Újra támad a Nézőpont Intézet Pártkeresője

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. február 6.

Belpol

Bizonytalan szavazónak érzi magát? 32 kérdés, és máris mehet szavazni!

A Nézőpont Csoport kedden mutatta be Pártkereső 2.0 nevű honlapját, amely – a négy évvel ezelőtti parlamenti voksoláshoz hasonlóan – ezúttal is elsősorban a bizonytalan szavazók döntését kívánja segíteni az április országgyűlési választások előtt, adta hírül az MTI.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője szerint bár az ellenzéki pártok gyakran potenciális szavazóikként tüntetnek fel 30-40 százalék bizonytalan szavazót, felméréseik alapján legfeljebb a társadalom 8 százaléka mehet el úgy szavazni, hogy most még nem döntötte el, kire szavaz. Nagy Dániel, az intézet vezető kutatója ehhez hozzátette, a rejtőzködő kormányváltó szavazók száma nem haladja meg a lakosság 3 százalékát.

A kormányközeli kutatóintézet alkalmazása 32 – a gazdaság, a társadalom, a bevándorlás, valamint az állam és a nemzet témaköreiben feltett – kérdésen keresztül próbálja kikutatni és megmutatni a válaszadók preferenciát. Mikecz Dániel, a Republikon Intézet kutatója pozitív irányba mutató kezdeményezésként értékelte a Nézőpont új honlapját, de megjegyezte, azt várhatóan azok töltik ki, akik érdeklődnek a politika iránt és egyébként is részt vennének a szavazáson. Hiányolta továbbá a felmérésből az egészségügyi és oktatási kérdéséket.

A Nézőpont a kérdéseket elküldte a pártoknak is, a tőlük kapott válaszokat egy súlyozott módszerrel vetik össze a felhasználók döntéseivel, akik a teszt végén megtudhatják, melyik párt áll legközelebb saját vélekedésükhöz. Nagy Dániel elmondta: az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK és a Párbeszéd nem válaszolt a kérdéseikre, ezért az esetükben a pártvezetők korábbi nyilatkozásait, illetve parlamenti szavazásait vették figyelembe.

Figyelmébe ajánljuk