Újabb jobboldali értelmiségi megy neki Orbánnak: Nem tudok a gyerekeim szemébe nézni, ha ezeket támogatom

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 21., 15:39
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nincs már olyan nap, amikor ne fordulna el valaki Orbántól.

A Szabad Pécs írta meg először, hogy most éppen az MTA matematikusa, a Rényi Alfréd Intézet tudományos munkatársa, Matolcsi Máté tett közzé nyílt levelet a Facebookon, melyet személyesen Orbán Viktornak címzett.

Matolcsi Máté

Matolcsi Máté

Fotó: YouTube

Ahogyan mi is megírtuk, az elmúlt napokban több konzervatív értelmiségi is jelezte aggodalmát, próbálta Orbánék értésére adni: egyáltalán nem jó irányba mennek a dolgok. Most megtette ezt Matolcsi Máté is:

Tisztelt Miniszterelnök úr!

Az elmúlt napokban több jobboldali értelmiségi és közéleti szereplő (Csaba László, Jeszenszky Géza, Király Miklós, Kovács Tamás, Lukácsi Katalin, Pósfai Gábor, Sólyom László, Ürge-Vorsatz Diána – névsorrendben) fogalmazta meg kritikáit, és fejezte ki aggodalmát a kormány legutóbbi intézkedéseivel kapcsolatban. Örülök, hogy ezek a kritikák ilyen nyíltan megfogalmazódtak, és most magam is csatlakozom hozzájuk, szintén erős jobboldali gyökerekkel rendelkező értelmiségiként. Kérem, hogy az alábbi sorok súlyát ítélje meg eszerint. Egyúttal remélem, hogy még sokaknak fog megjönni a kedve és mersze, hogy személyesen hallassák a hangjukat.

Levelemet rövidre fogva én csak két dologra kívánok reagálni Miniszterelnök úr vasárnapi rádióinterjújából.

Az első az, hogy „aki eddig rejtve volt, most napfényre került”. Nos, napfényre kerültem én is. Igaz, nem is mindig voltam rejtve, hiszen engem kergettek 2006-ban a lovas rendőrök, engem vízágyúztak 2007-ben az Oktogonnál, és most újra kint vagyok a téren (lövetés, ha kérhetem, most ne legyen, odáig már ne süllyedjünk). Napfényre került továbbá az a szintén tudós barátom is, aki annak idején, 2002-ben ezer kilométert autózott haza külföldről Miniszterelnök úr hívó szavára, hogy egyetlen szavazatot leadhasson a választáson (!). Most akkor már mi is a haza ellenségei vagyunk? Már mindenki ellenség? Higgye el, Miniszterelnök úr, egyikünket sem Soros György fizette le, egyszerűen csak kimentünk a térre tüntetni a CEU-törvény ellen. Meg a civiltörvény ellen. Mert legyen itt jobboldal vagy baloldal, ha odáig fajulnak a dolgok, hogy nem tudok a gyerekeim szemébe nézni, nem tudok a barátaim szemébe nézni, ha ezeket támogatom, akkor könnyű kitalálni, mi fog történni: elpártolok a Fidesztől. Ez ilyen egyszerű. És ahogy a fenti, nyilvánosságra került megszólalásokat elnézem, ezzel egyáltalán nem vagyok egyedül. És azon érdemes lenne elgondolkodnia Miniszterelnök úrnak, hogy ha a hátországát elveszíti, utána vajon meddig lehet még kormányozni? És érdemes-e?

A második az, hogy „magyar akadémikusok, tudósok, magyar egyetemeken tanító professzorok, tanárok nem azért lépnek föl, hogy az ő egyetemeik is megkapják azokat a jogokat, amiket Soros György egyeteme élvez Magyarországon, hanem amellett állnak ki, hogy Soros György megtarthassa a privilégiumait. Ennek nyilván van oka, majd még meg kell értenünk”. Ebben szeretnék konkrét segítséget nyújtani. Van a megértésnek egy legegyszerűbb módja: kérdezze meg, Miniszterelnök úr! Szívesen mondanám, hogy kérdezzen meg engem, de vannak nálam autentikusabb személyek is: kérdezze meg Lovász László MTA-elnököt, vagy Pálinkás József korábbi MTA-elnököt, vagy Freund Tamás agykutatót, vagy bárkit, akinek a szavában megbízik, és aki még el meri mondani az őszinte véleményét. És kérem, hogy ezt a tanácsomat ne vegye szurkálódásnak, hanem tekintse annak, aminek szánom: egy teljesen konstruktív javaslatnak. Mert talán hasznára válna ennek az országnak, ha több hiteles ember véleményét kérné ki Miniszterelnök úr. Sokkal többnek. (Kitérő: úgy általában hasznára válna az embereknek, ha jó szándékot feltételezve meghallgatnánk egymás véleményét – a háborús retorikát pedig mellőznénk.)

Miniszterelnök úr! Én mindig is szerettem ebben az országban élni. Minden ide köt. Csak kétszer lett igazán rossz kedvem: 2006–2007-ben, és most. Kérem, gondolkodjon el a fentieken.

Üdvözlettel,

Matolcsi Máté

matematikus, az MTA doktora

(via 444)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 21., 15:39
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  Menhetten
  2017. április 21., péntek 17:03
  Végre az értelmesebbjei kezdenek felébredni, ha nem is magukért, de a gyerekükért.
 2. 2
  dot
  2017. április 21., péntek 17:43
  Kányádi Sándor

  TÖRTÉNELEMÓRA

  a történelmet próbáltam
  magyarázni a köveknek
  hallgattak

  próbáltam a fáknak
  bólogattak

  próbáltam a kertnek
  szelíden rámmosolygott

  a történelem négy
  évszakból áll mondta
  tavaszból nyárból
  őszből és télből

  most éppen tél jön


  (1985)
 3. 3
  KassaiSonka
  2017. április 21., péntek 20:20
  Meg köll a szívnek szakadni! Drága jobboldalikáim! Orbánról a rendszerváltás óta lehet tudni, hogy egy következetesen hazudozó, elvetemülten aljas és tolvaj mocsok. Komolyan azt tetszenek megpróbálni elhitetni velünk, hogy aki mindezek ellenére következetesen és évtizedek óta rászavaz, az nem áll maga is a moralitásnak egy hasonló szintjén!? Érdekes lenne, ha tényleg így tetszenek ezt gondolni, bár olyan túlzottan azért nem lepne meg.

 4. 4
  szegedi789
  2017. április 22., szombat 00:29
  kassaisonka

  1. Ha a rendszerváltoztatástól lehetett tudni, úgy könnyű...
  2. Most komolyan szavazók moralitását kérdőjelezi meg? Nehéz lesz akkor demokráciát és több párt rendszert játszani, ha legalább egy "rossz döntéssel" kimaradunk a következő dobásból... Mondjuk ez a logika miért csak a jobboldalra vonatkozhat? Hajjaj...
  3. Fenti példa nem arról szól, hogy valaki szembesül pártjának piszkos dolgaival? Ez nem inkább lehetőség változtatni? Nem inkább örömteli önnek, hogy csatlakoznak a folyamatok kezdetével szinkronban működő lényeglátásában???
  4. Különböző szavazói csoportok, választói magatartások egy kalap alá vétele nem lényeglátással ellentétes? Morálisan egy egzisztenciálisan kiszolgáltatott közmunkást leszólni ezért? Ha megint helyi fideszes ksikirályra adja voksát? Lassan egy évtized...
  5. Morálisan ennyi emebr szahar, csak ön helikopter???


  Igen, igen, írhatnám itt napeste, milyen kockázata van, durván és arrogánsan kinyilatkozni. De ön erre is azzal jönne, hogy köztudott... Meg orbán óvodás korában látszott, hogy a sátán. Ön már akkor látta a kis szarvakat...
 5. 5
  szegedi789
  2017. április 22., szombat 00:52
  Kronológiailag is kicsit megdöccen a sztorija, hisz 20 év alatt azért nem egy-két dolog történt fidesz háza táján, szavazóiról nem is beszélve. Arról nem is beszélve, hogy az 'zemberezéssel t.képpen milyen szavazókról is beszélünk. Csalódott horngyula fanokról, kádárista reflexekről ? Leöntve sérelmi nacionalizmussal?
  Engem azért egyszerű hatalmi kényszer mellett, azért érdekelne milyen félelmek, reflexek működnek egy 1,5-2 milliót nagyságú tömegben. Milyen állapotban van végül is a magyar társadalom? Honnan kezdődik aza bizonyos hatalomtechnika egyes fogásai ???
  De inkább nem cifrázom, csak arra kívántam rámutatni, kassaisonka, hogy az ön hanyagul odavetett fröcsögésszerűsége is, látja, képes valódi kérdéseket generálni...
 6. 6
  KassaiSonka
  2017. április 22., szombat 05:42
  Bla-bla-bla és a legközönségesebb süket duma. Orbánról nemhogy a rendszerváltás után, de már előtte is lehetett tudni, hogy egy mocsok. Mert például neki meg a hozzátartozó körnek ugyan egyetlen tagját se lehetett látni a rendszerváltás előtti évek tüntetésein, amikor viszont már a tömegek is "nagy bátran" kezdtek eszmélni, ő is nekiugrott a kivonulóban levő oroszoknak, persze a Pozsgay-Horváth népi MSZMP-vonal intencióinak megfelelően. Nekem pofázhat a sok húgyagyú, sunyi hazug, én már akkor is bőven középkorú felnőttként vettem részt az eseményekben, mindent láttam, mindent átéltem és undorító volt az egész, úgy ahogy volt.

  És maga ez a 2006-os puccskísérlet is egy merő röhej, amibe fenti úriember is - tevőlegesen és nagyon demokratikusan - részt venni méltóztatott. Mikor is csak annyi történt, hogy a volt MSZMP egyik szárnya, maga köré gyűjtve az ország minden levitézlett, retrográd politikai jelenségét és azok maradványait, nekiugrott az MSZMP éppen országló másik maffiabandájának, mert elégedetlen volt a neki jutott konccal és nagyobb részt követelt a zsákmányból.

  Ez az ő erkölcsiségüknek a tartalmi lényege

  Az ország jelen állapota pedig az utolsó szögig az MSZMP különböző maradványcsürhéjének zsákmányszerző belharcaiból állt össze, abszolút módon ideértve az MSZP, Fidesz, DK, KDNP bandák összes komolyabb vezető káderét személy szerint, szinte mindegyiket.

  Itt tartunk. Erre jön ez a tudományos nyüzöge jobbról, hogy neki lelkiismeretfurdalása van, merthogy kezd felnyílni a szemecskéje. Nekem születésem óta nyitva van, mégis ráment az egész életem erre a szarra, mert soha eszem ágában se volt ebből a mocsokból bármit is elfogadni. A keresztény tudományosság (maga a fogalom is egy szégyenteljes hazugság) képviselő pedig vígan megéltek és meg is élnek belőle, a mai napig is. Kis lelkiismeret furdalással ugyan, viszont az meg kell a jó emésztéshez.

  Menjenek ezek, az apologétáikkal együtt abba a jó náthás, büdös francba, grr kollégával és az ő végtelenül romlott, szemét, aljas és hazug világával egyetemben.

 7. 7
  szegedi789
  2017. április 22., szombat 12:03
  Nem tudom, én csak fekete doboz anyagán láttam a kis jánosba kapaszkodó orbánt, és utána nem a baráti kézfogás jött a rendőrökkel... De ha már a kezdetén hazugságba hajszolja magát, miután elöntötte a szahar az agyát, akkor minek nyüstölöm itt én a klaviatúrát... Tudja történelmi megértést és tisztánlátást sehogyan sem segíti, ha a jelen kor viszonyait rávetíti a múltra, mert még apró, piciny nüanszokon tetszik elsiklani... De ez köztudott.
  Nem tudom miben jobb az ön ellenfeleinél stílusa, rágalmai.
  Az a gyanúm, hogy önnel se járnánk jobban.
  Kis ország, kis csőcselék...
 8. 8
  KassaiSonka
  2017. április 22., szombat 16:04
  Na persze. Most jönnek a verőemberek. Rítus szerint. Mert a figyelők egyfolytában kint vannak. És akkor nem közönséges elmebeteg az ilyen.

 9. 9
  Valakicske
  2017. április 23., 17:19
  KassaiSonka

  +1000!
 10. 10
  szegedi789
  2017. április 23., 19:01
  Nem tudom k.sonka, hogy az ön rágalmai és fröcsögése miért lenne jobb, egyáltalán elnézhetőbb.
  És ehhez miért tapsolna az ember ???
  Végül kiderül, hogy az ilyen antidemokratikus rezsimekhez mindig kellenek a fröcsögők...
  Mint köztudott...

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra