Újra fel lehet ajánlani Iványi Gáborék egyházának az 1 százalékot

  • narancs.hu
  • 2021. február 3.

Belpol

Visszakapták a technikai számot, ami a felajánláshoz szükséges.

Újra fel lehet ajánlani az egyházi 1 százalék adót a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek (MET), mert az egyház visszakapta az ehhez szükséges 0444-es technikai számot – jelentette be Iványi Gábor lelkész.

"A technikai számok bevezetése óta becsülettel kezeltük az SZJA egyházaknak felkínálható 1%-át. Egyházak esetében ehhez az állam hozzátett egy kiegészítést, így a felajánlás majdnem dupláját kapták kézhez. Azonban mióta kitalálták, hogy vannak az „egyházi tevékenységet végző szervezetek”, amelyek nem egyházak, tehát más kategóriába kerültek, azóta előbbiek részére a kifizetés szünetelt” – írta Iványi.

Iványi közléséből kiderült, hogy a MET Strasbourgban pert nyert a Magyar Állammal szemben, ahol kimondták, hogy alkotmánysértő módon fosztották meg őket az egyházi státusztól, így visszamenőleg jár a visszatartott pénz. “Akkor az állam (nem a tényleges bevallások, hanem az utolsó megkérdőjelezhetetlen év befizetései alapján) visszamenőleg fizetett. Azonban 2017-2020 között változatlanul nem, arra hivatkozva, hogy a bírósági döntés csak a visszamenőleges kifizetésre kötelezte őket, egyházi státuszunk rendezérésre nem” – áll a MET közleményében.

“Egy idő múlva annyi látszólagos engedményt tettek, hogy fel lehet kínálni vallási tevékenységet végző szervezetnek is az 1 %-ot, hiszen alkotmánysértő, hogy van olyan hívő ember, aki saját egyháza felé ezt nem teheti meg, és arra kényszerítik, hogy egy másik egyháznak kínálja fel. Velünk ezt meg is tették, hogy a nekünk felkínált 1 %-ot másnak utalták, pl. az evangélikus vagy a metodista egyháznak” – nyilatkoztaIványi Gábor.

Az ügy legfrissebb fejleménye, hogy váratlanul arról értesítette az egyházat a NAV, hogy visszakapják a technikai számot, így az egyházi 1 százalék újra felajánlható lesz.

A státusza ügyéért továbbra is harcot folytat az egyház.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.