Varga Juditnak 8, Szijjártónak 9 fős kommunikációs stáb dolgozik

  • narancs.hu
  • 2022. január 18.

Belpol

Ehhez képest úgy tudni, Orbán Viktor egy 3-4 fős kommunikációs stábot tűr meg maga mellett.

Egy hónap után válaszolt az Igazságügyi Minisztérium és a Külügyminisztérium arra közérdekű adatigénylésre, amit a 444.hu nyújtott be. A lap arra a kérdésre várta a választ, pontosan kik és milyen beosztásban dolgoznak a miniszterek kommunikációs és sajtómunkatársaként, és ők milyen javadalmazásban részesülnek.

A kérdés aktualitását az adta, hogy a kormánytagok egyre aktívabb kommunikációs tevékenységet folytatnak, elsősorban a közösségi médiában. Ez a kormányon belül is a teljesítményük fontos fokmérője lehet.

Varga és Szijjártó például naponta tucatnyi, vagy nem ritkán ennél is több profi képpel tölti fel oldalaikat, hetente több videó is készül a Facebook- és Instagram-profiljaikhoz. 

Sőt, mint ismert, a kormányzati intézkedéséket is egyre sűrűbben jelentik be ilyen formában.

A 444.hu beszámolója szerint mindkét minisztérium ugyanazzal a hivatkozással tagadta meg a részletes információk közlését: azt írták, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2015-ös állásfoglalása alapján indokolatlan, hogy ugyanazokat az adatokat megismerhesse a közvélemény egy döntés-előkészítéssel és napi ügyintézéssel foglalkozó közszolga, mint egy választott politikus esetén. Ezért csak összesített információkat osztottak meg.

Ebből az derült ki, hogy az Igazságügyi Minisztériumban a miniszter oldalán 8 fő folytat kommunikációs- és sajtótevékenységet, sajtófőnöki és ügyintézői beosztásban, határozatlan idejű kormányzati jogviszony, valamint szerződéses jogviszony keretében. Ők együttesen bruttó 5,77 millió forint illetményt, illetve megbízási díjat kapnak ezért, ami havi átlagban 721 ezer forint bruttót jelent. (Varga Judit Facebook-oldaláról annyi többlet információ kiderül, hogy a Grazmel Photography rendszeresen készít számára profi fotókat.)

A Külügyminisztériumban ugyanez a stáb 9 fős. Ők 9-en együtt 7,74 millió bruttót visznek haza, ami fejenként átlagosan 859 bruttóra jön ki havonta. Szijjártó stábja annyival profibb, hogy neki sajtófőnök-helyettese is van.

A lap információja szerint Orbán Viktor mellett ennél kevesebben dolgoznak. A miniszterelnök egy 3-4 fős kommunikációs stábot tűr meg maga mellett, amelyet Kaminski Fanny vezet.

(444.hu)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk