Újabb elképesztő kamuberuházás: 436 millió uniós forrást adtak egy makettparkra, amit aztán 50 millióért el kellett árverezni

  • narancs.hu
  • 2017. július 15.

Belpol

A teljes beruházás költsége elvileg 650 millió forint volt.

Valamivel több mint két éve adták át Mórahalmon a Mini Hungary Parkot, az 1910-es Nagy-Magyarország területét mintázó területen ötven hazai és határon túli műemlék kicsinyített mását lehet megnézni. A nem csak elsőre túlzónak tűnő 650 millió forintos beruházásból 436 milliót az Európai Unió állt, a pénzt ki is fizették a Bornemzet Kft.-nek, a park megálmodójának.

false

 

Fotó: Youtube/Móra-Net Televízió

Kezdetben még évi negyvenezer látogatóval számoltak, de ennek a töredéke sem érkezett, és az is kiderült, hogy valami egészen nagy gond lehetett a támogatás felhasználásával, ugyanis a Nemzetgazdasági Minisztérium nemrég visszakérte a 436 millió forintot – derült ki az RTL Klub péntek esti híradójából. Ezután a Bornemzet Kft. totális csődöt jelentett, és a papíron 650 millióból épült parkot egy árverésen 50 millió forintért a mórahalmi önkormányzat vette meg azért, hogy ne legyen az enyészeté az egész terület.

Az önkormányzatnak restauráltatni is kell a makettek jelentős részét, amelyek annak ellenére is nagyon rossz állapotban vannak, hogy a beruházás során a befektető vállalta, időtálló anyagokból csináltatja meg a turisztikai attrakciónak szánt elemeket. Ezt egy 2015-ös kisfilmben az egyik készítő ki is jelentette.

Az RTL Klub megkérdezte a minisztériumot, hogy pontosan miért követelték vissza a teljes támogatási összeget, de egyelőre nem kaptak választ. Mindenesetre furcsa, hogy ennyi uniós forrást ki lehet osztani egy ilyen beruházásra még akkor is, ha végül kiderült a turpisság. Az már más kérdés, hogy a 436 millió mekkora része fog visszakerülni ténylegesen az államkasszába, hiszen egyelőre csak az árverésből származó 50 millió forint lehet biztos, az Opten céginformációs rendszere szerint a cégnek még tartozásai is vannak, különösebb tartaléka pedig nincs.

Figyelmébe ajánljuk