Újabb engedmény az EB-nek: visszaállítják a vagyonnyilatkozatok korábbi rendszerét

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 28.

Belpol

Kedden késő este adták be a javaslatot, visszaállna a korábbi rendszer. 

Kedden este 23.10-kor nyújtották be azt a törvényjavaslatot, amely visszaállítja a képviselők részletesebb vagyonnyilatkozati kötelezettségét – szúrta ki a hvg.hu.  

Ez a törvényjavaslat is része annak a csomagnak, amellyel a kormány az uniós helyreállítási alap forrásaihoz próbál hozzájutni, ezeket ugyanis a korrupciós kockázatok miatt tartja vissza az Európai Bizottság. 

A javaslat indoklásában Varga Judit igazságügyi miniszter azt írja: „A javaslat a vagyonnyilatkozat-tételre kötelezettek tekintetében az Európai Bizottsággal egyeztetett szabályok szerint változtatja meg az eljárási szabályozást.” Ez azt jelenti, hogy ismét vagyonnyilatkozatot kell majd adniuk a képviselővel együtt élő családtagoknak is – ez nem nyilvános, de a mentelmi bizottság láthatja –, másrészt újra be kell számolni az ingatlanokról, nagy értékű ingóságokról (például járművek, műkincsek), jövedelmekről, megtakarításokról és tartozásokról. Ráadásul ismét minden évben kell bevallást adni, először 2023 január végéig, és nem csak a változásokat bejelenteni. A családtagok nyilatkozati kötelezettségét újra kiterjesztik a köztársasági elnökre és egy sor más, a kormánytól független közjogi méltóságra is.

A dolog azért külön ironikus, mert idén júliusban kormánypárti képviselők javaslatára változtatták meg a vagyonnyilatkozati rendszert az Európai Parlamentét követve, amely azonban sokkal kevesebb adatot tartalmaz. Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető akkor azzal érvelt, hogy „a Magyarországgal szembeni brüsszeli kettős mérce” miatt használják majd inkább az EP vagyonnyilatkozati szabályait, de augusztusban tényleg kiderült, hogy még semmitmondóbbak lettek a nyilatkozatok.

A kormány most az Európai Bizottságra hivatkozva lényegében a nyári törvény visszavonását, a korábbi – a valós vagyoni helyzetet egyébként szintén nem feltétlenül mutató – szabályok alkalmazását javasolja az országgyűlésnek. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk