„Többek vagyunk, mint egy X a szavazólapon”

  • Gera Márton
  • 2016. november 19.

Belpol

„A Fidesznek az a fontos, hogy ne jöhessen egy új erő” – mondja a stratégiai tanácsadó, aki nemrég saját pénzen készített kutatást a magyarok politikai értékrendjéről.

magyarnarancs.hu: Közgazdászból lettél újságíró, aztán stratégiai tanácsadó, közben dalszövegeket írsz és focizol. Hogy jön ide a magyarok ideológiájának kutatása (a kutatás itt olvasható)?

Naszádos Péter: A zene és a foci két örök szerelem, de csak hobbi. Közgazdászként végeztem, és igazából már az egyetem alatt is kutatgattam. Később a Nemzetgazdasági Minisztériumnál dolgoztam, ahonnan eljöttem végül, és aztán kerültem a Blikk politikai rovatához, majd stratégiai tanácsadó lettem. Sok embernek és cégnek adtam tanácsot, többek között az MSZP-nek is, valamint több kutatásban is részt vettem, rengeteg mélyinterjút készítettem vidéken és Budapesten. Mindig azt gondoltam, hogy sokkal többek vagyunk annál, mint egy X a szavazólapon, és lehet, hogy nem tudjuk pontosan a definíciókat, de van értékrendünk, és nem nihilista emberek vagyunk. Ezért kezdtem el ezzel foglalkozni, már régóta bennem volt a téma.

magyarnarancs.hu: Készült már itthon hasonló kutatás?

NP: Nem tudok róla.

magyarnarancs.hu: Nyolc ideológia közül lehetett választani: van itt jobboldali, konzervatív, polgári, liberális, baloldali, balliberális, szociáldemokrata, de még konzervatív baloldali is. Ezeket te választottad ki?

NP: Nem, ezek mélyinterjúk alapján születtek. Elmentem ismeretlen helyekre, elmentem falusi kocsmákba, földekre, budapesti panelekhez, és beszélgettem az emberekkel az értékrendjükről.

false

 

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: És ilyenkor valaki azt mondta, hogy „én konzervatív baloldali vagyok”?

NP: Igen, sokan tényleg ezt mondták. Ma Magyarországon van egy nagy keresztény, de baloldali bázis, ha máshogy közelítjük meg a definíciót. Ha megnézzük a magyar társadalmat, mindenki ki tud választani egy elsődleges értékrendet.

magyarnarancs.hu: Azt írod, hogy ez egy belső kutatás. Ez mit jelent?

NP: A kutatás egy részét tettem csak nyilvánossá, ebben nincs benne például, hogy az emberek hogyan határozzák meg konkrétan az értékrendjüket, mi nekik a fontos. Még két kutatást készítettem a témában: az egyiket egy esetleges előválasztásról, hogy miként állnak hozzá a magyarok, a másikat pedig arról, hogy mit szólnának a választók egy új párthoz.

magyarnarancs.hu: Szinte alig vannak olyanok, mindössze 4 százalék, akik a fentiek közül egyik ideológiát sem vallják magukénak. Ilyen sziklaszilárdan megvan a saját ideológiánk?

NP: Igen. Ez valamilyen szinten hit kérdése is: nem tudok meggyőzni valakit, aki például polgárinak tartja magát, hogy ő mégsem polgári.

false

magyarnarancs.hu: A kutatásod szerint a polgári szavazók 66 százaléka nem talál magának pártot.

NP: Eddig a jobb- és szélsőjobboldali szavazók voltak azok, akik úgy érezték, nincsenek megszólítva, egyedül a Jobbik állította őket valamennyire maga mellé. A jobboldali szavazók nagy része nem is ment el szavazni, helyettük a polgáriak voltak a Fidesz támogatói. A Fidesz nem gyengült meg, de az elmúlt két évben kicserélődött a szavazótábora. Orbán Viktor azt láthatta, hogy a menekültválság hatására a Jobbik képes lehet maga mellé állítani a jobboldali szavazókat. Ilyen értelemben matematikai döntés született: visszazárom a Jobbikot, elveszem, aktivizálom a jobboldali szavazókat, és ezért cserébe vesztek polgáriakat, de tudom, hogy őket jelenleg senki nem képes megszólítani.

magyarnarancs.hu: De a Fidesz miért fütyül a polgári szavazókra? A kutatás szerint majdnem ők vannak a legtöbben a társadalmon belül.

NP: Viszont a jobboldali szavazók a legnagyobb tábor. Szerintem nem a Fidesz gyengült meg, hanem a polgári Magyarországba vetett hit, de még mindig sokan hisznek a polgári Magyarországban. Ha megnézzük az elmúlt 12 évet, látjuk, hogy majdnem teljesen megszűnt a középosztály, már szinte ki sem mutatható. Létrejött egy szűk felső középosztály, először egy technokrata, most meg egy ideológiai, a többieknek viszont nehezebb lett, de értékrendileg az emberek ettől még középosztálybelinek érzik magukat.

false

magyarnarancs.hu: G. Fodor Gábornak igaza volt, hogy a Fidesz polgári Magyarországa politikai termék, és erre most a polgáriak is rájöttek, nem?

NP: Nem gondolom, hogy azok, akik csinálták a Fideszt, ne hittek volna a polgári Magyarországban, vagy ne hinnének sokan most is közülük, de a vezetés hozott egy stratégiai döntést.

magyarnarancs.hu: Hogy a jobboldaliakat, és nem a polgáriakat kell megszólítani?

NP: Igen, egy jobboldalit máshogyan kell megszólítani, mint egy polgárit. Mondok egy példát: az október 2-i népszavazás érvényes lehetett volna, azonban az a kampány, amit folytattak, csupán a jobboldalikat vitte el, de a polgáriak és a konzervatív baloldaliak, akik rengetegen vannak, azt mondták, hogy ezt már nem. A menekültekre épülő kampány most kezd kifutni, így a Fidesz megpróbál rámenni olyan témákra, mint az adócsökkentés, amelyekkel azt reméli, hogy megszólíthatja újra a polgáriakat. Azt nem tudom megmondani, sikerülhet-e, de nem hiszem, hogy ez feltétlenül szükséges, ha a jelenlegi status quo fennmarad, akkor kvázi nyer. A Fidesznek az a fontos, hogy ne jöhessen egy új erő, mivel létrejött egy polgári–konzervatív baloldali tömeg, és nem egyértelmű, hogy ha valaki jönne, akkor ők nem mozdulnának-e meg.

false

magyarnarancs.hu: Azt írod, hogy a demokratikus ellenzék elvesztette legnagyobb bázisát, a konzervatív baloldaliakat. Ez már 2010-re megtörtént, nem?

NP: Nem 2010-re, hanem már a 2006-os választások után. A konzervatív baloldaliak hosszú évek óta azt érzik, hogy nincsenek megszólítva. Az MSZP-nél is volt egy stratégiai váltás, egy látható balliberális fordulat 2006 után, amitől a konzervatívabb szavazók elmentek a párttól. Az más kérdés, hogy jó volt-e ez a fordulat, de ez egy logikus lépés volt, kommunikált valamit az MSZP, és erre jött egy reakció a választók felől. Ebből is látszik, hogy sokkal többek vagyunk, mint egy X: jön egy fordulat, és arra reagálnak az emberek.

magyarnarancs.hu: De a Demokratikus Koalíciónak láthatólag sikerült a konzervatív baloldaliakat is megszólítani. Szavazóik 48 százaléka ezt az ideológiát képviseli.

NP: Csakhogy a DK támogatottsága mindössze 4 százalék, a konzervatív baloldaliaknak pedig alig 9 százaléka húz csak a Demokratikus Koalíció felé. Nem az én tisztem megítélni Gyurcsány Ferencet, de az emberek belőtték egy adott értékrendhez: ő egy balliberális ember. Teljesen mindegy, mit mond, a balliberálisok 70 százaléka rá szavaz. Szerintem a demokratikus ellenzéki oldalon valamilyen ideológiai váltás kell ahhoz, hogy sikerüljön megszólítani a konzervatív baloldaliakat.

false

magyarnarancs.hu: A Kétfarkú Kutya Pártnál a legvegyesebb az ideológiai összetétel. Ide mennek tehát azok, akik már végképp megcsömörlöttek a politikától?

NP: Inkább azt mondanám, ide mennek a dafkeszavazók. A Kétfarkú Kutya Párt nem fogja megszólítani a polgári vagy konzervatív baloldali emberek millióit, de minden értékrenden belül vannak dafkeszavazók, akik azt mondják, hogy legalább nevessünk egy jót. Ha a Kétfarkú Kutya Párt a szó klasszikus értelmében nem kezd el politizálni, akkor szerintem ők bejutnak a parlamentbe. Sőt, ha csinálnak egy olyan kampányt, amely arra épül, hogy „véletlenül se szavazz rám”, akkor biztosan meglesz az 5 százalék.

magyarnarancs.hu: Mit mondtak neked az emberek, milyen új pártot szeretnének?

NP: Erről nem szeretnék beszélni egyelőre, de azt mondhatom, hogy ma egy kicsit olyan a helyzet, mint a régi húsboltos viccben. A magyarok – a választók – bemennek a boltba, és kérnek egy tarját, de nincs. Kérnek combot, az sincs. Aztán már a csirkeaprólékra is azt mondja az eladó, hogy nincs, és a hentes még ki is szól, hogy ki mer válogatni. Az emberek pontosan tudják, mit várnak el egy új párttól vagy a jelenlegi pártjuktól, csak hát az nem nagyon kapható, és még az jön le, hogy a választó a hibás ezért.

magyarnarancs.hu: Ha valakik megvennék az ún. belső kutatásod, eladnád?

NP: Voltak próbálkozások az elmúlt napokban.

magyarnarancs.hu: Pártok részéről?

NP: Is. De én igazság szerint azért csináltam meg saját magam ezt a kutatást, azért vonultam vissza ilyen értelemben, hogy tényleg független munka legyen, és szeretném azt is, hogy eljusson az emberekhez.

Figyelmébe ajánljuk