Vekerdy Tamás Orbánnak: „Mi a te kereszténységed?”

szerző
- gera -
publikálva
2018. szept. 07., 12:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A gyerekpszichológus szerint, amikor utoljára „keresztény Magyarországról” beszéltek, a zsidókat üldözni kezdték.

„Mi a te kereszténységed?” – kérdezi Orbán Viktortól az Élet és Irodalom friss számában Vekerdy Tamás, aki nyílt levelet írt a miniszterelnöknek.

Az ismert gyerekpszichológus Máté evangéliumából idéz, és azt kérdezi Orbántól: „Te nem ugyanezt olvasod? Angela Merkel ezt olvasta, és Ferenc pápa is. Lúzerek. Ügyetlenek. De hát az igazi, még nem klerikus kereszténység története a lúzerek története.”

Vekerdy szerint Orbán nem szeret olyasmikre válaszolni, mint hogy mi legyen a tengerben úszó menekültekkel, és a „ gonosz feltételezése”, hogy „legszívesebben azt mondanád: igen, hagyjuk”.

„Ez a gondolkodás tényleg alkalmas egy keresztény Magyarország felépítésére? De egyáltalán: mi az, hogy keresztény Magyarország?” – teszi fel a kérdést az írásában Vekerdy, aki szerint utoljára a harmincas–negyvenes években beszéltek keresztény Magyarországról, ami akkor azt jelentette, hogy „nem zsidó”: „Húsz év zsidógyűlölet, zsidógyűlöletbe mártogatott nemzetnevelés után hatszázezer magyart adtunk halálra. Eichmann tanúsíthatná, kiemelkedő buzgalommal. (…) Aki egy embertömeget masszaként kezel – zsidó, migráns –, az elindult a legyilkolásuk felé vezető úton.”

Vekerdy Tamással legutóbb idén májusban beszélgettünk, interjúnk itt olvasható:

Vekerdy Tamás: A kormány egy jól manipulálható rabszolgatömeget akar, miközben az országot Putyinhoz, a biztos veszteshez köti

Ismét az urak és cselédek országát építjük? – kérdezi a pszichológus, akivel a kivándorlásról és a hiányzó Dózsa Györgyökről is beszélgettünk. Vekerdy Tamással legutóbb tavaly nyár elején beszélgettünk, az interjúban akkor leginkább az oktatási rendszer problémái kerültek szóba. A pszichológus azt mondta nekünk, hogy rémülten nézi azokat az őrületeket, amik az oktatásban folynak, érzése szerint „a legfelső parancsra”.

szerző
- gera -
publikálva
2018. szept. 07., 12:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 43
  yoyo
  2018. szeptember 09., 15:41
  tégy legjobb belátásod, mondanivalód fontossága szerint :)
 2. 42
  Kovacs
  2018. szeptember 09., 14:32
  Remélem, hogy nincs.
 3. 41
  Kovacs
  2018. szeptember 09., 14:24
  36-osnak és 39-esnek: Mivel több bonyodalmat nem akarok, csak akkor reagálok, ha igényetek van rá.
  Van?
 4. 40
  Cheyenne
  2018. szeptember 09., 12:21
  Nem értem, Vekerdy mit nem ért..

  A keresztény Magyarország az alattvalók, a szolgalelkűek országát jelenti. A tekintély feltétlen tiszteletét. A kétely, a szkepszis felfüggesztését. Isten, Jézus, Jahve szava az egyetlen Igazság, ahogy a NER, Orbán szava is az egyetlen isteni Igazság evilági megjelenése. a keresztény Magyarország az egyetlen Igazság országa.

  Bűnös az, aki szkeptikus a kinyilatkoztatással, a szent szövegekkel, a tekintélyelvű érvekkel szemben. (ha kétségbe vonod az Egyetlen Igazságot, akkor Pokolra kerülsz. Akkor bűnös vagy. És fordítva: ha több igazságot fogadsz el, akkor több tekintélyt, több Istent engedsz tevékenykedni, ezért nem vagy keresztény, nem vagy igaz magyar, idegen vagy a közösségben.) Mind a kereszténységnek, mind Orbánnak hívőkre, alattvalókra, isten- és NER-félőkre van szüksége.

  Mindez arra szolgál hogy leplezze mind a keresztények intézményei (az egyházak), mind Orbán és brigantijai valódi politikai arculatát, amely semmi másban nem hisz, csak a tiszta hatalomban, az anyagi előnyökben, és cseppet sem érez lelkiismeretfurdalást tulajdon szarházi, erkölcsi nyomorúságával..
 5. 39
  rworse
  2018. szeptember 09., 08:00
  Én bigott ateista vagyok, de Kovacs "gyanúja" ellenére rengeteget tudok számos vallásról, és azon fórumtársak is eleget tudnak akiknél ismerethiányra "gyanakszik". A magam részéről nem csak magánemberként, de történészként, szociológusként, kultúrantropológusként, pedagógusként... is.

  A vallásokkal, hát még az egyházaikkal szemben egyébként az az álláspontom, hogy semmilyen állami támogatásban nem szabadna részesíteni őket. Aminthogy a homeopátia, asztrológia és a többi hasonló néphülyítő szélhámosság se jogosult állami támogatásra a modern européer demokráciában. A vallási néphülyítések se legyenek jogosultak állami támogatásra, gondolom én.
  A műemlékvédelem persze akkor is fontos, ha vallási épületekről van szó.
  Mindez látszólag nem tartozik ide, pedig de.

  A vita egyébként bizonyított tények körül folyik. Bizonyított tény, hogy PÉLDÁUL a katolikus egyház a társadalmakban betöltött kivételezett státuszát hajlamos kihasználni köztörvényes bűncselekmények szervezett elkövetésére és ezek eltussolására. Másrészt, bizonyított tény, hogy a cölibátus kötelezőségének középkori bevezetése óta a katolikus papság más hasonló szervezetek nem cölibátusban élő papságánál kirívóan jobban hajlamos pederasztiára (nem homoszexualitás, hanem pederasztia!), és kirívóan hajlamosabb szervezetten elkövetni a pederasztiát. Ezek bizonyított tények, amellett, hogy az ember(állat)i természetből szervesen és logikusan (statisztikailag) következnek.

  Lásd a friss cikket is, ugyebár mostanában felszakadt egy gát (lásd még metoo), sorozatosan jönnek a bizonyítékok, hogy a szervezetten vagy egyénien folytatott pederasztaság rendszeresen történt a legfelsőbb katolikus vezetés, alkalmasint a pápa tudtával, szemhunyásával, félrenézésével, alkalmasint a felsővezetés pederasztaságban való részvételével.

  A történelemben az élcsapatok eddig mindig oda jutottak, hogy zárt csoportú szervezett bűnelkövetővé váltak. Sötétség délben. Egyelőre ilyen az emberállat statisztikailag - a társadalmi törvények, folyamatok ugyebár statisztikaiak. Eseti társadalmi példák csak eseti példák, önmagukban nem bizonyítékok vagy ellenbizonyítékok társadalmi törvényre.


 6. 38
  yoyo
  2018. szeptember 08., szombat 22:36
  :)

  (már többször beláttam, engem szerzetesnek szánt a sors, alkatilag leginkább az áll hozzám közel, de mindig kézzel-lábbal hadakoztam a sorssal)
 7. 37
  tiszapolgári
  2018. szeptember 08., szombat 22:31
  yoyo

  Na, még a végén kiderül, hogy mindenki iszonyú toleráns a vallásosakkal, szinte már látom magam előtt, ahogy yoyo és a többi kommentelő átkísérnek egy szerzetest a zebrán.


 8. 36
  yoyo
  2018. szeptember 08., szombat 21:44
  Kovacs, nem tudom, a szokásos többes szám első személyű intelmeidbe engem is beleértettél-e, korábbi pár nekem címzett kommented alapján szerintem igen.

  Bármilyen nehezen tudod elképzelni, én minden vallással, minden ember vallásos hitével kapcsolatban kifejezetten elfogadó, kíváncsi vagyok. A bigottság vagy a vallásra apelláló indulat másokkal szemben mély ellenérzést vált ki belőlem, de önmagában a vallásosság egyáltalán nem.

  Sőt, az én identitásom jókora katyvasz, sokféle vallás bizonyos elemei nagyon fontos részeit képezik, ha nem is "előírásos" módon, de bizony követem pl. a krisztusi tanításokat. Az egyik legfőbb életelvem is tőle származik.

  Én nem vallásról beszéltem.
  Itt én "keresztényekről" beszéltem az első kommentemtől kezdve.
  És az egyházról, aminek a rendíthetetlen meggyőződésem szerint semmi köze a Jézus Krisztushoz.
  (Amúgy nem egy segg "autszájder" vagyok, katolikusnak kereszteltek, katolikus neveltetésben részesültem, és nem úgy fordultam szembe, hogy egy istentagadó ateistaként kihajítottam mindent, hanem amit fontosnak, értékesnek találtam, azt megtartottam.)

  És nem került volna szóba az a másik téma, ha maga tiszapolgári nem hozza elő, hogy egyesek szerint minden pap buzi.

  Összefoglalva:
  nem egyes rossz emberek miatt tartom bűnszervezetnek az egyházat, hanem mert az egyház a rossz embereket védelmezi, bűneiket elhallgatja.
  Nincs az a tiszapolgári, nincs az a jó vallásos ember, aki miatt ezt hajlandó lennék másképp látni.

  (a pedofil papok / buzi papok együttemlítése miatt pedig fel vagyok háborodva)
 9. 35
  Kovacs
  2018. szeptember 08., szombat 20:32
  30: Nem veszem komolyan a "rosszullétedet", mert nincs miért rosszul lenned.
  31-32: tiszapolgári nem "vetette el a sulykot", hanem belekényszerítitek folyton egy olyan szituációba, amikor úgy erzi, hogy védekeznie kell "vallásügyileg". És ilyenkor csak rosszul vagy annál is rosszabbul lehet reagálni. A kritika megfogalmazásában is. (néha az a gyanúm, hogy egyikőtöknek sincs még nyomokban sem megbízható elképzelése egyetlen "vallásról" sem.)
 10. 34
  tiszapolgári
  2018. szeptember 08., szombat 20:06
  33 jhamori

  Lehet, hogy kifejezetten az egyházakról beszéltél, viszont ezt írtad le: "A nagy baj, hogy a keresztény egyházak, meg az igazából keresztény emberek nem emelik fel a szavukat a fidesz kereszténysége ellen."

  "Az igazából keresztény emberek'-re reagáltam, erre hoztam fel ellenpéldának katolikus és evangélikus egyházi személyeket.


Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra