Újabb kétmilliárd forinttal tolták meg az Alapjogokért Központ idei működését

  • narancs.hu
  • 2022. május 19.

Belpol

2016 óta összesen mintegy 5 milliárd forintnyi közvetlen közpénz-támogatást kapott a kormányközeli szervezet.

2022-es működésére újabb 2 milliárd forintot kapott az Alapjogokért Központ, illetve az azt működtető cég  - írja a Telex azok alapján az adatok alapján, amelyeket a kormányzati pénzosztást koordináló közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá alakult Batthyány Lajos Alapítványtól (BLA) kaptak meg közérdekű adatigénylés során.

Tehát a 2013-ben megalakult a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft., azaz az Alapjogokért Központot működtető vállalkozás működése alatt megsokszorozta a közpénzekből származó bevételeit, a lap ugyanis emlékeztet, hogy a kilenc éve alig néhány tízmilliós bevétülük mostanára kétmilliárdra nőtt.

A Telex azt is írja, hogy a cég az elmúlt kilenc év arra is elég volt, hogy "a közvetve Rogán Antal, illetve a Miniszterelnöki Kabinetirodától származó adófizetői források útját legalizáltan rejtsék el".

A Szánthó Miklós nevével fémjelzett Alapjogokért Központtól ugyanis hiába kért a Telex adatokat, arra hivatkoztak, hogy ők nem látnak el állami feladatokat, ezért szerintük ők nem is tartoznak elszámolási kötelezettséggel.

A Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. ráadásul azt közölte, hogy "büszke arra, hogy tevékenységét a Batthyány Lajos Alapítvány (továbbiakban: BLA) méltónak találta a támogatásra. Ennek köszönhető, hogy 2021-ben ‪1.500.000.000‬, azaz egymilliárd-ötszázmillió Ft összegű támogatást megítélő döntés alapján tevékenykedhetett a JIN Kft."

A kért adatokat így sajtókérdésre nem, csak hosszas adatigénylési várakozást követően, meglehetősen körülményesen adták ki. írják. A folyamat végén a lap végül tíz támogatási szerződést ismerhetett meg. Ezek szerint

2016 óta a BLA-val kötött szerződések összesen mintegy 5 milliárd forintnyi közvetlen közpénz-támogatást jelentettek az Alapjogokért Központ számára.

A szerződések szerint a bőkező támogatásokat "kifejezetten működési költségeik, egyre gyarapodó szerződéses, megbízásos, vagy állandó állományuk, és így már csodával nem is annyira határosan fejlődő infrastruktúrájuk fenntartására" kapták.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk