Több problémát is talált a Velencei Bizottság a CEU-t célzó törvénymódosításban

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 11., 18:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Vajon, mit szól ehhez a Fidesz?

A Velencei Bizottság pénteken közzétett döntése értelmében lényegében a magyar kormánynak ki kellene szednie mindent a felsőoktatási törvény módosításából, ami a CEU-ra vonatkozik. A közzétett előzetes álláspont szerint a törvény szabályai általában véve megfelelnek az európai gyakorlatnak, de számos követelménye túlságosan szigorú és nem is megalapozott, mert már működő felsőoktatási intézményekre is vonatkozik – írja a hvg.hu.

Bár a Velencei Bizottság elismeri, hogy egy országnak joga van szabályozni a területén működő külföldi felsőoktatási intézményeket, kivált, ha erre nem léteznek egységes európai normák, modellek. Ezért a magyar hatóságok döntésétől függ, hogy át kell-e alakítani a szabályozást, és ha igen, mikor, „de a módosítások törvényesen csak a Magyarország területén még nem aktív külföldi intézményekre alkalmazhatók, a már működő egyetemek esetében más a helyzet”.

A Velencei Bizottság másik fő megállapítása az, hogy túl gyorsan fogadták el a törvényt, amely ilyenformán nem tette lehetővé, hogy transzparens legyen a törvényalkotási folyamat, az érintett feleknek nem adott lehetőséget az előzetes konzultációkra, pedig az a demokratikus legitimációt is szolgálta volna. És bár a törvénymódosítás nem nevezett meg egyetlen intézményt sem, a Velencei Bizottság szerint is a változás legfőképp a CEU-t érinti.

A Velencei Bizottság előzetes állásfoglalásában felszólította a kormányt, hogy ne írjon elő nemzetközi megállapodást a származási országgal, ne kelljen a székhelyen egyetemi oktatást nyújtani, töröljék el a névhasználatra vonatkozó, indokolatlan szabályozást, emellett pedig Magyarország kormánya ne korlátozza a külföldi és a magyar partneregyetemek közti együttműködéseket és biztosítsa, hogy a munkavállalásra vonatkozó szabályok ne befolyásolják az egyetemi szabadságot.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 11., 18:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4 galambocskám
  galambocskám
  2017. augusztus 12., szombat 10:29
  Van az úgy hogy az ember nem lát a jövőbe.

  http://www.hetek.hu/hit_es_ertekek/201507/nyilt_level_a_ceu_rektoranak

  "A kezdettől nyílt Facebook-szerveződés dacára ezt az előadást a CEU kommunikátorai, élén a Facebook-profilján török zászló előtt pózoló Rüll Ildikóval, zártkörűnek minősítették, és a biztonsági őrökkel távolíttatták el a teremből a külsős érdeklődőket. Mint kiderült, nem véletlenül, Massad nem hazudtolta meg magát: Izraelt sokadszor „gyarmatosító, apartheid entitásnak” nevezte, amelynek nincs létjogosultsága, ezenkívül szerinte a palesztinok „nagyot hibáztak, amikor feladták a fegyveres harcot a cionistákkal szemben”. A zsidó Soros György alapította, Ön által vezetett intézményben tehát órákon át nyílt zsidó- és Izrael-ellenes hangulatkeltés folyt, erősen terrorizmusbarát beütéssel."
 2. 3 rworse
  rworse
  2017. augusztus 12., szombat 08:59
  "Vajon mit szól ehhez a Fidesz?"

  Hát ehhez azt, hogy a Velencei Bizottság lelkesen ünnepli a CEU-törvényt, ami a magyar kormány sorosmegállító migráncspolitikája helyességének elismerését is jelenti.
 3. 2 yoyo
  yoyo
  2017. augusztus 12., szombat 07:16
  kiegészítve, mondjuk ki, a velencei bizottság érdemben NEM ítélte el a CEU-törvényt. És ennek a kimondásához fideszesnek sem kell lenni.
 4. 1 yoyo
  yoyo
  2017. augusztus 12., szombat 07:14
  bocsánat, de ez a szöveg olyan diplomatikus, dodonai fos, finom, udvarias "esetleg, netalán, alapvetően jogos, de ha lennének szívesek", amitől Szabó Zoltán dadogni szokott, zavartan pislogni, majd fontolóra venni a lemondását.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra