Választások után: patthelyzet Gödöllőn: Beszéljék meg

  • Veiszer Alinda
  • 2002. november 21.

Belpol

Gödöllőn az októberi önkormányzati választáson a 14 körzetből nyolcat az MSZP-SZDSZ-Gödöllői Civil Fórum (GCF) nyert meg, s hat jutott az eddig regnáló Lokálpatriótáknak. A várost 1990 óta vezető Gémesi György (MDF) - aki a körzet országgyűlési képviselője is - tizenkét év után új helyzetbe került: nincs mögötte többség, s korábbi szövetségesei sem támogatják egyértelműen.

Gödöllőn az októberi önkormányzati választáson a 14 körzetből nyolcat az MSZP-SZDSZ-Gödöllői Civil Fórum (GCF) nyert meg, s hat jutott az eddig regnáló Lokálpatriótáknak. A várost 1990 óta vezető Gémesi György (MDF) - aki a körzet országgyűlési képviselője is - tizenkét év után új helyzetbe került: nincs mögötte többség, s korábbi szövetségesei sem támogatják egyértelműen.Aképviselő-testületben 11-en az összefogás emberei, tízen állnak Gémesi mögött, van egy MIÉP-es és egy fideszes képviselő, illetve Gémesi György polgármester.

A november 4-i alakuló ülés előtt be is indult az egyeztetés: mindenki a többségre hajtott. Például az MSZP-SZDSZ-GCF trió tárgyalt a MIÉP helyi elnökével és a Fidesz- Gödöllői Polgári Szerveződés (GPSZ) Összefogással is. Furcsának tűnhet e konstelláció, ám az elmúlt évekből sok mindenkinek elege volt már. Ahogyan Dávid László, a Fidesz-GPSZ Összefogás elnöke a későbbi események ismeretében mondta, "hallgatólagos megállapodást" kötöttek - ám mint később kiderült, csak részlegeset.

Gémesi csapata

tehát kezdetben hátrányba került, hiába kereste a sajátjainak vélt jobboldaliakat. Tapogatózott a baloldal felé, de nem járt sikerrel: a nyerteseknek nem kellett a tálcán kínált bizottsági hely. Gémesi György aggodalma nem volt alaptalan: az önkormányzati testület november 4-i alakuló ülésén a napirend hetedik pontjáig ment minden, mint a karikacsapás. Ekkor kellett volna megválasztani az első alpolgármestert. A polgármester Fábián Zsoltot jelölte, aki 1990 óta tölti be e posztot. Fábiánnak elsősorban a stílusát kifogásolják (e sorok írója egyszer találkozott vele, éppen azt szabta meg, ki szólalhat meg a város televíziójában). Jöttek is a panaszok jobbról, balról egyaránt. Tükrözte ezt a szavazás eredménye is: 12 nem, 11 igen, 1 tartózkodás. Ekkor Gémesi György polgármester úgy döntött: folytassák a vitát máskor; bejelentette, hogy feloszlatja/elnapolja az ülést (hogy pontosan hogyan fogalmazott, nem tudni, mindenki másra emlékszik). Szakács Gyula, a vesztes polgármesterjelölt, főállásban jogász, megjegyezte: ez csak egy napirendi pont volt a sok közül, talán tovább kellene haladni, s ha lehet, felállítani a bizottságokat a működőképességért; de ha már berekesztés (vagy elnapolás), azt minimum meg kellene szavaztatni. A jegyző is bólogatott, úgyhogy megint szavaztak: 12 igen, 12 nem. Bár többséget nem kapott a berekesztés (elnapolás) ötlete, a lokálpatrióták távoztak a teremből.

November 7-én újból összeültek a városatyák. Szakács Gyula sürgősségi indítványban javasolta, hogy az alpolgármester előtt a jogi és ügyrendi bizottságot válasszák meg, mert e nélkül működésképtelen a testület. A polgármester nem tette fel szavazásra a javaslatot: véleménye szerint folytatólagos ülésen nincs sürgősségi indítvány. (Szakács viszont úgy vélte, hogy az ülés rendkívüli.)

Gémesi megint Fábiánt javasolta. Az eredmény ezúttal 12 igen, 12 nem lett. A hétfői tartózkodó, a Fidesz-GPSZ Összefogás elnöke, Dávid László - a "hallgatólagos megállapodás" ellenére - Fábián mellett döntött. Amivel még a sajátjai sem értenek egyet, például a Gödöllői Polgári Szerveződés mozgatója, Perna Pál sem. Szerinte Fábián stílusa sokat árt Gödöllőnek, s egy ember személyén nem állhat vagy bukhat a működés. Perna, aki nyolc évig dolgozott Gémesi mellet, állítja: ő előre figyelmeztette a polgármestert.

Dávid László félfordulatának okáról

azonnal megindultak a találgatások:

hogy "kegyeiért" mindkét oldal versengett (ígéretekkel). Dávid azt mondja, ő senkivel nem állapodott meg semmiről, hanem úgy gondolta, hogy végre előre kellene már lépni. Mint megjegyezte, akkor is megszavazná az alpolgármestert, ha azt az MSZP-SZDSZ-GCF soraiból jelölné a polgármester.

A patthelyzet kényszere miatt a háttérben megindultak a tárgyalások Gémesi és a szocialisták között - nem sok sikerrel. Gémesi ragaszkodik Fábiánhoz, a szocik meg azt szorgalmazzák, hogy egy alpolgármester legyen, mégpedig a baloldali összefogás embere. Kérdésünkre, hogy nem az volna-e a kézenfekvő, ha Gödöllőnek egy bal- és egy jobboldali alpolgármestere lenne, azt válaszolták: ez szóba sem került, mivel nem jó ötlet, hiszen helyettesei feladatkörét Gémesi jelöli ki.

Gémesi ellenlábasai szerint a polgármester azt akarja elérni, hogy a testület működésképtelen legyen, és emiatt a parlament feloszlassa. Májusban új helyi választásokat írnának ki, és akkor már nem követnék el azt a hibát, hogy a Lokálpatrióták (alias gödöllői MDF) a Fidesz nélkül induljon. Gémesi ezeket

a spekulációkat cáfolta

A Narancsnak azt mondta, hogy ő is azért ragaszkodik Fábiánhoz, amiért Demszky Atkárihoz. Felvetésünkre, hogy a MIÉP - és egyértelműen a Fidesz-GPSZ sem - azért nem állt mögé, mert nem bíznak benne, és mert elegük lett abból, hogy az elmúlt években a Lokálpatrióták lapja, valamit a polgármester tévéje, a GTV soha nem beszélhetett róluk, Gémesi azt válaszolta: ez nem lehet, mert olyan magasan nyert, mint még soha.

Bükkfalvy Beatrix, a helyi MIÉP vezetője finomabban fogalmazott erről, ám Csurka István, a párt elnöke a következő levelet küldte a gödöllői polgármesternek:

"Tisztelt Polgármester Úr!

Levelére röviden válaszolok: a MIÉP gödöllői szervezete velem s a MIÉP elnökségével teljes egyetértésben nem tartja sem önt, sem az ön által vezetett lokálpatriótákat a nemzeti oldal hiteles képviselőinek. Ezért senkinek semmi lelkifurdalása sincs, ha az ön által jelölt hasonszőrű alpolgármestert nem választják meg.

A tavaszi és őszi választás során velünk szemben tanúsított magatartása, valamint pártjának, az MDF-nek riszálása az MSZP-SZDSZ kegyeiért ezt még inkább alátámasztja. Tisztelettel: Csurka István"

A választópolgárok jóvoltából érdekes négy év köszönthet Gödöllőre. Már csak azért is, mert a városban szokatlan dolognak számít, hogy különböző kérdésekben egyeztetni kell az ellenzékkel, mi több, kompromisszumokat kell kötni. De ahogy a diktátumokat is megszokták, ebbe is belejönnek majd.

Veiszer Alinda

(Közreműködött: V. R.)

Figyelmébe ajánljuk