Valóságalappal bíró tényállítás, hogy Pálffy István beivott a Parlamentben

  • narancs.hu
  • 2017. december 15.

Belpol

Nem kell ehhez szonda – érvelt a Kúria.

Pálffy István volt kereszténydemokrata képviselő, jelenlegi dublini nagykövet a Kúrián elvesztette a Novák Előd ellen indított személyiségi jogi pert – írja a Magyar Nemzet.

Pálffy elvesztette a parlamenti ittasságáról szóló pert

Valóságalappal bíró tényállítást tett Novák Előd, amikor négy éve arról írt Facebook-oldalán, hogy Pálffy István korábbi híradós műsorvezető, akkori kereszténydemokrata országgyűlési képviselő ittas volt egy plenáris ülésen – állapította meg a Kúria a napokban kézbesített ítéletében. A bíróság szerint valóban gúnyos, de a fentiekkel összefüggésben nem minősül a jelenleg dublini magyar nagykövet Pálffy emberi méltósága megsértésének, hogy Novák a vezetéknevét „Piálffy"-ra torzította.

Novák négy éve azt írta a Facebook-oldalán, hogy „Piálffy István” az ülésteremben bepiált, bűzlött az alkoholtól. A 2013. november 6-i ülésen Pálffy valóban furcsán viselkedett, felszólalás közben fogott kezet a szocialista Józsa Istvánnal, majd két jobbikos képviselővel kezdett el beszélgetni, akik kézmozdulatokkal jelezték: a KDNP-s ittas.

Pálffy egymillió forintos sérelemdíjat követelt Nováktól. Ebből félmilliót az elsőfokú bíróság meg is ítélt neki, a másodfokú bíróság és a Kúria azonban arra jutott, hogy Novák Előd „valóságalappal bíró tényállítást tett.” A Kúria indoklásában leszögezte, hogy az ittas állapotról való meggyőződéshez nem szükséges szonda vagy vérvétel, egy ember spicces állapotáról „érzékszervekkel (látás, hallás, szaglás) is meg lehet győződni.”

Azt sem látták igazoltnak, hogy a "Piálffy" megnevezés indokolatlanul bántó, sértő, lealacsonyító lett volna.

Figyelmébe ajánljuk