„Valamikor el kell kezdeni” – Civil akció a Jobbik ellen

Belpol

A legrosszabb demokratikus párt is jobb, mint a Jobbik – vélekednek azok a fiatalok, akik létrehozták a Szavazz a Jobbik ellen csoportot. Azt gondolják, a Jobbik nemcsak államcsődbe vinné az országot, de Európából is kiiratkoznánk, ha a párt tovább növekedne. Ennek megakadályozása érdekében egy maroknyi egyetemista célzott kampányt indított, hogy megvalósuljon az összefogás új módja.

magyarnarancs.hu: Mi az, ami éppen most – néhány héttel a választás előtt – életre hívta a Szavazz a Jobbik ellen csoportot?

Kulifai Máté: Volt egy egyetemi társaság, amely különböző politikai irányultságú fiatalokból állt, van, aki balra, van, aki jobbra vagy az LMP-re szavaz, de van köztünk zsidó és roma is. Ez egy vegyes társaság, de ami összeköt bennünket, az az, hogy azt a neonáci fordulatot és radikalizmust, amit a Jobbik képvisel, határozottan elutasítjuk. Eddig nem voltunk túl tevékenyek, csupán egyénileg vettünk részt néhány tüntetésen, de amikor elkezdődött a Jobbiknak az a kettős kampánya, amely során országos szinten egy szelíd, demokratikusnak látszó, kutyákkal fotózkodó akcióba kezdtek, akkor azt gondoltuk, tennünk kell valamit. Ez, amit magukról mutatnak, nyilvánvalóan hamis kép, mert helyi szinten a holokauszttagadó, cigánybűnözést paranoid módon ismétlő hangvétel megy tovább. És amikor azt láttuk, hogy ezt a kommunikációt a társadalom úgymond bekajálja, gyakorlatilag szépen lassan elaltatják a társadalmat, és január-februárban már a felmérések szerint százezrekkel nőtt a Jobbik szavazótábora – véleményünk szerint középről vonzzák be a szavazókat, hiszen az összes szélsőjobboldali valószínűleg már megvan –, akkor kezdtünk el tenni is valamit. Már olyanok is szavaznának a Jobbikra, akik eddig demokratikus pártokra szavaztak, ezért döntöttünk úgy, hogy akcióba lendülünk, mert valamit tenni kell. A politikusok eddig nem különösebben határozottan léptek fel a Jobbikkal szemben. Beszélgetéseink során viszont kiderült, hogy sok állampolgárnak van továbbra is ellenérzése a Jobbikkal szemben, sokak számára rémisztő ez a fajta térnyerés, ezért megpróbálunk ezeknek az embereknek a szócsövei lenni. Alakítottunk egy Facebook-oldalt, amit nagyon rövid idő alatt több ezren lájkoltak. Úgy látjuk, a társadalom vevő arra, hogy beállhasson valami mögé, ami a Jobbik ellen irányul.

magyarnarancs.hu: Több antifasiszta csoporttal is együttműködésben álltok. Az általános tapasztalat az, hogy ezek sem együtt, sem külön-külön nem tudnak különösebb hatást gyakorolni. Miben más a Szavazz a Jobbik ellen csoport?

false

 

Fotó: Németh Dániel

KM: Intelligens fiatalok, akik a saját területükön már-már profik, egységesítették a véleményüket, és persze aktuális is a kérdés a választás miatt. Ez megdobhatta az összefogást, illetve az a forradalmi tüntetés, amit március 15-én csináltunk az Astoriánál – és a sajtó figyelme is pozitív lehet. De több más civil szervezet is támogatását fejezte ki, például Erdélyből és a Felvidékről is kaptunk biztatást, ami azért vicces, mert Vona Gábor előszeretettel sajátítja ki Nagy-Magyarország elszakított régióit, és tetszeleg a megmentő szerepében, pedig nagyon sokan vannak, akik ezeken a területeken sem kérnek a Jobbikból. Vona nagyon aggódik azért az 500 ezer emberért is, akik elvándoroltak az országból, na, tőlük is elég sok pozitív visszajelzést kaptunk, ugyanis eszük ágában sem lesz visszajönni, ha a Jobbik mondja majd meg, hogy ki a magyar, és ki nem.

magyarnarancs.hu: Nem kezdtetek viszonylag későn akciózni? Biztos, hogy rövid idő alatt hathatós eredményt érhettek el?

KM: Azt gondolom, hogy sosem késő, mert valamikor el kell kezdeni. Próbáltunk eddig is tenni a társadalom véleményének formálásáért, de úgy tűnik, hogy most ért meg ez a kezdeményezés. Biztosan korábban is kellett volna tenni, de azt látom, hogy ránk is az hatott, ami a társadalomra: lassan csepegtetik a mérget, elalszik a társadalom, és mivel kettős beszédet folytat a Jobbik, az emberek elhiszik, hogy mivel ők még nem kormányoztak, akár esélyt is kaphatnak. Ezért mondtuk, hogy ilyen mértékű népszerűség- és támogatottsági növekedést, mint amit a Jobbik esetében látunk, nem hagyhatunk annyiban. Küzdünk, és reméljük, meg tudjuk állítani ezt a terjeszkedést. Nem azért, mert azt gondoljuk, hogy van 15 jó fej egyetemista srác, akik majd megmutatják, hanem azért, mert a társadalom nagyon nagy hányada akar tenni a Jobbik ellen. És mivel nagyon nagy a bizonytalanok tábora, mi őket akarjuk igazán megszólítani, hogy feltétlenül el kell menniük szavazni, mert aki otthon marad, a Jobbikra szavaz. El kell menni, és olyan pártra szavazni, aminek érdemi támogatottsága van, mert azok a pártok, amelyek nem kerülnek be a parlamentbe, úgymond nem lopnak szavazatot a Jobbiktól, ezért az LMP-re, a Kormányváltók szövetségére vagy akár a Fideszre leadott szavazatok mind-mind gyengítik a Jobbikot. Éppen ezért nem is akarunk állást foglalni azzal kapcsolatban, mi a baj ezekkel a pártokkal, mert a legeslegrosszabb Fidesz és a legeslegrosszabb kormányváltó összefogás is jobb, mint a Jobbik.

magyarnarancs.hu: Milyen visszajelzést kaptatok ezektől a pártoktól?

KM: Pártszinten még nem folytattunk kommunikációt, de több aktivista is jelezte szimpátiáját, támogatásukról biztosítottak, illetve ami a legfontosabb, hogy a szavazóktól rengeteg bátorítást kapunk. Nem is akartunk pártokat megkeresni, mert ilyenkor az a tendencia, hogy az elsővel, amely egyetértését fejezi ki, azonosítják a kezdeményezést, a mozgalmat, és ez kontraproduktív lenne számunkra.

magyarnarancs.hu: Milyen anyagi támogatásra van szükségetek?

KM: Néhány magánszemély már jelezte, hogy támogatná az akciót, az ilyen formában segítők száma folyamatosan nő. Szükségünk van ezekre az emberekre, de egy darabig úgy is tudunk működni, hogy nem folyik be nagyobb összeg.

magyarnarancs.hu: Mit gondoltok a Jobbik „cukiskodásáról”?

KM: Vona Gábor azt állította, hogy a Jobbiknak ugyanaz az álláspontja, ugyanazokat az értékeket közvetíti, amit korábban, csak most másfajta formában kommunikálnak, amit az emberek könnyebben be tudnak fogadni. Mert a nép bekajálja, hogy Vonával senki nem mer kiállni vitázni, hogy a Jobbik programjába nem lehet belekötni, és hogy ők mennyire jól kormányoznának, ha…

magyarnarancs.hu: De azok, akik már biztosan a Jobbikra szavaznak, nem valószínű, hogy a kiskutyás kampányra gerjednek.

KM: A Jobbik azon szavazói, akik a radikalizmusért voksolnak rájuk, nem fognak a cukikampány miatt változtatni a véleményükön, viszont ha nem nyit a Jobbik, nem tud több szavazatot szerezni. Bármennyire is aranyosak a vizslák, ez attól még színtiszta nácizmus.

magyarnarancs.hu: Mi lesz a csoporttal április 6-a után?

KM: Nem állunk meg, a parlamenti választások után is van élet, lesz önkormányzati és európai parlamenti választás is, ahol szintén olyan helyekre juthat be a Jobbik a radikális eszméivel, ahol semmi keresnivalója nincs.

Figyelmébe ajánljuk