (korábbi többszörös oktatási miniszter) támogatott. Mindkét oldali szabaddemokrata vélemények szerint ők ketten voltak az első számú aspiránsok az ügyvivői testületből (üt) az általa választandó két alelnöki posztra; miközben az üt esetleges fodorista túlsúlyát megakadályozandó csökkentették volna az ügyvivők számát, illetve beépítették volna, hogy az elnök maga kooptálhasson a testületbe két tagot, így biztosítandó a szervezeten belüli hatalmát. A javaslat forrásaink szerint Kóka elnökségére volt kitalálva, így meg tudta volna őrizni befolyását az SZDSZ-t eddig irányító csoport említett két tagja. A másik kettő, Kuncze Gábor eddigi és Pető Iván egykori pártelnök várhatóan visszavonul az élvonalbeli politizálástól, és az ügyvivői posztért sem indul el. Információink szerint

mindkét esélyes jelölt eldöntötte,

hogy ringbe száll a posztért. Nem indul sem a vonatkozó szocialista víziókban vezető mumusként szereplő Horn, sem a jelöltségét hónapokig lebegtető Szent-Iványi István európai parlamenti képviselő. Utóbbi ügyvivőként térne vissza a belpolitikába, és inkább beáll Fodor mögé. A belső ellenzék eddigi informális vezetőjének első vonalbéli támogatói közé tartozik még Bőhm András, az ot elnöke, valamint Béki Gabriella és Gulyás József ügyvivők. A szűk csapaton kívüli bázis része még Kis Zoltán ügyvivő (volt környezetvédelmi államtitkár és elnökjelölt), illetve Ungár Klára, aki Fodorral együtt távozott a Fideszből 1993-ban. A Fodorral több évtizedes baráti viszonyt ápoló Kis János alapító-pártelnök (aki 2002-ben kilépett) vélhetően nem exponálja magát a belső kampányban, a pártelnökjelölttel sok tekintetben közös platformon lévő Bauer Tamás közgazdász nyílt kiállása pedig inkább rontaná Fodor elnöki esélyeit. A Fodor-team lényeges háttérembere Ádám Zoltán közgazdász, aki a szakértői backgroundot tartja öszsze. Ádámnak két éve az ÉS-ben igen kategorikus véleménye volt a mostani ellenfélről: "A gazdasági tárcát irányító Kóka János egy gazdaságpolitikailag képzetlen, céljait tekintve a fejlesztéspolitika jelentőségének és a versenyképesség javításának önmagában üres frázisait pufogtató technokrata." Azóta - néhány Beszélő-beli megnyilatkozásából ítélve - némileg javult a véleménye, mi több, mára a Kóka támogatására tavaly életre hívott, párton belüli Liberális Gazdasági Tanács egyik meghatározó embereként is működik.

A Fodor-Kóka meccsben nem ez az egyetlen pikantéria: a miniszter stratégiai stábjában (Vision Group) aktív tagként vesz részt például Vágvölgyi B. András (a Narancs egykori főszerkesztője), aki szintén közreműködött Fodor Fideszből való disszidálásában, valamint az SZDSZ-ből történt távozásáig a liberális belső ellenzékhez tartozó Hack Péter. A konzervatív liberálisnak tartott alkotmányjogász prominens figurája a Hit Gyülekezetének is, ám forrásaink - szabaddemokraták és hitgyülisek egyaránt - kizárják annak lehetőségét, hogy a párt 1988-as megalakításában aktív szerepet vállaló, emberi jogi affinitása miatt az SZDSZ mellett sokáig kitartó, ám a teológiájából következően életforma-konzervatív neoprotestáns egyház újra felvegye a néhány éve elvi és személyes okok folytán is megszakadt együttműködést a liberálisokkal. Hack személyes szerepvállalásáról lehet csak beszélni. Kóka szűk stábjába rajtuk kívül még Csepeli György szociológus (az első Gyurcsány-kormány végén környezetvédelmi államtitkár), az SZDSZ-körökben jelentős megmondóembernek tartott Juhász Pál agrárközgazdász (volt képviselő és ot-elnök), Majtényi László korábbi adatvédelmi ombudsman, illetve Jaksity György üzletember, volt tőzsdeelnök tartozik. A csapat meghatározó figurája Bruck Gábor kommunikációs szakértő, aki a gazdasági tárcával áll szerződésben, a koordinátor pedig Baranyi Imre, aki a napokban távozott az ÁPV Zrt. igazgatóságából, és politikai tanácsadóként működik közre a Kóka-kampányban.

A további ismert figurák közül egyelőre nem foglalt állást Eörsi Mátyás és Gusztos Péter ügyvivő (valamint Kovács, aki - mint említettük - jelen állás szerint maga is elnök lenne); előbbi vélhetően azonban Kókát támogatja majd, utóbbi pedig nem exponálja magát a kampányban, mivel az ügyvivői posztot saját jogon szeretné elérni. Gusztos a Narancsnak azt mondta, elnökké választásuk esetén együtt kell működni, mi több, meggyőződése, hogy

szükségük lesz egymásra,

bárki fut is be elnöknek. (A belső szakadás elkerülése amúgy főként a Fodor-stábnak lényeges szempont, ez volt a feltétele információink szerint Békinek és Szent-Iványinak is.) Tíz év Gulagot ugyan egyik aspiráns sem ígér a másiknak győzelme esetére, de egyelőre pozíciós ajánlatok nem születtek (és várhatóan már csak április elseje után születnek). Jelenleg csak találgatások léteznek arról, hogy például Kóka igazságügyi miniszterként vinné be a kormányba az esetleg alulmaradó riválisát, míg Fodor csak azt tudná ajánlani, hogy pártelnökként kitart riválisa mellett bármilyen súlyos koalíciós konfliktus esetén is. (A frakcióvezetéssel például egyik jelölt sem tud mit kezdeni: Kókának egyelőre nincs olyan embere, aki felválthatná Kunczét, ezért azt ambicionálja, hogy azon a poszton egy évre még maradjon a visszavonulásra készülő politikus, míg Fodor - a négyes fogat összeállította 21 fős képviselőcsoportban - legfeljebb öt-hat szavazatra számíthatna biztosan.)

A látszat ellenére - ti. hogy Kóka előrelépést ajánlana ellenfelének, míg Fodor csak a status quo fenntartását - a gazdasági miniszter járhatna jobban egy ilyen deallel, akinek viszonya az utóbbi hónapokban feszültté vált a miniszterelnökkel. Ennek okát több forrásunk is a szocialisták belső konfliktusaiból eredezteti: az MSZP elnöki posztjára egyedül aspiráló miniszterelnök átmenetileg kiegyezett a korábban általa - akár adminisztrációs trükkök útján is - leváltani kívánt Puch László pártpénztárnokkal, akivel viszont Kóka került éles konfliktusba még tavaly szeptemberben. Minisztériumi informátoraink a konfliktus - amúgy politikaiélet-szerte terjedő - hírét megerősítették. Azt viszont nem, amit egyes forrásaink tényként állítottak, miszerint Kóka egyenesen kidobta a nála lobbizó Puchot a miniszteri irodából, aki egyenesen a kormányfőhöz szaladt, hogy emlékeztesse az egyezségükre. A Kóka-Puch ellentétet megerősítik azok a hírek is, miszerint a liberális párt körül mozgó fundraiserek szocialistákkal is jó kapcsolatot ápoló szegmense egyértelműen a miniszter ellen foglalt állást az elnökválasztási kampányban. A konfliktus érdeméről részleteket nem lehet tudni, bár többen fölhívták a Narancs figyelmét arra, hogy Kóka az M0-s, az M7-es autópálya mellett a 71-es út építésére utalt egy Népszabadság-interjúban ("Elrontottam sokak játékát", 2006. október 19.). Az különösebb jóstehetség nélkül is valószínűsíthető, hogy a pártfinanszírozás még komoly koalíciós konfliktusok tárgya lesz az idén, kivált az SZDSZ elnökválasztása után: míg Fodor elvi okok miatt hosszú évek óta elkötelezett az ügyben, az aktuálpolitikai érdekek okán Kóka is rákényszerül a rendszer alapvető reformjának szorgalmazására.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.