Tusakodás a Független Kisgazdapártban: Mézesmadzag

  • 1998. október 29.

Belpol

Látványos, de gyors lefutású konfliktus tört ki az FKGP háza táján az önkormányzati választási bukta nyomán. Lányi Zsolt sok kisgazda véleményét mondta ki, amikor katasztrofális eredményről, a koalíció újragondolásának szükségességéről nyilatkozott. Általános a vélemény, hogy az elnök magára hagyta pártját, csak azért, hogy a következő két év alatt felkészüljön élete legnagyobb szerepére: a köztársasági elnökére. A vélekedés, úgy tudjuk, nem alaptalan. De mi lesz addig?
Látványos, de gyors lefutású konfliktus tört ki az FKGP háza táján az önkormányzati választási bukta nyomán. Lányi Zsolt sok kisgazda véleményét mondta ki, amikor katasztrofális eredményről, a koalíció újragondolásának szükségességéről nyilatkozott. Általános a vélemény, hogy az elnök magára hagyta pártját, csak azért, hogy a következő két év alatt felkészüljön élete legnagyobb szerepére: a köztársasági elnökére. A vélekedés, úgy tudjuk, nem alaptalan. De mi lesz addig?
MaNcs, X. évf. 44. szám, 1998. október 29.

Elszürkülés, beleolvadás a koalícióba, az önálló arculat hiánya - nem hallottuk már ezt valahol? De igen, a szabaddemokratáktól, négy éven keresztül. Az ugyancsak markáns arculatú, 90 éves Független Kisgazdapárt azonban hónapok óta csöndben asszisztálja végig a fideszes közéleti nyomulást, anélkül hogy bármit profitálna a fiúk területszerzési akcióiból. "Azt sem tudtuk elérni az ÁPV-nél, hogy néhány privatizálandó állami vállalat élére a mi kádereink kerüljenek" - panaszkodott egy FKGP-vezető lapunknak.

Több pártprominens megerősítette információnkat, amely szerint Torgyán doktor komolyan fontolgatja a 2000. évben esedékes államfői megméretést. "Orbán elhúzta előtte a mézesmadzagot, azóta kivonult a pártból, és csak a saját jövőjére gondol" - fogalmazott egyikük igen plasztikusan. A júniusi Fidesz-FKGP-koalíciós szerződés a kisgazdáknak adja a jelölés jogát, a Fidesz vétózhat, de hülye lesz vétózni. A Torgyánnak tett júniusi engedmény garantálja a ciklus első két évének nyugalmát, Torgyán köztársasági elnöksége pedig a következő kettőét, hiszen így nyilvánvalóan nem lesz oka az FKGP-nek kiugorni a kormányból. Technikailag egyébként nem nagy gond keresztülvinni Torgyán államfőségét az Országgyűlésben (csak az első két menet kétharmados, utána elég a feles többség), más kérdés, törekszik-e a Fidesz a konszenzus íratlan szabályára.

Eddig ugyan elég abszurdnak tűnt belegondolni Torgyán József államfőségébe, de

meglepő információt

kaptunk amerikai magyar forrásból. New York-i magyarok előtt, a főkonzulátus épületében tartott október 8-i előadásában Orbán Viktor hosszan fejtegette a kétpólusú pártszövetségek kialakulását, a klasszikus nemzeti-keresztény pártok hamarosan bekövetkező eltűnését és beolvadását a Fidesz vezette polgári unióba, közölte, hogy elégedett az FKGP és Torgyán eddigi koalíciós lojalitásával, majd indirekt módon értésre adta: a Fidesz elfogadta és támogatja Torgyán József államelnöki ambícióját. Ha ez igaz, akkor érthető, miért olyan visszafogott a kisgazda pártelnök Orbánnal és a kormánnyal szemben (már amikor nem akar búzát önteni a PM épülete elé), miért hagyta magára pártját a választási kampányban (saját szűkebb pátriája, Szabolcs kivételével), és miért hagyja, hogy az államfői poszt lebegtetésével csöndben megkezdődjön a pártban az utódlás kérdésének felvetése.

De van-e kisgazda élet Torgyán után? Egyelőre még vele sincs. "A párt kiürült. A kevés szakértőnk elment az apparátusba, a pártélet megszűnt, nincs világos stratégia, az értelmiség elpártolt tőlünk" - mesélte lapunknak egy budapesti FKGP-jelölt, aki jellemzőnek tartja, hogy még Frik László budapesti pártelnöknek is a Fidesz gyártott MaNcssárga színű plakátokat, úgy kellett utána külön rányomtatni, hogy a jelölő a Független Kisgazdapárt. A sokak szerint alkalmatlan Frik (akit Torgyán rövid gondolkodási idő után egyelőre mégsem menesztett) nyáron lett budapesti elnök Korényi Attiláné leváltása után. Többen bánják, hogy nem Szentgyörgyvölgyi Pétert választották e posztra, mások pont Szentgyörgyvölgyit, a (szinte nem létező) fővárosi kampány egyszemélyes koordinátorát teszik felelőssé a buktáért. (Érdekes viszont, hogy van, aki úgy tudja: Szabó János miniszter felelt a budapesti "kampányért".)

Megbízható információnk szerint a fővárosi kisgazdakudarc egyik lényeges okát Orbán Viktor is nyíltan elismerte, amikor ellátogatott az FKGP frakcióülésére: azt, hogy a Fidesz és az FKGP

nem állított közös listát

a fővárosban. "Ha ezt az MDF a Fidesz ellenkezése dacára keresztül tudta vinni, nekünk is ragaszkodnunk kellett volna ehhez, ha már kiálltunk Latorcai mellett" - mondta kérdésünkre egy neve elhallgatását kérő kisgazda, aki problémásnak tartja azt is, hogy nem működik, illetve egyoldalúvá vált a Fidesz- és a kisgazdafrakció közti egyeztetés. "Az nem egyeztetés, hogy Csépe Béla beül a frakcióülésünkre, és viszi a híreket a Fideszbe."

Még vezető kisgazdák is elég drámainak tartják minisztereik és államtitkáraik eddigi szakmai teljesítményét: a felkészületlenséget, a személyi kapkodást. A sajtó kellőképpen körbejárta Pepó Pál ökominiszter különböző autó- és munkaügyi kálváriáit, 120 ember kirúgását, debreceni ismerősök és ismeretlen kisgazda "szakértők" bevonását. És bár Torgyán közleményben állt ki a kisgazda gyökerekkel nem rendelkező, a párton belül is ismeretlen Pepó mellett, úgy tudjuk, a miniszterelnök csak most, az első száz nap után nem akart minisztert váltani, a kérdésre azonban január-februárban visszatér. Szabó János honvédelmi minisztert, úgy tudjuk, csak mostanában kezdi elfogadni a HM vezetése, a volt komcsi HM-vezetőket leváltani szándékozó Homoki államtitkárt állítólag már nehezebb megszokni. Lányi Zsolt, a honvédelmi bizottság kisgazda elnöke nemrég nyilvánosan megvonta a szakértői bizalmat a párt katonai kabinetjének vezetőjétől, Bokor Imrétől, a valódi szaktudással ott állomásozó Wachsler államtitkár pedig valószínűleg egy személyben csatlakoztatja hazánkat a NATO-hoz.

A legkínosabb

a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) működése: Torgyán doktor nem tudta hatástalanítani a búzabombát, a Fantázia Kft. révén befürdött a 600 ezer tonna FÁK-exporttal, ráadásul Szabadi Béla politikai államtitkár igen jelentős erőt fordít a Tamás Károly közigazgatási államtitkár elleni kompetenciaharcra. Értesülésünk szerint a Torgyán által "zseninek" tartott Szabadi ellen - stílusa és szakmai munkája miatt - már aláírásgyűjtés is folyt az FVM-ben, amit Tamásnak úgy kellett leállítania, hogy ne legyen botrány.

A Torgyán-függő Szabadinak sok kisgazda megkönnyebbülésére nincsenek pártelnöki ambíciói, annál inkább nyomul Gyimóthy Géza, aki meg nem erősített információnk szerint Homoki János barátjával megállapodott abban, hogy segítik felhozni egymást. Nem kizárt, hogy hiába: Torgyán (aki minisztersége óta havonta csak egyszer-kétszer intéz pártügyeket a Belgrád rakparton, döntéseket pedig egyre inkább csak informális, "kibővített elnökségi" formában hoz), inkább Bánk Attila frakcióvezetőt-pártfőügyészt favorizálja.

Sokan említik a választási kudarc okai között az értelmiséggel, a polgársággal való kapcsolatkialakítás kudarcát. "Persze hogy nem jön az értelmiség, ha egyszer nem vontuk be őket a munkánkba" - mondta keserűen egy fővárosi kisgazda. Rendületlenül működik viszont a kisgazda értelmiség Belgrád rakparti centruma, az Eckhardt Tibor Politikai Akadémia, igaz, itt is előfordulnak kabátlopási ügyek. Szó szerint. Október 22-én a kolozsvári Benkő Samu professzor, az Erdélyi Múzeum Egyesület elnöke tartott előadást a pártakadémián (hangosítás nélkül), amikor ismeretlenek egyszerűen kivitték a kabátját a rendőrök által biztosított székházból.

- seres -

Figyelmébe ajánljuk