Választási párt lehet a megoldás az összefogással küszködő ellenzék bajára?

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 15.

Belpol

Róna Péter szerint simán.

Róna Péter közgazdász a Hír TV Egyenesen című hétfő esti műsorában egy választási párt megalakításának lehetőségét vizionálta az összefogással küszködő ellenzéki pártok számára. Róna Kálmán Olgánál arról beszélt, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok egyike sem képes győzni 2018-ban, kormányváltás nélkül viszont nagy az esélye annak, hogy Magyarország „kipenderül az Európai Unióból”.

„Az ország mélységes erkölcsi válságban szenved” – fogalmazott Róna Péter, aki szerint „az országból a gyűlölet tanyája lett, a rosszindulat és az összeférhetetlenség országa”.

„Ne legyen senkinek illúziója, ha ez az állapot, ez a politika folytatódik 2018 után, akkor Magyarország kipenderül az Európai Unióból” – mondta. Róna szerint ha az ellenzék nem szedi össze magát, és nem tud hitelt érdemlő jövőképet felmutatni, nem képes a saját érdekein túllépni, akkor Magyarország helye az európai közösségben egyszerűen megszűnik.

„Meg kell érteniük az ellenzéki pártoknak, hogy egyikük sem kormányképes, és az eddigi teljesítményük alapján bármelyikük vagy bármilyen kombinációjuk sem tudna nyerni” – fogalmazott a közgazdász. A választást szerinte csak akkor lehet megnyerni, ha minden választókerületben egy jelölt indul a Fidesz jelöltje ellen, ekképp életszerű lenne, ha az ellenzéki pártok létrehoznának egy választási pártot, saját tevékenységüket pedig lényegében felfüggesztenék.

Róna felvetése az összefogás egy új formája, amely aligha valósulhat meg, ha acsarkodás és függetlenségi harc folyik a pártok között.

Ráadásul az elképzelt választási párt saját listáján Róna szerint legalább minden harmadik névnek újnak kellene lenni – olyan embereknek, akik eddig vezető szerepet töltöttek be a politikában, nem lenne szabad pályázniuk. Ami jelen helyzetben megint csak elképzelhetetlen.

A listaállítás körül várható vitákra vonatkozó kérdésre Róna azt mondta: lehet, hogy összevesznének, lehet, hogy nincs meg a szükséges jóindulat és bizalom, de ezek a pártok is "a tűzzel játszanak", mert "Magyarország sorsáról van szó".

Figyelmébe ajánljuk