Török Gábor: A Szájer-ügy hatása brutális volt

  • narancs.hu
  • 2020. december 21.

Belpol

A Fidesz belvilágában is mély sebeket ütött a Szájer-ügy Török Gábor szerint.

"A Fidesznek már most is van oka az aggodalomra" - nyilatkozta a Népszavának adott interjúban Török Gábor.

A politológus annak kapcsán fejtette ki véleményét, hogy több közvélemény-kutató cég a Fidesz hibahatáron túli népszerűség csökkenését mérte. Szerinte az egységesülő ellenzék miatt az már biztos, hogy a 2022-es választás teljesen más lesz, mint az előző három. 

Kijelentette, hogy az már biztosan látszik, hogy kormány a járványkommunikációja - például az, hogy a halálozások számához kell mérni a védekezés eredményességét - nem volt jól kigondolva.

A Szájer-ügyről beszélve kifejti, hoyg annak hatása brutális volt. "Akkorát ütött a nyilvánosságban, olyan mértékben jutott el a kormánypárti választókhoz is, hogy itt csak kármentésről lehetett szó. Ebből a szemszögből nézve nem vétett bődületes kommunikációs hibát a Fidesz, személyesen mégis azt tapasztalom, hogy

a párt belvilágában is nagyon mély sebeket ütött az ügy"

- magyarázza Török.

Egy lehetséges kormányváltás esetéről Török azt tartja, hogy a Fideszhez hű vezetők akkor is megmaradnának: "Azt feltételezem, az érintettek még egy Fidesz-vereség esetén is úgy gondolnák 2022-ben, hogy ez csak átmeneti állapot lesz, és legkésőbb 2026-ban, de inkább már korábban hatalomra kerül a párt, mert az ellenzéki koalíció nem lehet életképes. Vagyis továbbra is lojálisak maradnának, de ha az új koalíció szilárdan a helyén maradna, akkor ez is változhatna. Az ellenzék számára a közös lista kialakítása és a közös jelöltek megtalálása csak az első és a legkönnyebb akadályt jelenti. A legfontosabb az lehet majd, hogy ezek a pártok bebizonyítsák: tartósan képesek kormányozni."

Hozzáteszi azt is, "hogy Gyurcsány Ferenc rehabilitációja nélkül jelenleg nincs esélye a kormányváltásnak, ezt egyértelműen ki lehet jelenteni". Mindemellett kifejti, hogy "a kérdés ma már az, hogy lesz-e Gyurcsány Ferencnek jelentős ellensúlya az ellenzéki térfélen. Ebben azoknak a politikusoknak lehet szerepük, akik nem a gyurcsányi stratégia mentén gondolkodnak: a Momentum vezetőinek elsősorban, néhány jobbikos és szocialista vezetőnek, erős polgármestereknek, valamint Karácsony Gergelynek".

A Orbán által  megteremtett jelenlegi hatalmi berendezkedéséről elmondja, hogy nem egy rendszerről, hanem sokkal inkább egy személyes hatalom kérdéséről beszélünk. "Nincs új rendszer, csak egy példátlanul sikeres politikus, politikai vállalkozó újszerű hatalomgyakorlási technikája és tudatosan, következetesen felépített hatalomgyára. Ez természetszerűleg nem örökíthető, mert Orbán Viktor személyéhez kötődik. Rendszertanilag nem érdemes vizsgálni, sokkal izgalmasabb a konkrét személyes kapcsolatok hálóját feltárni, mert minden ezeken keresztül működik" - teszi hozz.

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.