Tüntetések hétvégéje – Demonstrációk sora várja a résztvevőket

  • narancs.hu
  • 2016. október 21.

Belpol

Forradalmi hétvége elé nézünk. Összeszedtük, kik, mikor és miért tüntetnek október 23-án és előtte.

A Népszabadsággal és a sajtószabadság féltésével indul a hétvége: Művészek a sajtószabadságért, a Népszabadságért címmel rendeznek zenés demonstrációt civilek október 22-én 15 óra 30 perctől a Vörösmarty téren. A kiállás részeként beszédet mond Csepelyi Adrienn és Hargitai Miklós, a Népszabi újságírói, utóbbi a lap dolgozói szakszervezetének titkára. Fellép a Kistehén, Jónás Vera, Jordán Adél és a Puszi, a Magamnál jobban kórus, Nyári Zoltán operaénekes, Bornai Tibor, Pajor Tamás, Dés László és Fodor Tamás – a lista még bővülhet.

Folytatódik az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet Legyen köztársaság! című sikeres közéleti, kulturális fesztiválja. Szombaton 10 órától kerekasztal-beszélgetések, felolvasások és zene várja az érdeklődőket. Lesz Esterházy Péterre emlékezés, disputa '56 menekültjeiről, ott lesz Bán Zsófia, Spiró György, Dés László, Radnóti Sándor, Uj Péter és még sokan mások.

Október 23. sem ígérkezik unalmasnak.

10 órától Orbán Viktor lemond(atására) kerül sor a Kossuth Lajos téren. A diktatúrát emlegető esemény szervezői az önkényuralom ellen lépnének fel, ám az, hogy milyen eszközökkel és milyen keretek között, egyelőre ismeretlen. A Civil Ellenzéki Kerekasztal szervezésében beszédet mond Ujhelyi Sándor, a Ligetvédők képviseletében Antal Nikoletta, Hargitay Miklós, a Népszabadság újságírója, Bokros Lajos, a MOMA elnöke és Szabó Gábor Tuareg, a Demokratikus Ellenállás képviselője.

Civil Ellenzéki Kerekasztal - Timeline | Facebook

Mossuk le a gyalázatot! címen szerveződik ellenzéki tüntetés a Blaha Lujza téren. “Október 23-án, a forradalom 60. évfordulóján tüntetésre hívunk minden felelősen gondolkodó magyar polgárt. Mutassuk meg magunknak és Európának, hogy hűek vagyunk ’56 örökségéhez! Nemet mondunk a gyűlöletre, és a hazug propagandára! Párbeszédet akarunk, és nem hunyunk szemet az ellopott milliárdok, és a mindent elborító állami korrupció felett!” Beszédek sora lesz majd hallható e tüntetésen is, felszólal Bíró András alternatív Nobel-díjas polgárjogi aktivista,
Bokros Lajos, a MoMa elnöke, Galkó Balázs, színművész, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Karácsony Gergely, a PM társelnöke, Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke, fellép a Szilvási Gipsy Band, Tóth Krisztina, költő és Vajda Zoltán, az ÚMK ügyvivője.

A Jobbik 16 órától a Corvin közben emlékezik.

A nagy ellenzéki tüntetéssel párhuzamosan zajlik majd a hivatalos megemlékezés is: Orbán Viktor a Kossuth téren mond beszédet. Ehhez szervez füttykoncertet Juhász Péter és az Együtt, mert terveik szerint „mostantól minden alkalommal, amikor Orbán nyilvánosan szerepel, kifütyüljük”.

"Az 1000 síp október 23-ája" Fütyüld ki Orbánt!

A hétvége felemelő, izgalmas, rázós, kritikus és egyéb eseményeiről a Narancs online is tudósít majd.

Figyelmébe ajánljuk