Tökélyre fejlesztették a megalázást: a tanóráról hívták ki a tanárt, hogy kirúgják

  • narancs.hu
  • 2017. november 16.

Belpol

Empatikus módja a felmondásnak.

„Volt olyan ügyfelem, akit tanóráról hívott ki az intézményvezető, hogy közölje vele: hónapokkal korábban elérte az öregségi korhatárt, ezért már nem taníthat tovább, sőt már rég nem dolgozhatna az iskolában. Ott helyben, közös megállapodással meg is szüntették közalkalmazotti jogviszonyát.” Ezt mesélte a Népszavának Nyitrai Károly, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvédje, aki szerint az ügy nem csupán jogi, hanem morális aggályokat is felvet.

A történet annak kapcsán került elő, hogy a lap a pedagógushiánnyal és a nyugdíjaskorú tanárok visszafoglalkoztatásával foglalkozott. A szakszervezet ügyvédje azt mondta, hogy a tankerületekben egyre elterjedtebb gyakorlat „az öregségi korhatárt elért tanárok jogviszonyának azonnali, automatikus megszüntetése, pedig a közalkalmazotti törvény szerint azt csak felmentéssel lehetne megszüntetni”. Vagyis megpróbálják őket rávenni, hogy közös megegyezéssel vagy lemondással távozzanak.

Képünk illusztráció!

Képünk illusztráció!

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A fent említett eset 2016 elején történt: a tanár 2015 elején elérte ugyan a nyugdíjkorhatárt, viszont erről sem az iskolafenntartó, sem a vezetés nem tájékoztatta. „Miután kihívták óráról és az orra alá nyomták a közalkalmazotti jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséről szóló nyilatkozatot, azt is megemlítették neki, ha nem írja alá azonnal, arra a hónapra járó fizetését sem kapja meg” – írja a lap.

Nyitrai a történtek miatt megkereste az állami iskolafenntartót, de semmilyen választ nem kapott, az idős pedagógus pedig nem akart bírósághoz fordulni.

Lassan nem lesz, aki tanítsa a gyerekeinket: óriási a pedagógushiány, több ezren inkább szakmát váltottak

Nem csoda, hogy már a Vatera is tele van olyan álláshirdetésekkel, amelyekkel tanárokat toboroznának. Még idén április végén nyilatkozta azt a Népszavának Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, hogy drámai a pedagógushiány Magyarországon, csak a 2016/2017-es tanévben több mint 5 ezer tanár intett búcsút a pályának.

Figyelmébe ajánljuk