Több ezer egészségügyi dolgozó gyűlt össze a Hősök terén

  • narancs.hu
  • 2021. július 31.

Belpol

A tömeg Kásler Miklós lemondását követelte.

Szombat délelőtt kezdődött a Hősök terén az egészségügyi dolgozók demonstrációja, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara hivatalosan "nagygyűlésként" hirdette meg az eseményt.

A szakdolgozók elsősorban amiatt tiltakoznak, hogy bár a márciusban hatályba lépett egészségügyi szolgálati jogviszony negatívumai rájuk is vonatkoznak, nem kaptak az orvosokéhoz hasonló béremelést, így tovább nőtt a bérszakadék az ápolók és az orvosok között.

Azt kérik a döntéshozóktól, hogy állítsák vissza a szakdolgozók közalkalmazotti státuszát, és egy szeptemberi, 30 százalékos béremelés után igazítsák a bértáblájukat az orvosokéhoz. 

Balogh Zoltán, a MESZK elnöke elmondta, hogy korábban szerettek volna tüntetni, de tavasszal ez a kórházakban kialakult helyzet és a jogszabályi tilalom miatt nem volt lehetséges.

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

Balogh szerint 3 ezer szakdolgozó nem írta alá márciusban az új jogviszony alapján előkészített munkaszerződést, az ő távozásuk óriási veszteség a kórházaknak és a betegeknek.

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

A rendezvényen felszólalt Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke , és már területről érkezett szakszervezetek is képviseltették magukat, például a pedagógusok és a szociális szférában dolgozók érdekképviseletei.

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

A szervezők meghívták Pintér Sándort és Kásler Miklóst is, de a két miniszter levélben mentette ki magát, ezeket fel is olvasták. Kásler levelének elhangzása után a néhány ezres tömeg hosszan skandálta, hogy "mondjon le."

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk