Több mint kétharmad: Megszavazták a Sargentini-jelentést

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 12., 13:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Elindul a 7-es cikk szerinti eljárás Magyarország ellen.

Elfogadta az Európai Parlament szerdán Judith Sargentini holland zöldpárti képviselőnek a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló jelentését. Ezzel elindul az úgynevezett 7-es cikk szerinti eljárás Magyarország ellen, amelynek végén az Európai Tanács akár a kormány uniós szavazati jogának megvonásáról is dönthet.

A jelentést 448 igen, 197 nem és 48 tartózkodás mellett fogadták el, azaz simán meglett a szükséges kétharmados támogatottság. 2017 tavaszán, amikor az egész folyamat elindításáról szavaztak, csak 393 képviselő nyomott igent.

7 égetően fontos kérdés a Sargentini-jelentésről

Minden, amit még Orbán mai színre lépése előtt tudni érdemes az Európai Parlament eljárásáról. Az Európai Parlament kedden Orbán Viktor részvételével vitázik, szerdán pedig szavaz arról a jelentésről, amely az uniós alapszerződés 7-es cikkelye szerinti eljárás megindítását javasolja Magyarországgal szemben.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 12., 13:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  yoyo
  2018. szeptember 12., szerda 13:51
  hála az évtizedes brüsszelezésnek, sorosozásnak, a szabadságszerető magyarok ezentúl 7/8-dal fogják Orbánt újra- és újraválasztani. Csak olaj lesz a tűzre, hogy esik a forint, hogy elvész az uniós támogatás.
  Szabadságharcban a magyar nem tűr gyengül el az ilyesmiktől.
 2. 2
  yoyo
  2018. szeptember 12., szerda 13:52
  -tűr

  (Kossuth, Klapka és Türr)

 3. 3
  Kovacs
  2018. szeptember 12., szerda 13:55
  1: Ki beszél itt a "magyarokról"?
 4. 4
  Kovacs
  2018. szeptember 12., szerda 14:02
  És igen, nagyon helyes, hogy az "eljárás" folytatására szavaztak. Az ország 30 %-a, akik nem a fasisztáskodásban érdekeltek, hanem egy demokratikus jogállamban, kaptak egy pozitív üzenetet az Európai Parlamenttől. (egyébként ez az újság is, akinek az online felületén kóborlunk. Mi a bajod tulajdonképpen yoyo?)
 5. 5
  yoyo
  2018. szeptember 12., szerda 14:10
  Kovacs, a dolog praktikus oldalát próbálom nézni.
  Egy ilyen lépésnek úgy 2010-11 környékén lett volna értelme - az unió szempontjából. Hogy ez a packázó, pávát táncoló, bomlasztó politika még a kezdet kezdetén megkapja a szigorú figyelmeztetést.

  Szép, hogy erre az szavazásra ilyen nagy számban megjelentek, és az arány is mutat valamit abból, hogy az intézményes demokrácia hívei még azért többségben vannak.

  Sajnos 1:
  Uniós szempontból ez már eső után köpönyeg

  Sajnos 2:
  Kishazánkban ez nem köpönyeg, hanem az olaj, és nem eső után, hanem bele a tűz fészkes közepibe.
 6. 6
  Kovacs
  2018. szeptember 12., szerda 14:31
  5: a praktikus oldala az lenne, ha ezt az üzenetet (mert ugye ennek inkább csak szimbolikus értelme van) okosan lefordítják az önormányzati választásokra. Be lehetne fejezni ezt a "csökönyös magyar fejjel" való törzsi gondolkodást. Esetleg neked is? Mert ha esetleg netalán tán úgy járt volna a Sargentini jelentés, mint a Tavaresé...akkor azt írtad volna, hogy most bizony helyes döntés született, most fog észre térni a magyar nép? Együttesen. A magyar haza (hehe) a magyar hazában döntendő el. Az meg már eldöntetett ezer éve.
 7. 7
  szegedi789
  2018. szeptember 12., szerda 14:48
  Yoyo pesszimizmusát értem, de a rezsim mai logikáka szerint bármit teszünk, az kiváltja a rezsim haragját, és kellően szemét kampányba kezd bármi ellen. Ha Soros civil mozgalmakat támogatja, ha az EP igen fontos és elgondolkodtató üzenetet küld kis hazánk politikai közönségének, illetve ha csak annyit plakátol ki az ember fia, miszerint OV-ék "lopnak". Szóval bármikor.

  Ez persze felvet egy másik kérdést: mi hol vagyunk ? Illetve demokratikus pártjaink? OV úgy csinál 4/5-t , 7/8-ot, ha csak egyes egyedül van a porondon. Yoyo pesszimizmusából én is részesedek, illetve ez nem is pesszimizmus, hanem egy elég dühítő hiányérzet.

  Elempé, tudjuk. Emeszpé fél majd szavazatuk fogadtatásától. Jobbik szintén nyomja migránsozást. Tőlük lenne idegen?

  Ellenzék 8-10-15-... év alatt nem mondott egy értelmes mondatot pl. Európa-politikáról. Nem tudjuk a közhelyeken kívül, miért jó nekünk az EU. Föderációról és sok-sok fura fogalomról max. csak OV beszélt a maga hazug és gyülöletkeltő szövegelésével. Persze csak a züllött, migránsfaló retorikába beágyazva. (Egyébként ő se mond sokat, tegnapi évszázados toposzok puffogtatásával jött, na meg a jó öreg migránsozással.) OV mond egy történetet, amire az ellenzék kényszeresen/kényelmesen reagálgat. Vagy úgy tesz...

  2011 táján se volt jobb, bár több ember volt az utcán. Tényleg ma nem kéne egy százezres tüntinek lenni Budapestebn ?

  Politikai közösségünk passzivitása, így a gondolatmenetem végére, inkább idegesítő. Pont most ! ! !
 8. 8
  Kovacs
  2018. szeptember 12., szerda 14:56
  7: Hát persze, így se jó meg úgy se jó. Várjuk tovább a "sült galambot". De azt is először meg kell sütni. Valakinek. (hehe) Most az Európai Parlament sütögetett volna egyet. Kérdés: Kell-e ez valakinek és hajlandó-e tovább sütni.
 9. 9
  yoyo
  2018. szeptember 12., szerda 14:57
  szegedi789

  százezres tüntetés!
  jé!

  ugye, ez milyen?

  valamikor ennél lényegesen kisebb(nek tűnő) ügyek esetén is azt gondoltam, felháborodott tömeg lepi el a tereket.
  És ez most eszembe se jut. És halálosan meg lennék lepve, ha egy óriási spontán tiltakozás támadna (az lenne hiteles és valóságos, nem valami ilyenkor jellemző momentumos vagy millás léggömbös családi séta)
 10. 10
  szegedi789
  2018. szeptember 12., szerda 15:08
  Nem várok sült galambra, de a fenti fontos hírnek csak akkor lesz értelme, akkor lesz eredménye, mégpedig politikai, ha lesz értő közönség. Amely egy kérész életű sajtótájékoztatón (ezfelháborítózáson) túl kezdeni tud valamit ezzel. De a mai ellenzéki pártok val'szeg jövőhétre se látják tisztán a jövőjüket...

  Ez fontos része egyébként ennek a közügyek megvitatásáról lenevelő mai berendezkedésnek. Elég meglepett lennék, annyi szent, ha májusig valami kizökkentené ebből a depolitizált langyos vízből 2-3 milkó nem kormánypárti szavazót...

  Persze legyünk optimisták, OV most szélre került, remélhetőleg néppártos védettsége is drámaian csökkent ezzel, egyértelműbb lett a kép, a nagy összkép stb. stb.

  Májusban meg saját pályáján, amit állítólag kinőtt, lehetne alaposan megszorítani, vagy lesöpörni.

  Ez utóbbihoz még keresünk valami csodafegyvert...

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra