Újra támad a Nézőpont Intézet Pártkeresője

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. febr. 06., 15:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Bizonytalan szavazónak érzi magát? 32 kérdés, és máris mehet szavazni!

A Nézőpont Csoport kedden mutatta be Pártkereső 2.0 nevű honlapját, amely – a négy évvel ezelőtti parlamenti voksoláshoz hasonlóan – ezúttal is elsősorban a bizonytalan szavazók döntését kívánja segíteni az április országgyűlési választások előtt, adta hírül az MTI.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője szerint bár az ellenzéki pártok gyakran potenciális szavazóikként tüntetnek fel 30-40 százalék bizonytalan szavazót, felméréseik alapján legfeljebb a társadalom 8 százaléka mehet el úgy szavazni, hogy most még nem döntötte el, kire szavaz. Nagy Dániel, az intézet vezető kutatója ehhez hozzátette, a rejtőzködő kormányváltó szavazók száma nem haladja meg a lakosság 3 százalékát.

A kormányközeli kutatóintézet alkalmazása 32 – a gazdaság, a társadalom, a bevándorlás, valamint az állam és a nemzet témaköreiben feltett – kérdésen keresztül próbálja kikutatni és megmutatni a válaszadók preferenciát. Mikecz Dániel, a Republikon Intézet kutatója pozitív irányba mutató kezdeményezésként értékelte a Nézőpont új honlapját, de megjegyezte, azt várhatóan azok töltik ki, akik érdeklődnek a politika iránt és egyébként is részt vennének a szavazáson. Hiányolta továbbá a felmérésből az egészségügyi és oktatási kérdéséket.

A Nézőpont a kérdéseket elküldte a pártoknak is, a tőlük kapott válaszokat egy súlyozott módszerrel vetik össze a felhasználók döntéseivel, akik a teszt végén megtudhatják, melyik párt áll legközelebb saját vélekedésükhöz. Nagy Dániel elmondta: az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK és a Párbeszéd nem válaszolt a kérdéseikre, ezért az esetükben a pártvezetők korábbi nyilatkozásait, illetve parlamenti szavazásait vették figyelembe.

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2018. febr. 06., 15:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  lhi
  2018. február 07., szerda 10:04
  Persze a Nézőpont azt a legalapvetőbb dolgot nem vette figyelembe, hogy egy kérdésben csak 1 db kérdés/állítás legyen - szóval tényleg kb. annyira szakszerű, mint a nemzeti konzultáció. De azért így is legalább azt tudtam meg, h a DK-ra kellene szavaznom :)
  - Remélem, az Andrássy Egyetem is csinál megint kérdéssort, amögött azért valamivel több szaktudás lesz...
 2. 6
  szegedi789
  2018. február 06., kedd 20:15
  - És hova álljanak a pannóniai belgák, akik eleve bizonytalanok, hogy bármely szavát komolyan vegyék Mrázágostonsámuelnek, és eleve rossz néven vennék , ha említett kérdéses minőségű szakemberek kördiagrammokba szerkesztenék őket bele. Nemhogy egy ártatlan Excel-táblázatba.

  - És aztán úgy járnak majd, mikor Mrázék megszakértik a megszakértendőt, amelyet t.képpen ők írtak/találtak/szondáztak stb. meg. Kész narratívával a háttérben.

  - Meg egyébként is, az a bizonyos kellemetlen érzés , amikor csak MÁS nevét meghalllja szegény bizonytalan honpolgár. Esztétika , morális, tudományos aggályok sorozata idul útjára szegény pici bizonytalan agyacskájában, óramű pontosságával érkező hangulati-közérzeti diszfunkciókkal vegyítve.

  Avagy kutasson ki téged a Mráz !
 3. 5
  Kovacs
  2018. február 06., kedd 19:47
  3: Nem hinném, hogy az ilyen jelleggel készült irányadó kérdések kifejezetten "Mráz-Habony Művek"lennének. Inkább nagyon gyanús, hogy az egész kontinens bevásárolt valami "egyenszofvért"(akciósan) az ilyen alkalmakra. Több országban jelentkeznek hasonló marhasággal a polgárokat "informálva"és "támogatásukat" biztosítva a pártok, kutató intézetek, közösségi csoportok...(természetesen a lényeg, hogy miben sántikálnak valójában, az lemarad)
 4. 4
  Kovacs
  2018. február 06., kedd 19:09
  2: Ez egy vicc, nem? Mert elképzelem, hogy például Szél Bernadett kitölti a kérdőívet és közlik vele, hogy jobban tenné a válaszai alapján, hogy szavazzon a Fideszre. A párttársaival együtt. Tényleg, tényleg...jönnek az egyre abszurdabb ötletek.
 5. 3
  rworse
  2018. február 06., kedd 19:06
  Végignéztem (értsd, kitöltve) a "kérdőívet", erősen nemzetikonzultatívak a kérdések. Mráz-Habony Művek. Vagyis a reakcióm:
  erdőspéterkurvaanyád
 6. 2
  tiszapolgári
  2018. február 06., kedd 18:55
  Milyen rendes, előzékeny emberek vannak a Nézőpontnál, ők válaszolnak a pártok helyett.
  Tulajdonképpen a kutatásaikat is erre alapozzák, az embereknek nem kell válaszolniuk, Nagy Dániel, meg a Mráz nevű figura anélkül is megoldja.
 7. 1
  Kovacs
  2018. február 06., kedd 18:51
  A Nézőpontpont kérdéseit megválaszoltam, ahogy tudtam (nehéz, mert "maszatolósak" a kérdések és feltételezik, hogy iskolakerülő vagyok), meglepetésemre, nem a Fideszre kell szavaznom. (ugyanis erőt vett rajtam a gyanú, hogy bármit válaszolok, a Fideszt ajánlják szavazásra.)
  A csalódás mégis bekövetkezett. Ugyanis azt kellett volna írniuk, hogy a válaszaim alapján a párt még nem létezik, amelyre szavazhatnék. Ehelyett ajánlottak egy pártot, amire semmiképpen nem szavaznék. (Ha tudnék, se!) Remek szakemberek vannak a Nézőpontnál!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra